مسئولان میانی دولت با منتقدان مذاکرات هستهای با حوصله برخورد کنند
به گزارش خبرگزاری بسیج، سید نظامالدین موسوی در ادامه نشست خبری که به مناسبت روز خبرنگار در محل انجمن صنفی روزنامهنگاران مسلمان برگزار شد با بیان اینکه جمعبندی مذاکرات هستهای باید مسیر قانونی خود را در کشور طی کند، گفت: برخی اعلام کردند که ما قطعنامه 598 را نیز به مجلس نیاوردیم در حالی که این دو موضوع کاملاً متفاوت است و جایگاه ثالثی قطعنامه را صادر میکند که ما تعهدی در قبال آن نداریم اما برجام چیزی است که ما آن را پذیرفتهایم و این بررسی نباید عجولانه باشد چرا که حدود 150 صفحه با پیچیدگیهای زیاد و ضمائم و پیوستهایی دارد که رفرنسهای متعددی از خارج از برجام به آن داده شده است که حتی باید تمام مقررات تحریمهای اروپا و آمریکا بررسی شود تا آن کسانی که میخواهند این ماجرا را سر هم بیاورند به کشور خدمت نمیکنند. نمایندگان ملت و کارشناسان باید آن را با دقت بررسی کنند.
موسوی افزود: مقام معظم رهبری نیز بارها گفتهاند که بگذارید مذاکرات طول بکشد، همانطور که راجع به پروتکل الحاقی نیز مذاکرات چند سال به طول انجامید نباید با عجله چیزی را تصویب کنیم ما به تیم هستهای قطعاً اعتماد داریم و آنها دلسوز هستند اما به هر حال احتمال خطا وجود دارد و احتمال دارد مسائلی در نظر گرفته نشده باشد و از آن منظر دچار مشکل شویم.
وی با بیان اینکه ما به دشمن اعتماد نداریم، تصریح کرد: باید حفرههای امنیتی بسته شود چرا که در توافق ژنو نیز ابتدا اینگونه القاء شد که یک پیروزی بزرگ حاصل شده است اما سپس مشخص شد که خلأهای زیادی وجود دارد.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان به توافق لوزان نیز اشاره کرد و گفت: در توافق لوزان نیز ابتدا اینگونه القاء شد به موفقیت بزرگی دست پیدا کردهایم اما با کارهای کارشناسی سپس تیم مذاکرهکننده که این یک چرکنویس است و باید در توافق نهایی مشکلات آن حل شود. در این توافق ایران و کاخ سفید دو فکتشیت متفاوت ارائه دادند که بسیار جای تأمل داشت.
موسوی افزود: بنده از وزارت خارجه انتقاد دارم چرا که در ابتدا تصویری از این توافق منتشر شد که کاملاً مثبت بود اما سپس که کل آن منتشر شد انتقادهای زیادی به آن وارد بود که اگر بدون بررسی پذیرفته شوند در آینده با مشکل مواجه میشویم . برخی از خطوط قرمز در آن رد شده است.
وی ادامه داد: به عنوان مثال قرار بود تحریمها یک جا لغو شود در حالی که تحریمهای آمریکا هیچ کدام لغو نمیشود یا توقف یا تعلیق یا تلاش برای لغو در مورد تحریمهای آمریکا عنوان شده است. تحریمهای اتحادیه اروپا نیز برای هشت سال آینده است و تحریمهای سوئیفت نیز به هشت سال آینده منتقل شده است. اینها در حالی است که قرار بود تحریمها برداشته شود و همین موارد است که باعث بیاعتمادی میشود.
مدیرعامل خبرگزاری فارس با اشاره به نوع مواجهه با رسانههای داخلی و انتقاد از عدم اطلاعرسانی شفاف و سریع از روند ادامه مذاکرات گفت: در درجه اول نحوه اطلاعرسانی درباره مذاکرات و توافق بسیار ضعیف بود در حالیکه بسیاری از رسانهها با همکاری جدی مواجه نشدند و بسیاری از آنها هزینههای زیادی را تقبل کردند تا بتوانند به اخبار این مذاکرات دسترسی پیدا کنند.
