خبرهای داغ:
"طلال عتریسی" استاد دانشگاه لبنان:

حل بحران‌های منطقه بدون حضور ایران امکانپذیر نیست

نویسنده سرشناس و استاد دانشگاه لبنان با تاکید بر اینکه طرح براندازی نظام سوریه از دستور کار غرب کنار گذاشته شده، گفت که حل بحران‌های منطقه بدون حضور ایران امکانپذیر نیست.
کد خبر: ۸۵۵۵۴۷۸
|
۲۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۸

به گزارش بسیج، "طلال عتریسی" درباره وضعیت کنونی خاورمیانه برای پایان بخشیدن و بحران سوریه از راه های سیاسی گفت: مذاکرات سیاسی که برای پایان دادن به این بحران در پایتخت های ایران، عمان، روسیه و سایر کشورهای جهان انجام شد، نشان داد بسترهای مناسب برای برگزاری مذاکرات جدی با هدف پایان بخشیدن به بحران های خاورمیانه از جمله بحران سوریه وجود دارد.

وی افزود: در این روند با معارضان سوری، عربستان و دیگر کشورهای تاثیرگذار در بحران سوریه رایزنی شد. این موضوع نمایانگر آن است که فعالیت های سیاسی برای حل وفصل بحران سوریه با اقدامات گذشته بسیار متفاوت است. در شرایط کنونی یک اجماعی در خصوص ضرورت مبارزه با تروریست در میان کشورها و قدرت های تاثیرگذار دربحران سوریه بوجود آمده و این موضوعی بسیار مهمی است. زیرا پیشتر، ترکیه و قطر و حتی معارضان سوری... مخالف این مسئله بودند اما اینک تمام آنها برمبارزه با تروریست تاکید دارند.

اجماع کشورها در مبارزه با داعش

این استاد دانشگاه لبنان درپاسخ به این سؤال" با توجه به اینکه تمام کشورهای تاثیرگذار دربحران سوریه هرکدام تعریف خاصی از تروریست دارند آیا این کشورها به یک تعریف واحدی درباره گروه های تروریستی دست یافته اند؟" گفت: بله،  این صحیح است که هریک از کشورهای خاورمیانه و قدرت های تاثیرگذار در آن، تعریف خاصی از تروریست دارند اما امروزه تمام آنها درباره ضرورت جنگ با گروه تروریستی "داعش" به اتفاق نظر دست یافته اند، بگونه ای که حتی ترکیه رسما علیه داعش اعلام جنگ کرده است. این نکته مهمی است . هنگامی که قبلا سخن از جنگ علیه تروریست به میان می آمد، منظور آن بود که اقدامات نظامی بیشتری برای سرنگون ساختن دولت بشار اسد انجام شود چراکه آنکارا با گروه های تروریستی تکفیری مثل داعش همپیمان بود.

برداشتن گام اولیه در مسیر پایان بحران

وی افزود: همگرایی و همسویی بیشتر کشورها و قدرت های تاثیرگذار در تحولات سوریه برای جنگ  با گروه تروریستی داعش معنایش آن است که راهکارهای سیاسی برای پایان دادن به بحران این کشور شروع  و گام‌های اولیه در این مسیر برداشته شده است. در حقیقت، نشستن دور میز مذاکره بدین معناست که طرح سرنگون ساختن دولت بشار اسد کنار گذارده شده و ممکن است که در مذاکرات سیاسی، شرایط جدیدی را برای سوریه بوجود بیاورند که در سایه آن حفظ نظام بشار اسد امکانپذیر باشد.

موانع پیش روی راهکارهای سیاسی

این تحلیگر مسائل سیاسی منطقه درباره موانع پیش روی راهکارهای سیاسی برای پایان بخشیدن به بحران سوریه گفت: طبیعی است که موانعی در این زمینه وجود دارد مثلا ریاض می خواهد از طریق جنگ یمن، برمحور مقاومت فشار وارد کند  تا در روند مذاکرات سیاسی برای پایان دادن به بحران سوریه برگ برنده ای در اختیار داشته باشد البته در این مدت ممکن است داعش و سایر گروه های تروریستی بر دامنه بمب گذاری ها و حملات تروریستی خود بیفزایند. 

وی افزود: با وجود این ، بنده براین باروم که کشورهای حامی گروه های تروریستی نظیر ترکیه، عربستان و قطر تمایل ندارد، در روند مذاکرات سیاسی برای پایان دادن به بحران سوریه مانع تراشی ایجاد کنند. همان طوری که قبلا گفتم خاورمیانه وارد مرحله جدیدی شده که در مقایسه با سال های گذشته بسیار متفاوت است البته این معنایش آن نیست که کارها بدون مشکل پیش برود. مثلا درباره محورها و جزئیات توافق سیاسی اختلاف نظر وجود دارد .چگونگی تشکیل دولت وحدت ملی سوریه و چه گروه هایی باید در آن حضور داشته باشند. تغییر قانون اساسی باید چگونه باشد. ازجمله اختلافاتی است که در مسیر پایان دادن به بحران سوریه مشکل ایجاد خواهند کرد. طبیعی است که برطرف شدن این مشکلات زمانبرخواهد بود.

گشودن فصل نوینی درخاورمیانه

این کارشناس لبنانی با اشاره به دیدگاه برخی تحلیلگران مبنی براینکه توافق هسته ای ایران با گروه 1+5 افق جدیدی برای پایان دادن به بحران های خاورمیانه از طریق سیاسی گشود، گفت: طبیعی است که شیوه مذاکرات تیم هسته ای ایران با گروه 1+5 به برجامی منتهی شد که همه از آن اطلاع دارند. بنده معتقدم  نتایج  این توافق قبل از امضای آن عملا در ایران و آمریکا وجود داشت  لذا برای یافتن راهکارهای سیاسی جهت حل وفصل بحران های خاورمیانه از ایران دعوت شد که پای میزمذاکره بنشیند. آنها دریافته بودند که بحران های موجود در این منطقه بدون حضور ایران قابل حل وفصل نیست. به هرحال،  پرونده هسته ای ایران از طریق سیاسی بسته شد و گروه 1+5 دراین زمینه با تهران به توافقی دست یافت. درحقیقت، این توافق  فصل نوینی درپایان دادن به بحران خاورمیانه از راهکارهای سیاسی گشود و دیپلماسی جدیدی را به نمایش گذاشت و به طرف های درگیر در بحران های منطقه آموخت که پای میز مذاکره بنشینند و مشکلات خود را از ر اه های سیاسی حل و فصل کنند.

ناآرامی‌ها در منطقه ادامه خواهد داشت

عتریسی درپایان درباره چشم انداز تحولات خاورمیانه در سال های آینده گفت: به نظر می رسد نا آرامی های منطقه ادامه خواهد یافت چرا که بسترهای آن همچنان وجود دارد. این نا آرامی ها ممکن است ناشی از اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی یا طعمه ورزی آمریکا به نفت و سایر ثروت های این منطقه باشد به هرحال، بنده معتقدم که شرایط آینده خاورمیانه بهتر از وضعیت چند سال قبل خواهد بود. شما می دانید که برخی کشورهای منطقه در معرض تجزیه و ساختارهای سیاسی حاکم بر آنها در آستانه فروپاشی قرار داشت. اکنون خاومیانه از این خطرات عبور کرده و فکرمی‌کنم در سایه توافقات سیاسی که برای حل وفصل بحران های این منطقه حاصل خواهد شد، بار دیگر سازندگی و عمران به منطقه باز خواهد گشت و روابط سیاسی که طی بحران‌های موجود در خاورمیانه قطع شده بود، بار دیگر از سرگرفته خواهد شد و شرایط جدیدی بر منطقه حاکم خواهد شد.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار