به گزارش بسیج، حمید چیتچیان در نشست مشترک با وزیر جهادکشاورزی با اعلام این خبر افزود: مسئله کمآبی یکی از مهمترین چالشهای کشور بوده اما حل آن امکانپذیر است و نمونههای مشابه آن در کشورهای دیگر با مدیریت لازم برطرف شده است.
وزیر نیرو گفت: وزارت نیرو و جهاد کشاورزی در حل بحران آب اثرگذار هستند اما به سایر دستگاهها در حل بحران آب باید توجه داشت.
وی اظهار داشت: سالانه 6 میلیارد مترمکعب آب از منابع آبی زیرزمینی بیشتر برداشت میشود و در مجموع سالانه 114 میلیارد مترمکعب از ذخایر آب استراتژیک کشور برداشت شده است.
چیتچیان به خشکسالی باغها و مزارع در برخی از مناطق کشور اشاره کرد و گفت: حدود 5 هزار هکتار از باغهای پسته کشور خشک شده و از بین رفتهاند.
وزیر نیرو درباره خشکی تالابهای کشور و پدیده ریزگردها در کشور گفت: کاهش روانآب رودخانهها از جمله عوامل تاثیرگذار در کاهش منابع آبی کشور است.
این مقام مسئول گفت: وزارت نیرو زمانی که سد کرخه ساخته میشد پیشبینی ذخیره 7 میلیارد مترمکعب آب داشت اما این میزان هیچ وقت به 5 میلیارد مکعب نیز نرسید به طوری که در سال گذشته این رقم به 1.9 میلیارد مترمکعب و در سال جاری به 1.1 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است.
چیتچیان با اشاره به اینکه کیفیت منابع آبی نیز کاهش داشته، گفت: در حال حاضر در استان کرمان در قالب منابع آب زیرزمینی دچار مشکل هستیم و آب کارون نیز با افت کیفیت مواجه است.
وی اظهار داشت:در شهرهای بزرگی مانند خرمشهر امکان استفاده از آب کارون وجود ندارد به همین دلیل وزارت نیرو با ایجاد خط لوله از آب کرخه برای آب شرب مردم این مناطق استفاده میکند.
وزیر نیرو خاطرنشان کرد: 15 سال است که کشور خشکسالیهای متعددی را تجربه میکند و میزان متوسط بارشها که در گذشته و بلندمدت 250 میلیمتر بود به 244 میلیمتر کاهش یافته است.
چیتچیان اضافه کرد: افزایش درجه هوا که منجر به افزایش تبخیر آب میشود نیز یکی از مواردی است که به بحران آب در کشور منجر شده است.
وی اظهار داشت: در صورتی که اقدامی عاجل برای حل مشکل آب در کشور صورت نگیرد، بخش کشاورزی صدمات جبرانناپذیری خواهد دید و با کاهش تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی روبهرو خواهیم شد.
وزیر نیرو تاکید کرد: برای جبران کاهش تولید باید به واردات متوسل شویم که این امر نیز خود بسیار مشکلآفرین است.
چیتچیان با اشاره به اینکه باید از دو خطر جدی کشور را رهانید، گفت: در آمار مصرف آب بخش کشاورزی نباید تشکیک ایجاد کرد، به طوری که در حال حاضر میزان مصرف آب در بخش کشاورزی 85، 90 و 92 درصد اعلام میشود که این مسئله در ماهیت بحران تغییری ایجاد نمیکند. همچنین برای این موضوع نباید به دنبال مقصر بود.
وی تصریح کرد: برای اولین بار در کشور وزارت نیرو مطالعات جامع آب را در 609 دشت کشور محاسبه کرده است و برای هر بخش میزان استفاده از منابع آب مشخص و این رقم به بخشهای کشاورزی، شرب، صنعت و فضای سبز اعلام شد.
وزیر نیرو گفت: وزارت نیرو با دستورالعملهایی که تهیه کرده امیدوار است تا از مصرف بیش از اندازه مجاز جلوگیری به عمل آید، همچنین فعالیتهای منسجمتری برای انسداد چاههای غیرمجاز صورت میگیرد.