به گزارش بسیج، «چارلز تالیافرو» استاد دانشگاههای آکسفورد، کلمبیا، پرینستون، کلمبیا و نتردام آمریکا بوده و در حال حاضر استاد فلسفه کالج سنت اولاف در مینهسوتای آمریکاست، راهنمای آکسفورد درباره الهیات، راهنمایی مقدماتی بر زیباییشناسی، تصویر در ذهن، فرهنگ فلسفه دین، تاریخ مختصر روح، راهنمای راتلج درباره خداشناسی و راهنمای مقدماتی فلسفه دین از جمله آثار وی به شمار میروند، وی از فیلسوفان برجسته در عصر حاضر به شمار میرود و در این حوزه صاحب آثار ارزشمندی است،تالیافرو دانشآموخته دانشگاه براون و هاروارد بوده و عضو انجمن فیلسوفان آمریکاست، به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی مسجد گفتوگوی کوتاهی با پروفسور تالیافرو انجام دادهایم.
* نقش مساجد در آگاهی بخشی به مسلمانان چیست؟
-آنچه مسلماً در این خصوص بیان میکنم، آن چیزی است که از رفتار دوستان و همسایگان مسلمان خود برداشت کردهام؛ یعنی علاوه بر مطالعه جنبه عینی نیز مد نظر من بوده است، مسلماً مسجد برای مسلمانان خیلی جایگاه ویژه و مهمی دارد. در واقع جایگاهی که مسجد برای مسلمانان دارد، کلیسا برای مسیحیان آمریکا ندارد.
بخشی از دلایل این موضوع این است که در آمریکا و در اروپا مسیحیت نهادینه شده در گذشته و حال وجود داشته است و کلیساها و معابد مسیحیان از جمله کلیسای «نتردام» در پاریس بیشتر مکانی فرهنگی هستند تا جایی برای فراخوانده مؤمنان برای عبادت؛ یعنی کاری که مساجد انجام میدهند و مؤمنان را به عبادت در مسجد فرا میخوانند.
میشود به کلیسای نتردام در فرانسه به عنوان یک دستاورد فرهنگ فرانسوی بدون اینکه درباره نقش عبادی آن فکر کرد نگریست، اما نمیتوان این موضوع را در خصوص مساجد در اسلام در نظر گرفت، به این معنی که نمیتوان به مساجد اسلامی چنین نگاهی داشت و نقشی برای امور عبادی در آن در نظر نگرفت. در واقع مساجد در اسلام مکانی هستند که نقش مهمی در فراخواندن برای امور عبادی ایفا می کنند.
* به نظر شما چرا برخی گروههای تروریستی و سلفی در صدد هستند تا نقش مسجد را تخریب کنند؟
-بسیاری از تخریبهایی که توسط گروههای تروریستی صورت میگیرد، برای ما غیر مسلمانان امری عجیب و غریب پنداشته میشود. در تاریخ غرب و وقتی که به نوشتههای «هومر» در اوایل یونان باستان رجوع میکنیم، شاهد بیحرمتی به مکانهای مقدس _مکانهایی که در آن عبادت صورت میگیرد- هستیم.
در سنت ابراهیمی خداوند میخواهد که مکانهایی که در آن به پرستش بتها اختصاص دارد تخریب شود و مکانهای عبادی- دینی واقعی و حقیقی باقی بمانند، اما وقتی اقدامات تروریستی مساجد را هدف قرار میدهد، در واقع مهمترین مقدسات ما ابنای بشر است که مورد حمله و هجمه واقع میشود، در واقع خداوند بخشاینده، عادل و جاودانه که جزو مهمترین مقدسات ماست، مورد همجمه و حمله قرار میگیرد.
وقتی در ایالات متحده آمریکا در سال جاری به یک مرد آمریکایی-آفریقایی در یک کلیسا تیراندازی شد و وی کشته شد، مردم آمریکا به عنوان یک ملت با هراس و وحشت واکنش نشان دادند و برای اتحاد در مخالفت با چنین خشونت وحشیانهای فراخوان دادند.
امید من و تمام مؤمنان این است که مسیحیان در سرتاسر جهان بایستی با برادران و خواهران مسلمان خود متحد شوند و با اقدامات تروریستی مخالفت قوی نشان دهند؛ تروریستهایی که مؤمنان را مورد هدف قرار میدهد.