خبرهای داغ:
در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا

نیکلاس برنز: احتمال دارد ایران مثل گذشته فریبکاری کند

دیپلمات سابق آمریکایی با بیان اینکه برجام توافقی دردناک با دشمنی مهلک است، می گوید که این احتمال وجود دارد که ایران مانند گذشته فریبکاری کند.
کد خبر: ۸۵۵۰۹۰۱
|
۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۷

به گزارش خبرگزاری بسیج، نیکلاس برنز دیپلمات سابق آمریکایی در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا با عنوان "طرح جامع اقدام مشترک و توازن نظامی در خاورمیانه" گفت: توافق با ایران توافقی دردناک و سازش با دشمنی مهلک بوده است.

باید با قدرت نظامی، سیاسی و اقتصادی مانع قدرت‌گیری ایران در آینده شویم

برنز گفت: توافق از تبدیل ایران به یک قدرت نظامی اتمی جلوگیری می کند. این یکی از مهمترین و جدی تری چالش ها برای کشورمان،متحدان اروپایی و همچنین اسرائیل و متحدان عرب ما در خاورمیانه است. آمریکا باید از ماجراجویی های تسلیحاتی اتمی ایران و تصمیم آن برای تبدیل شدن به قدرت نظامی حاکم بر منطقه جلوگیری کند. این یک تلاش بلند مدت است که به تمرکز و اراده محکم دو رئیس جمهور بعدی آمریکا که پس از رئیس جمهور اوباما بر سر کار می آیند نیاز دارد. آنها باید این موضوع را تضمین کنند که ایران به توافق پایبند باشد. بنابراین ما باید از حالا از قدرت نظامی،اقتصادی و دیپلماتیک خود برای جلوگیری از قدرت ایران در سالهای آتی استفاده کنیم.

توافق با ایران، توافقی دردناک با دشمنی مهلک است

وی افزود:به این ترتیب من از توافق با ایران حمایت می کنم و به کنگره توصیه می کنم که در ماه سپتامبر به آن رای دهد. این موضوع قابل درک است که این تصمیمی دشوار برای بسیاری از اعضای کنگره خواهد بود. این توافق منافعی شفاف برای امنیت ملی ما دارد و در این حال مخاطراتی به همراه دارد. این توافقی دردناک است که شامل سازشهایی با دولت ایران یعنی دشمن مهلک کشورمان است.

برنز گفت: معتقدم که به هرحال اگر این توافق به طور موثر اجرایی شود می تواند برنامه اتمی ایران را برای بیش از یک دهه تضعیف و محدود کند و در بلند مدت از ایجاد هرگونه ظرفیت تسلیحاتی اتمی این کشور جلوگیری کند. این موضوع مهم سبب شده است که من متقاعد شوم که از دولت اوباما که به دنبال تصویب این توافق است ،حمایت کنم. من برنامه اتمی ایران را از نزدیک برای یک دهه دنبال کرده ام. من از سال 2005 تا سال 2008 مسئولیت سیاستگذاری وزارت خارجه درباره ایران را به عهده داشتم. در دوره دوم ریاست جمهوری جرج بوش ما به سختی تلاش کردیم که تلاش های اتمی ایران را کند کنیم. ما در سال 2005 گروهی را ایجاد کردیم که به تلاشهای جهانی گروه 1+5 بر ضد ایران منجر شد. این گروه پیشنهاد مذاکره با ایران را در سال 2006 و بار دیگر در سال 2007 داد. در هر دو مورد نظام ایران این پیشنهادها را رد کرد.

وی افزود: زمانی که ایران برنامه اتمی خود را سرعت داد ما به تحریم ها روی آوردیم. نخستین بار من از جانب آمریکا در جلسات شورای امنیت سازمان ملل برای تصویب قطعنامه های تحریم های این شورا بر اساس منشور هفت آن بر ضد ایران حاضر شدم. این مذاکرات با هدایت وزارت خرانه داری صورت گرفت و ما تحریم های مالی را پیشنهاد کردیم و اتحادیه اروپا را تشویق کردیم که این کار را هم آنها انجام دهند.ما ائتلافی جهانی را بر ضد ایران ایجاد کردیم.در این حال ایران به طور روز افزونی منزوی شد اما با این حال تصمیم گرفت که سرعت اقداماتش در حیطه تحقیق و توسعه را در مخالفت با قوانین بین المللی افزایش دهد.

مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا افزود: زمانی که رئیس جمهور اوباما در سال 2009 به قدرت رسید ایران به پیشرفت های قابل توجهی در برنامه های پلوتونیم و اورانیوم خود رسیده بود.در نخستین سال به قدرت رسیدن رئیس جمهور اوباما آنها پیشرفت های زیادی داشتند به طوریکه در آستانه تبدیل به یک کشور در آستانه اتمی شدن قرار داشتند.در برابر رئیس جمهور اوباما تحریمها را گسترش داد و یک ائتلاف بین المللی تهاجمی برای تنبیه و انزوای نظام ایران تشکیل داد و کنگره هم سهم مهمی در تقویت بیشتر تحریم های آمریکا بر ضد نظام ایران به عهده گرفت. تحریم های جامع و جهانی به طور روز افزون اقتصاد ایران را تضعیف کرد و دولت این کشور را به فوریت متقاعد کرد که با مذاکرات در هجده ماه گذشته موافقت کند. دولت های اوباما ، بوش و کنگره در ده سال گذشته تلاش کردند که فشار اهرم آمریکا بر ضد ایران افزایش یابد و آنها مجبور به حضور در مذاکرات شوند.

وی افزود: ما ظرفیت و حق استفاده از قدرت نظامی برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی را همین حالا و در صورتی که ضروری باشد، حفظ کرده ایم. مهم است که به این موضوع اشاره کنم که در سال 2013 درباره چارچوب های جایگزین و قابل دسترس که در خدمت منافع ما باشد و به طور موثر برنامه اتمی ایران را محدود می کرد با دولت اوباما مذاکره شد اما آنچه هم اکنون در برابر کنگره وجود دارد یک توافق است که تیم اوباما درباره آن مذاکره کرده است. این توافق تمرکز سخنان من در این جلسه استماع است.

برجام یک توافق محکم و بامعنی است

مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا گفت: به نظر من طرح جامع اقدام مشترک که جان کری وزیر خارجه و ارنست مونیز وزیر انرژی درباره آن مذاکره کرده اند، یک توافق محکم و با معنی است که منافع ذاتی مهمی برای آمریکا به همراه دارد. اول اینکه این توافق جلو حرکت سریع ایران را در رابطه با برنامه تحقیقات اتمی اش که از زمان آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد آغاز شده بود،می گیرد. این توافق اساسا برنامه اتمی ایران را متوقف می کند و محدودیت هایی که آمریکا بر سر آنها مذاکره کرده است به طور موثر از تلاش ایران برای تولید مواد شکافت پذیر برای استفاده در تسلیحات اتمی چه از راه اورانیوم و چه از راه پلوتونیم جلوگیری می کند و شمار سانتریفیوژهای این کشور را در تاسیسات نطنز به میزان دو سوم در مدت ده تا پانزده سال کاهش می دهد.اجازه استفاده از سانتریفیوژ های پیشرفته برای مدت یک دهه داده نمی شود. ذخیره اورانیوم غنی سازی شده ایران محدود می شود. به علاوه اینکه هرگز هیچ غنی سازی در تاسیسات فوردو برای پانزده سال صورت نخواهد گرفت.

برنز گفت: دولت همچنین در مسدود کردن برنامه پلوتونیم ایران موفق بوده است. هسته راکتور آب سنگین اراک برچیده می شود. راکتور به گونه ای تغییر پیدا خواهد کرد که تولید مقادیر کافی از پلوتونیم برای استفاده تسلیحاتی غیرممکن خواهد بود. سوخت مصرف شده از ایران خارج خوهد شد. هیچ عمل بازفراوری سوخت برای حداقل پانزده سال صورت نخواهد گرفت. مهمترین نفع این توافق برای آمریکا این است که زمان گریز هسته ای ایران را برای رسیدن به سلاح اتمی از دو تا سه ماه کنونی به یک سال در زمان اجرایی شدن آن افزایش می دهد. این برای امنیت ما و دوستانمان در خاورمیانه منافع مستمری به همراه دارد. این توافق برنامه اتمی ایران را با توجه به عقب نشینی های صورت گرفته از طرف ایران به عقب باز می گرداند.

