یک کار‌شناس ارشد تغذیه دام:

روش تلقیح مصنوعی راهی برای اصلاح‌نژاد دام

یک کار‌شناس ارشد تغذیه دام گفت: در روش تلقیح مصنوعی با نبود دسترسی به نژادهای بر‌تر دنیا از طریق انتقال اسپرم نر به نژادهای بر‌تر ماده صفات لازم به دام منتقل می‌شود اما به دلیل برخی تحریم‌ها کشورهای مختلف اجازه خروج دام از کشور خود را نمی‌دهند.
کد خبر: ۸۵۸۲۴۰۲
|
۲۶ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۹
به گزارش خبرگزاری بسیج، محمدجواد بهرانی، درباره تهیه دام به شکل روش تلقیح مصنوعی و چند قلوزایی دام گفت: به دنبال اصلاح‌نژاد دام سبک مانند گوسفند و بز هستیم؛ با وجود این‌که ۲۹ توله ژنتیکی در کشور وجود دارد اما روی صفات مطلوب آنها فعالیتی خاصی انجام نشده است.

وی ادامه داد: دام‌های ما اغلب دمبه‌دار هستند و این نوع‌ نژاد در دنیا سطح پایین محسوب می‌شود همچنین نژادهای ما چند قلوزایی پایینی دارند، یکی از نژادهای ما از لحاظ دوقلوزایی بالا‌نژاد شال است که بیشترین درصد دوقلوزایی آن ۳۵ درصد بوده اما باقی نژاد‌ها در حدود ۵ تا ۱۲ درصد دوقلوزایی متغیر دارند.

تاثیر تحریم‌ها بر صنعت دام کشور
این کار‌شناس ارشد دام با اشاره به این‌که اصلاح‌نژاد به وسیله تلقیح مصنوعی یکی از تکنیک‌ها برای بهبود وضعیت دام سبک است، ابراز کرد: تلقیح مصنوعی این امکان را به ما می‌دهد تا با نبود دسترسی به نژادهای بر‌تر دنیا از طریق انتقال اسپرم نر به نژادهای بر‌تر ماده و تلقیح مصنوعی صفات لازم را به دام خود انتقال دهیم اما به دلیل برخی تحریم‌ها کشورهای مختلف اجازه خروج دام از کشور خود را نمی‌دهند به این دلیل که دام جزء ذخایر ژنتیکی هر کشوری محسوب می‌شود.

دوقلوزایی ۹۰ درصد‌ نژاد سافولک
بهرانی، درباره نژادهای مختلف گوسفند در کشور بیان کرد: سافولک، جزو پرجمعیت ترین‌نژاد دام گوشتی جهان از کشور آمریکا است که افزایش وزن روزانه ۱۳۵ گرمی در روز دارد؛ این‌نژاد دارای دمبه نیست و چربی دور لاشه کمی دارد و دوقلوزایی این‌نژاد حدود ۹۰ درصد است ما این‌نژاد را از بخش اصلاح‌نژاد فرانسه وارد کرده‌ایم.

وی ادامه داد:‌ نژاد گوشتی رُژ، از لحاظ کیفیت گوشت و افزایش وزن‌نژاد قوی است که روزانه حدود ۱۴۰ گرم رکورد وزن گیری ثبت کرده است این‌نژاد فاقد دنبه، دوقلوزایی بالا و کیفیت مطلوبی دارد که به‌نژاد قرمز باختری معروف است و از فرانسه وارد شده است.

رکورد ۹ قلوزایی‌نژاد دامی رومانوف
بهرانی ابرازکرد:‌نژاد رومانوف، در دنیا به پرقلوزایی معروف است و رکوردی که از این‌نژاد ثبت شده زایمان ۹ قلو بوده است؛ این‌نژاد را برای انتقال ژن چند قلوزایی حیوانات بومی وارد کرده‌ایم کیفیت گوشت مطلوبی ندارد و تنها امتیاز آن چند قلوزایی است.

این کار‌شناس ارشد دام در ادامه افزود:‌نژاد لاکُن،‌نژاد شیری فرانسه است که حدود دو و نیم تا سه کیلو در روز تولید شیر دارد، ورود آن به کشور برای این است که ژن شیرواری را به‌ نژاد شیری دام ما منتقل کند تا به این شکل در تولید پرورش دام سنتی صرفه اقتصادی داشته باشد و دامداری ما را به سمت دامداری صنعتی سوق دهد.

تلاقی دام‌نژاد رومانف با‌نژاد زندی ایرانی
وی درباره نحوه ورود دام به کشور گفت: یک سالی است که‌ نژاد رومانف به کشور وارد شده و با دام‌های بومی از جمله‌نژاد زندی تلاقی داده شد، این دام از نظر صفات چرا رفتن، مقاومت به بیماری، آب و هوای گرم و خشک دام قوی و سازگاری است و از لحاظ کیفیت پوست و پشم از درجه دام‌های درجه بالا محسوب می‌شود.

این کار‌شناس ارشد دام تصریح کرد: این‌نژاد در حدود ۵ تا ۸ درصد دو قلوزایی داشته اما با تلاقی با رومانف با گذشت ۵ سال دوقلویی زایی این دام به ۳۸ درصد افزایش یافت هر چه دوقلوی زایی دام بالا رود تعداد در نتیجه سود اقتصادی را برای دامدار به همراه خواهد داشت.

بهرانی اظهار کرد: پروژه‌های اصلاح‌نژاد صنعتی زمانبر است و نزدیک به ۳ تا ۵ سال زمان برای این موضوع لازم است.
ارسال نظرات
آخرین اخبار