وی افزود: ما مجبور بودیم بسیاری از خبرها را از رسانههای غربی برداشت کنیم و در این صورت به ما گفته میشد که در دام روانی رسانههای غرب افتادهاید در صورتی که این به دلیل ضعف اطلاعرسانی از سوی گروهی بود که این مسئولیت را برعهده گرفته بودند.
موسوی اظهار داشت: روزی که محور برجام از سوی وزارت خارجه به رسانهها داده شد بنده بسیار تعجب و اظهار تأسف کردم چرا که مسائلی که آنجا آمده با برجام تفاوتهای اساسی دارد. کجای برجام از تحریمها با عنوان تحریمهای ظالمانه یاد کردند و آیا اصلاً کشورهای 1+5 ظالمانه بودن تحریمها را قبول دارند اینها ایراداتی است که وجود دارد.
وی ادامه داد: ما باید منتظر میبودیم تا رسانههای غربی یک خبر را منتشر میکردند که بخشی نیز عملیات روانی آنها بود تیم مذاکرهکننده باید برنامه جامعی برای اطلاعرسانی داشت چرا که بستن اطلاعات و نحوه انتشار آنها بسیار مهم است.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان، صبوری دولتمردان در مورد رسانهها موضوع دیگری است که باید به آن توجه داشت چرا که بعد از توافق انتقاداتی در خصوص مذاکرات وجود دارد که عموماً این انتقادها فنی و حقوقی است.
موسوی با اشاره به توقیفهایی که اخیراً از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات اعمال میشود، گفت: اخیراً هیأت نظارت برخی از مطبوعات را توقیف کرده است در حالی که نقد آنها نقد حقوقی و فنی بوده است. اینکه به بخشهایی برجام انتقادهایی داشته باشیم مبنی بر اینکه ممکن است خطراتی کشور را تهدید کند، این انتقادها چه ایرادی دارد؟ به عنوان مثال توقیف نشریه 9 دی بر اساس آنچه که مدیرمسئول آن نوشته است غیرقانونی است چرا که اگر برخلاف مصوبه شورای امنیت مطلبی منتشر شده باشد مرجع رسیدگی کننده به آن دادگاه است نه هیأت نظارت بر مطبوعات.
وی افزود: در مورد دیگری روزنامه کیهان که موضع میگیرد به آن تذکر داده میشود مگر انقلاب و نظام را زیر سؤال بردهاند؟ اگر کسی خدای ناکرده تیم مذاکرهکننده را به خیانت متهم کند و یا اتهام ناجوری به آنها بزند برخورد حقوقی با آنها لازم است اما نقد حقوقی در مورد برنامهای که شاید امروز باشد و فردا تغییر کند نیازمند قدری صبوری از سوی مسئولان است.
مدیرعامل خبرگزاری فارس، به ماجرای کرسنت نیز اشاره کرد و افزود: در آن زمان نیز اعلام کردند که هیچ رسانهای حق پرداختن به این موضوع را ندارد در حالیکه قرارداد کرسنت یک قرارداد نفتی بود که در آن فساد وجود داشته است و وزیر ارشاد اعلام کرد به خاطر این ماجرا نزدیک به 14 میلیارد دلار جریمه باید به دیوان لاحه جریمه پرداخت کنیم.
موسوی اظهار داشت: چطور ادعا داریم که رسانهها حکم چهارم دموکراسی هستند اما اجازه نمیدهیم انتقادات خود را مطرح کنند و به آنها فشار میآوریم که نباید راجع به قراردادی مانند کرسنت حرف بزنند و نتیجه آن این میشود که دولت متحمل پرداخت خسارت میشود در حالی که اگر رسانهها ورود پیدا میکردند با توجه به فاسد بودن قرارداد امکان داشت اصل قرارداد ملغی شود.