در صورت فریبکاری ایران تحریم‌ها باید دوباره وضع شوند

وی افزود: بازرسی ها تقویت شده از زنجیره تامین اتمی ایران در بیست و پنج سال آینده دومین نفع مهم این توافق اتمی است. ایران همچنین با نظارت و راستی آزمایی تقویت شده و همیشگی آژانس بین المللی انرژی اتمی تحت پروتکل الحاقی موافقت کرده است. این موضوع اطلاعات بیشتری را در باره برنامه اتمی ایران در اختیار آژانس قرار می دهد و احتمال ردیابی هرگونه انحراف ایرانی ها از توافق را به آمریکا می دهد. سوم اینکه تحریمها تا مادامی که ایران توافق را در هرکدام از حیطه های آن عملی نکند ،رفع نخواهند شد.این موضوع سه تا شش ماه به طول خواهد انجامید.آمریکا و کشورهای دیگر باید خواهان اقدام عملی و بدون ابهام ایران شوند تا این کشور برنامه اتمی خود را بر اساس متن توافق اصلاح کند.پس از آنکه تحریمها رفع شوند ما باید آماده باشیم در صورت مشاهده فریبکاری ایران آنها را دوباره وضع کنیم.

موثرترین راهبرد ما فشار بر ایران از طریق مذاکرات است

برنز ادامه داد: نفع نهایی این توافق این است که این توافق به ما این شانس را می دهد که از برنامه تسلیحاتی اتمی ایران از راه دیپلماسی و مذاکره به جای توسل به جنگ جلوگیری کنیم. در این حال آمریکا آماده است که اگر ایران از خطوط قرمزمان رد شود و به دنبال دستیابی به تسلیحات اتمی باشد، از آن جلوگیری کند اما در حال حاضر موثرترین راهبرد ما فشار بر آنها از طریق مذاکرات است. اینکه آمریکا بتواند با ایران غیراتمی در خاورمیانه برای یک دهه مقابله کند منافع زیادی برایش در مقایسه با اینکه با یک ایران در آستانه اتمی شدن مقابله کند،به همراه دارد. به همین دلیل من تعهد و موفقیت های جان کری وزیر خارجه و ارنست مونیز وزیر انرژی را تحسین می کنم.

مقام پیشین وزارت خارجه آمریکا گفت:در حالیکه منافع این توافق برای آمریکا قابل توجه است در حرکت به جلو مخاطراتی مشاهده می شود.مهمترین خطری که وجود دارد این است که معتقدم در حالی که برنامه اتمی این کشور در مدت یک دهه متوقف خواهد شد اما زیرساخت های عمده اتمی و تجهیزات آن دست نخورده باقی خواهد ماند. ایران پس از پایان محدودیت های ده یا پانزده ساله می تواند ایجاد یک برنامه اتمی بومی را انتخاب کند. این موضوع وضعی را در اختیار تهران قرار می دهد که از آن به پوششی برای ایجاد یک برنامه تسلیحاتی اتمی مخفیانه در آینده استفاده کند. این زمانی است که می توان شاهد چالشهای مهمی برای آمریکا و متحدانش باشیم. در حالیکه ما می توانیم مطمئن باشیم که مانع برنامه ایران در ده یا پانزده سال ابتدایی توافق باشیم اما بسیاری از این محدودیت ها همزمان و یک دهه بعد از آن محو خواهند شد. لازم است که تدابیری را برای جلوگیری از بازگشت هر کدام از بخش های برنامه اتمی بومی ایران به فعالیت های نظامی را در نظر بگیریم.

