یک متخصص روانشناسی بالینی:

محیط، روحیه و تغدیه مادر از عوامل بیش فعالی کودک

کد خبر: ۸۵۴۳۶۹۰
|
۲۹ تير ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۵
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر بنفشه فرزین‌راد، درباره اختلالات بیش‌فعالی در کودکان اظهار داشت: بیش‌فعالی به سه دسته اختلال تقسیم می‌شود، دسته اول صرفا اختلال بیش‌فعالی است، بدین معنا که کودک تحرک بسیار زیادی دارد و هنگام ورود به مکان‌های جدید کنجکاو و مایل است که همه چیز را امتحان کند.

این متخصص روانشناسی بالینی در ادامه گفت: دسته دوم کودکانی را شامل می‌شود که تمرکز ندارند یعنی کودک از لحاظ تحرک مشکلی ندارد و در ظاهر همانند کودکان دیگر است اما دقت و تمرکز بسیار پایینی در صحبت کردن و انجام وظایفش دارد برای مثال وقتی با این کودک صحبت می‌کنیم، مدام در حال سرچرخاندن و توجه به اطراف است که این نشانه لجبازی و شیطنت کودک نیست.

کودکان خیال‌پرداز از بیش‌فعالی رنج می‌برند
فرزین راد افزود: دسته سوم مختلط نامیده می‌شود یعنی نداشتن تمرکز و بیش‌فعالی را با هم شامل می‌شود و در دوران پیش از مدرسه خانواده لقب شیطنت را به کودک خود می‌دهد و در دوره مدرسه نمود بیشتری خواهد داشت، به طوری‌که در کلاس درس آرامش ندارد و نمی‌تواند سرجایش بنشیند، همچنین تمرکزی برای گوش دادن به درس ندارد و مدام در حال خیال‌پردازی است.

تغییر سبک فرزندپروری و محیط از عوامل ابتلا به بیش‌فعالی
وی درباره علت اختلال بیش‌فعالی گفت: در گذشته والدین با این اختلال آشنایی زیادی نداشتند اما امروزه نرخ شیوع بیش‌فعالی افزایش یافته در نتیجه تا حدود زیادی به دلایل محیطی و سبک‌های فرزندپروری والدین وابسته است.

مادر باردار با حمایت عاطفی همسر از استرس دور خواهد شد
این استادیار دانشگاه علوم پزشکی یزد چگونه گذراندن دوران بارداری را یکی از عوامل موثر در اختلال بیش‌فعالی کودک دانست و گفت: در این دوران رشد مغزی و جسمی کودک انجام می‌گیرد به همین دلیل مادر در این دوران باید بهترین تغذیه روحی و جسمی را داشته باشد و مورد حمایت عاطفی همسرش قرار بگیرد و از استرس و اضطراب به دور باشد.

فرزین راد افزود: طبق بررسی‌های انجام شده مادرانی که در دوران بارداری استرس روحی محیط کار یا خانواده بر آن‌ها تحمیل شده، صاحب کودکانی بیش‌فعال شده‌اند.

اهمیت معاینات روحی پیش از بارداری
وی توصیه کرد: پیش از اقدام به بارداری خانم‌ها باید از نظر سلامت روحی معاینه شوند تا اطمینان حاصل کنند که به اختلالاتی مانند اضطراب، افسردگی، وسواس و سایر ناراحتی‌های روحی مبتلا نیستند، چنانچه مادران کوچکترین اختلال روحی داشته باشند در دوران بارداری و پس از زایمان تشدید شده و اثرات نامطلوبی بر فرزند خواهد گذاشت.

این متخصص روانشناسی بالینی با اشاره به اهمیت نوع تغذیه در دوران حاملگی گفت: بعضی خوراکی ها در دوران حاملگی بهتر است که استفاده نشوند یا ممنوع هستند، خوراکی‌هایی که حاوی کافئین هستند مانند قهوه، شکلات یا کاکائو که روی مغز جنین اثر سوء دارد و سبب بیش‌فعالی کودک می‌شود.

موقعیت تخلیه انرژی را برای کودکان بیش‌فعال فراهم کنید
فرزین‌راد با اشاره به تفاوت‌های فردی کودکان تصریح کرد: بعضی کودکان نسبت به همسالان خود پرانرژی‌تر هستند در نتیجه نیاز بیشتری به تفریح و بازی در فضاهای باز دارند چنانچه این موقعیت برای این کودکان فراهم نشود این انرژی درون کودک نهفته می‌شود و روی مغز اثر می‌گذارد.

وی در ادامه افزود: مغز کودک تا 14 سالگی از لحاظ سیناپس سازی در حال تکامل است پدر و مادر می‌توانند از طریق سبک‌های فرزندپروری، رعایت رژیم‌های غذایی خاص و در نظرگرفتن ورزش‌های مناسب برای کودک نوع رشد مغزی و فکری کودک را کنترل کنند.

والدین پرتنش و اضطرابی الگوی اختلال رفتاری
این استادیار دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: تا سن 18 سالگی فرزندان در حال الگوبرداری از والدین هستند، چنانچه والدین افرادی پرتنش و اضطرابی باشند در نتیجه رفتار آن‌ها در فرزندانشان اثرات منفی خواهد داشت و تکرار می‌شود.

فرزین راد افزود: اگر بیش‌فعالی دیر تشخیص داده شود و کودک در سن مدرسه باشد باید در مرحله اول از دارو درمانی استفاده شود تا از لحاظ بیولوژی مغزی آماده شود اما در سن پیش از دبستان می‌توانیم با رفتار درمانی و رژیم‌های مخصوص غذایی و ورزش این اختلال را بدون مداخله دارویی مداوا کنیم.

وی درباره رژیم غذایی مناسب برای کودک بیش‌فعال یادآور شد: توصیه می‌کنیم که قهوه و کاکائو برای این کودکان اصلا استفاده نشود و چای یک بار در وعده صبحانه مصرف شود، همچنین این کودکان نباید در معرض دود سیگار قرار بگیرند زیرا نیکوتین سیگار سبب تحرک بیشتر و تمرکز کمتر کودکان می شود.
ارسال نظرات
آخرین اخبار