محققان بزرگترین مرکز فیزیک هسته ای جهان سرن سوئیس یک ذره جدید به نام پنج کوارکی (پنتا کوارک) کشف کرده اند.
محققان بزرگترین مرکز فیزیک هسته ای جهان سرن سوئیس یک ذره جدید به نام پنج کوارکی (پنتا کوارک) کشف کرده اند.
به گزارش ساینس، پیش بینی وجود این طبقه از ذره که پیش از این مشاهده نشده بود، در دهه 1960 انجام شد اما فیزیکدانان تاکنون از قبول آن طفره می رفتند.اما اکنون وجود این ذره در آزمایشات برخورد دهنده بزرگ هاردونی در مرکز سرن (LHCb) به اثبات رسید.
کوارک ها عناصر بنیادی هستند که از ذرات زیر اتمی مانند پروتون ها و نوترون ها تشکیل شده اند که هر کدام دارای سه کوارک هستند.
گای ویلکینسون، سخنگوی پروژه تجربه LHCb در مرکز تحقیقات فیزیک سرن می گوید: برجستگی مشاهده شده در نمودار چند میلیارد برخورد ذرات در برخورد دهنده بزرگ هادرونی تنها می تواند با یک ذره پنج کوارکی توضیح داده شود.
وی خاطر نشان کرد: مطالعه خواص این ذره به ما اجازه می دهد که چگونگی تشکیل ذرات معمولی مانند پرتون ها و نوترون ها را دریابیم.
وی گفت: ما بر این باوریم که این ذره توانسته همه معیارهای کشف را برآورده کند؛ ما هیچ راه دیگری برای توضیح آنچه مشاهده شده، نداریم.
برخورد دهنده بزرگ هادرونی که یک آشکار ساز 27 کیلومتری در زیر زمین است، از زمان آغاز برخورد پروتون ها به یکدیگر از سال 2010 تاکنون اطلاعات ارزشمندی را در اختیار دانشمندان قرار داده است.
بررسی این برخوردها پیش از این، وجود ماده گریزان بوزون هیگز که جرم ماده را تامین می کند، اثبات کرده بود. اکنون دانشمندان به دنبال کشف ماده تاریک توسط این برخورددهنده هستند.