اوباما به کنگره تضمین دهد

وی گفت: رئیس جمهور اوباما و تیم وی نیاز است که تضمینهای لازم را به کنگره درباره اثرگذاری و اعتبار اقداماتی که قرار است ایران را از تسلیحات اتمی پس از یک دهه دور نگه دارد، بدهند. این موضوع باید شامل تعهدات غیرمبهم، علنی و مستقیم به استفاده از اقدام نظامی باشد به طوریکه حتی از اگر ایرانی ها به ساخت تسلیحات اتمی نزدیک شوند، از آن جلوگیری کند. به علاوه اینکه آمریکا باید ائتلافی قدرتمند از متحدان قدرتمند خود را برای وضع مجدد تحریم ها در صورت مشاهده انحراف ایران از توافق ایجاد کند. آمریکا و متحدانش باید ظرفیت توانایی آژانس بین المللی انرژی اتمی را برای ردیابی فریبکاری ایران تقویت کنند. به طور خلاصه باید یک راهبرد بلند مدت بازدارنده برای متقاعد کردن دولت ایران درباره این موضوع که رفتن به دنبال برنامه اتمی تسلیحاتی به نفعش نیست از حالا تا یک دهه آینده ایجاد کنیم.

برنز گفت: بازداشتن ایران چالش دشوار برای دیپلماسی آمریکا است. من با منتقدانی که معتقدند که با انقضای توافق ایران به تسلیحات اتمی خواهد رسید، هم نظر نیستم.این موضوع بیشتر به رهبری ایران در آن زمان بستگی دارد.آیا آنها با حرکت به طرف تسلیحات اتمی خواهان به خطر انداختن نسل دیگر ،انزوای بین المللی و تحریم خواهند بود؟ آیا آنها خواهان خطر احتمال استفاده آمریکا و اسرائیل از نیروی نظامی هستند؟ تصمیم ایران برای بازگشت به ماجراجویی های تسلیحاتی اتمی یک احتمال است اما اطمینانی در این باره وجود ندارد. اقدامات و راه حل های آمریکا اثر مهمی بر محاسبات ایران خواهد داشت. این به عهده رئیس جمهور و کنگره آمریکا در آن زمان خواهد بود که این موضوع را به طور شفاف به ایران اعلام کنند که آماده استفاده از گزینه های در دسترس از جمله اقدام نظامی برای جلوگیری از تبدیل ایران به یک قدرت تسلیحاتی اتمی هستند.

این احتمال وجود دارد که ایران همانند گذشته فریبکاری کند

وی افزود: بنابراین اثرگذاری کلی این توافق به ایجاد رژیم سختگیرانه بازرسی ها از طرف دولت اوباما و روسای جمهوری پس از آن و آمادگی آنها برای وضع مجدد تحریمها در صورت پیگیری برنامه تسلیحاتی اتمی در آینده از طرف ایران بستگی دارد.کنگره حق دارد که بر روی این نگرانی ها تمرکز کند و لازم است که تضمین های لازم را از دولت برای فائق آمدن بر این موضوع دریافت کند.دولت باید به طور ویژه بر روی این موضوع تمرکز کند که این احتمال وجود دارد که ایران همانند گذشته فریبکاری کند و برای ساخت تاسیسات مخفیانه عمل کند. دولت آمریکا باید این موضوع را تضمین کند که بازرسی های مدیریت شده در توافق به صورت موثر انجام شوند. اگر ایران توافق را نقض کند آنگاه تحریمهای آمریکا باید دوباره وضع شوند.کسب رضایت بین المللی گسترده در خصوص وضع موثر تحریمها می تواند موثرترین روش برای ارعاب مسئولان ایران باشد.این باید اولویت داشته باشد و می تواند به منزله چالشی در دیپلماسی آمریکا باشد.

با سازش در زمینه تسلیحات و موشکهای بالستیک مخالفم

برنز گفت: خطر نهایی این است که در این توافق به ممنوعیت های موجود برای خرید و فروش تسلیحات متعارف و موشک های بالستیک در مدت پنج یا هشت سال پایان داده می شود.من با این سازش مخالفم. به نظرم این موضوع می تواند سبب تقویت ظرفیت های تسلیحاتی متعارف ایران شود که برای منافع ما تعیین کننده خواهد بود. دولت آتی آمریکا لازم است که ائتلافی جدید را برای محدود کردن ایران در این دو حیطه ایجاد کند.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار