فلاحتپیشه: جمعبندی مذاکرات وین به دنبال تضعیف عمق استراتژیک ایران است
به گزارش خبرگزاری بسیج، حشمتالله فلاحتپیشه کارشنان روابط بینالملل با اشاره به نقاط قوت و ضعف جمعبندی مذاکرات هستهای وین، گفت: بررسی نقاط قوت و ضعف مذاکرات هستهای از این جهت مهم است که هنوز کار توافق تمام نشده و به نظر بنده نقاط قوت قابل تحکیم و نقاط ضعف قابل احیا و رفع است.
وی با بیان اینکه در بحث مذاکرات هستهای مقوله "قدرت" مطرح است، نه مقوله "حق"، گفت: اگر قرار بر طرح مقوله حق بود پرونده ایران اصلاً نباید به شورای امنیت سازمان ملل میرفت؛ پرونده ایران به شورا رفت، چون بحث حق مطرح نبود و آنها براساس قدرت پرونده ایران را به ناحق به شورای امنیت فرستادند، لذا به نظرم در مرحله اجرا نیز بحث قدرت مطرح خواهد بود.
عضو سابق کمیسیون امنیتملی و سیاستخارجی مجلس با بیان اینکه قرار گرفتن ایران به عنوان "طرف" و نه "متهم" در کنار قدرتهای بزرگ در مذاکرات هستهای از نقاط قوت جمعبندی مذاکرات هستهای بود، تصریح کرد: ایران توانست به قرار گرفتن در کنار قدرتهای بزرگ و استفاده از قدرت دیپلماسی در مذاکرات هستهای دیگر نقش متهم را در مذاکرات نداشته باشد و به عنوان طرف مذاکره وارد مذاکرات شود که این از نقاط قوت مذاکرات است.
فلاحتپیشه با بیان اینکه ایران از فصل هفتم خارج نشده و محدودیتها و اعمال تنبهی علیه ایران به دلیل قرار گرفتن ذیل فصل هفتم به حالت تعلیق درآمده است، اظهار داشت: اینکه اعمال تنبهی علیه یک کشور عضو ذیل فصل هفتم بدون جنگ و خونریزی تعلیق شده، در عرصه بینالمللی بیسابقه است چرا که ایران با قدرت دیپلماسی توانست این معضل را حل کند.
وی گفت: قطعنامههای که علیه ایران صادر و اعمال شده بود با قدرت دیپلماسی به حالت تعلیق درآمد و حق غنیسازی که ایران به موجب آن به عنوان متهم شناخته شده بود نیز به رسمیت شناخته شد که این نیز از دستاوردها و نقاط قوت جمعبندی مذاکرات است.
این کارشناس روابط بینالملل درباره نقاط ضعف جمعبندی مذاکرات، گفت: متاسفانه هنوز موارد مطرح در بندهای 11 و 12 رفع نشده است؛ قرار است طبق چشمانداز 20 ساله ایران افق 1404 به عنوان قدرت اول منطقه مطرح باشد، اما در جمعبندی مذاکرات محدودیتهای علیه عمق استراتژیک ایران که ایران به عنوان قدرت مطرح میکند، اعمال شده که متاسفانه باید گفت این محدودیتها، فراهستهای و اصولا هیچ ارتباطی به موضوع هستهای ندارد و تنها عمق استراتژیک ایران را تا 10 سال آینده که برای ایران حیاتی است، هدف قرار داده است.
وی به بحث PMD و مقوله توان دفاعی ایران اشاره کرد و افزود: بحث PMD و توان نظامی ایران در آینده میتواند بهانهای برای طرف غربی باشد تا از این طریق عمق استراتژیک ایران را که موجب خشمگینی دشمن شده، تضعیف کند.
فلاحتپیشه گفت: از سال 2001 آمریکاییها وارد فاز نظامی در منطقه شدند و علت اصلی اینکه آنها نتوانستند اقدام نظامی علیه ایران کنند، عمق استراتژیک ایران بود که امکان مدیریت بحران را از طرف متجاوز گرفته و اجازه نمیدهد به هنگام بحران، متجاوز بتواند شرایط مدیریت کند، لذا آمریکاییها در مذاکرات هستهای تلاش دارند که نقطه قوت ایران که همان عمق استراتژیک است را به نقطه ضعف تبدیل کنند که در این زمینه لازم است مسئولان حساسیت لازم را داشته باشند.
این کارشناس روابط بینالملل تاکید کرد: در مجموع باید گفت آنچه در مذاکرات مطرح است تنها مقوله دیپلماسی نیست و مقوله قدرت موضوعیت دارد، لذا توصیه میکنم که مسئولان جمهوری اسلامی ایران قدرتی که بعد از انقلاب اسلامی با مقاومت و ایستادگی کسب کرده را پشتوانه دیپلماسی لبخند کرده و علاوه بر دپیلماسی، قدرت را وارد مذاکره کند.