وی ادامه داد: در مورد دکل 75 میلیون دلاری نیز مواضع متعددی در رسانهها گرفته شد و خود ما در خبرگزاری فارس، اولین رسانهای بودیم که به آن پرداختیم و جالب است که برخی از افراد در دولت کنونی و برخی آقازادههای دولت اسبق نیز در این ماجرا دست دارند. باید اجازه دهیم رسانهها به صورت معقول و غیرسیاسی به این موضوع بپردازند.
دبیرکل انجمن روزنامهنگاران مسلمان افزود: ما نیز قبول داریم که در دولت گذشته برخی مفاسد وجود داشت آقایان رحیمی و مشایی در دولت قبل از ما و بسیاری از رسانهها شکایت کردند چرا که ما معتقدیم مبارزه با فساد به یک بستر نیاز دارد. هم اکنون شاهد هستیم که در مورد پرونده مهدی هاشمی چه غوغایی میشود و برخی دوستان در مورد آقایانی مانند رحیمی و بقایی موضعگیری میکنند اما در مورد پرونده مهدی هاشمی سکوت میکنند. در حالی که برخی از منصوبین آقای رحیمی در این دولت مسئولیت گرفتهاند و بالاخره باید مشخص شود آقای رحیمی به کدام جریان وصل بوده است.
موسوی با بیان اینکه برخورد دولت با مطبوعات سیاسی شده است، افزود: رئیسجمهور بارها تأکید کرد که باید فضای آزاد و نقادانهای وجود داشه باشد و ما از مسئولان میانی دولت نیز میخواهیم در برابر منتقدانی که متین نقد میکنند مقداری با حوصله و صبر بیشتر برخورد کنند.
*انتقادهای جدی در مورد نحوه پرداخت یارانه بیمه خبرنگاران وجود دارد/عدم حمایت دولت از فعالیت حرفهای خبرنگاران در خارج از کشور
وی در ادامه به برخی از معضلات و دغدغههای خبرنگاران اشاره کرد و افزود: متأسفانه به رغم شعارهایی که داده شد توجه جدی به مقوله خبرنگاری نمیشود انتظار میرفت در این دوره برخی مسائلی که برای خبرنگاران وجود داشت حل شود و زمینهها برای گسترش فعالیت خارج از کشور رسانههای داخلی فراهم شود تا به همان اندازه که در عرصه سیاسی در منطقه فعال هستیم در عرصه رسانهای نیز حضور فعالتری داشته باشیم اما متأسفانه هیچ حمایتی در این زمینه از خبرنگاران صورت نگرفته است.
مدیرعامل خبرگزاری فارس، ادامه داد: انتظار داشتیم حمایتهایی از خبرنگاران صورت بگیرد که در حالی که نتیجه معکوس پیدا کرد. یکی از این موضوعات بیمه خبرنگاران است که با اینکه معاونت مطبوعاتی برای آن فرمولهای مختلفی ذکر کرده است اما هنوز مشکل بیمه خبرنگاران حل نشده است.
موسوی افزود: از بنده نیز درخواست شده بود که اسامی خبرنگارانی که بیمه آنها با مشکل مواجه شده است برای معاونت مطبوعاتی ارسال کنم که البته یک گلایه نیز در این زمینه وجود دارد که قبل از اینکه این نامه به ما داده شود در فضای مجازی منتشر شد اما به هر حال با پیگیریها و جو رسانهای که ایجاد شد بخشی از خبرنگاران موفق شدند تا دوباره از خدمات بیمهای استفاده کنند.
وی ادامه داد: اعتراضهای جدی نسبت به نحوه پرداخت یارانه بیمه خبرنگاران وجود دارد و بخشنامههای بیمبنای قانونی ارائه شده است و بر اساس آنها عمل میشود در حالیکه بسیاری از رسانهها عملاً قادر به تأمین هزینه بیمه خبرنگاران خودشان نیستند و باید اصلاحاتی در این زمینه صورت بگیرد.
ادامه دارد...