عضو هیئت علمی دانشگاه بقیه‌الله(عج):

ازدحام جمعیت سبب بروز سندروم کراش و خفگی ناشی از تروما شد/ ممانعت از ورود به سردخانه‌ها برای جلوگیری از انعکاس عمق فاجعه

مسئول بخش داخلی بیمارستان ایران مستقر در مکه گفت: در فاجعه منا به علت ازدحام جمعیت کوفتگی‌هایی ایجاد شده بود که به اصطلاح سندروم کراش نامیده می‌شوند؛ در این سندروم به علت فشاری که به عضلات و ماهیچه‌ها وارد می‌شود، آسیب‌هایی در بافت نرم ایجاد شده و خفگی ناشی از تروما رخ می‌دهد.
کد خبر: ۸۵۸۵۲۴۹
|
۰۴ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۰
به گزارش خبرگزاری بسیج، دکتر عبدالله ثقفی، ضمن ادای احترام به ساحت شهدای حادثه منا و آرزوی متنعم شدن از نعمات خدا برای ایشان با توجه به حضور وی در منا پیرامون ابعاد وقوع حادثه اظهار داشت: دولت سعودی علی‌رغم این‌که سال‌های بسیاری میزبانی حجاج را در مناسک حج بر عهده داشته و از موقعیت‌های مخاطره‌آمیز به خصوص در رمی جمرات مطلع است اما عدم مدیریت بحران دولت سعودی سبب وقوع این حادثه شد.

وی افزود: نیروهای امنیتی آل‌سعود با مسدود کردن خیابانی که مسیر عبور حجاج بود عامل ایجاد ازدحام و تراکم انبوه جمعیت شدند که نتیجه این بی‌تدبیری وقوع فاجعه منا بود.

ثقفی که یکی از شاهدان عینی حادثه نیز بوده در ادامه گفت: بعد از وقوع حادثه نیروهای امدادی سعودی با چهار ساعت تأخیر به مصدومین حادثه امدادرسانی کردند، در حالی‌که به جرأت می‌توان گفت که امدادرسانی در ساعات اولیه جان بیش از 90 درصد جان‌باختگان این فاجعه را نجات می‌داد.

ازدحام جمعیت باعث بروز سندروم کراش و خفگی ناشی از تروما شد
این متخصص پرستاری در توصیف علمی رخداد گفت: به علت ازدحام جمعیت کوفتگی‌هایی ایجاد شده بود که به اصطلاح سندروم کراش نامیده می‌شود، در این سندروم به علت فشاری که به عضلات و ماهیچه‌ها وارد می‌شود، آسیب‌هایی در بافت نرم ایجاد شده و خفگی ناشی از تروما رخ خواهد داد.

وی افزود: بعد از وقوع این سندروم در نهایت حالتی به نام رابدمیولیز به دلیل آزاد شدن پروتئین میوگلوبین ماهیچه‌ای رخ می‌دهد که سمومی را در خون آزاد کرده و به کلیه و قلب صدمه وارد می‌کند و نارسایی کلیه را سبب می‌شود و فرد به همودیالیز نیاز پیدا می‌کند.

ثقفی، درباره نحوه امدادرسانی به چنین مصدومانی گفت: در ابتدا باید فشار برطرف شود و در مرحله بعد چون به دلیل کم ‌آبی نارسایی کلیه عارض شده برای کاهش آثار سموم بر کلیه توصیه می‌شود که از طریق آنژیوکت سرم داده شده و مایع درمانی انجام شود.

وی با اشاره به این‌که تشنگی سبب نشت مویرگی و افت فشارخون می‌شود، گفت: در این حالت حجم خون داخل عروق کاهش پیدا کرده و با ایجاد شوک هایپوگلومیک منجر به مرگ می‌شود، در نهایت عامل اصلی فوت جانباختگان تعلل در کمک رسانی به موقع بود.

مدیریت اعمال حج مشارکت جهان اسلام را می‌طلبد
وی در پاسخ به این‌که آیا تعمدی در وقوع این حادثه دخیل بوده است، بیان کرد: تعمدی بودن این حادثه باید توسط کمیته حقیقت‌یاب بررسی شود، اما این حادثه نشانی از بی‌لیاقتی و عدم توانایی آل‌سعود در اداره حج است باید که سایر کشورهای اسلامی از برخوردهای منفعلانه دست برداشته و با جمهوری اسلامی ایران همراه شوند زیرا مدیریت اعمال حج مشارکت جهان اسلام را می‌طلبد.

ثقفی با اشاره به نحوه برخورد ناشایست کادر درمانی عربستان در بیمارستان‌ها با مصدومین ایرانی اذعان داشت: یک پزشک طبق اصول اخلاق پزشکی باید بدون توجه به نژاد، مذهب و سیاست بیمارش را مداوا کند، اما در بیمارستان‌های سعودی در حین مداوا چنانچه به ملیت ایرانی بیمار پی می‌بردند، درمان را متوقف کرده و به سایر بیماران رسیدگی می‌کردند و در کل برخوردهای ناشایستی با ایرانی‌های مصدوم داشتند.

وی افزود: در روزهای نخست بعد از حادثه مصدومینی که وخامت حال داشتند در بیمارستان‌های سعودی بستری شدند، اما مصدومانی که از سطح هوشیاری بالاتری برخوردار بودند را در بیمارستان صحرایی که در منا برپا شده بود با کمک متخصصین با تجربه ایرانی مداوا کردیم و سایر مصدومان به بیمارستان مرکز پزشکی حج و زیارت در مکه ارجاع داده ‌شدند.

ممانعت از ورود به سردخانه‌ها برای جلوگیری از انعکاس عمق فاجعه
ثقفی، درباره دلایل ممانعت عربستان از ورود تیم‌های ایرانی به سردخانه‌ها اذعان داشت: دولت سعودی‌ در روزهای نخست برای این‌که مانع از انعکاس گستردگی حادثه و انتشارآمار واقعی شود، از ورود به سردخانه‌ها ممانعت می‌کرد.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله با اشاره به ترس آل‌سعود از خشم حجاج گفت: دولت سعودی به علت واهمه از حرکت‌های خودجوش حجاج سعی کرد با اتلاف زمان به طرق مختلف آمادگی لازم را در نیروهای خود برای مواجه با هرگونه ناآرامی ایجاد کند تا اشراف بیشتری نسبت به ماجرا پیدا کنند و از تبعات فاجعه مصون بمانند.

ثقفی به یک دلیل دیگر آل سعود در ممانعت از ورود به سردخانه‌ها اشاره کرد و گفت: گمانه‌هایی مبنی بر این‌که استفاده از مواد یا سمومی در فضا باعث وقوع این حادثه شده باشد، وجود دارد و از آن‌جایی که بعضی از این مواد پایداری محدودی دارند آن‌ها می‌توانستند با نگهداری چندروزه اجساد و عدم دسترسی به آن‌ها زمان لازم را داشته باشند.

چرخش صددرصدی برخورد کادر درمانی سعودی بعد از فرمایشات رهبری
وی درباره واکنش آل‌سعود بعد از فرمایشات رهبری گفت: زوایای سخنان رهبری از جهت محتوا کاملاً قابل تامل و بررسی است؛ سخنان ایشان بسیار محکم و متقن و توأم با خویشتنداری و بدون عصبانیت بود که منادی وحدت اسلامی در تجمع عظیم حج و بیانگر اقتدار حکومت اسلامی ایران بود.

ثقفی با بیان اینکه سخنان رهبری انسان را به یاد آیه «اشداء علی کفار و رحماء بینهم» می‌انداخت، گفت: این سخنان به شدت وحشتی را بین دشمنان منعکس کرد که آثار آن در رفتار حکومت آل سعود و در حوزه درمانی و بیمارستان‌های عربستان کاملاً مشهود بود.

این مقام مسئول در ایام حج ادامه داد: در روزهای اول بعد از حادثه، اطلاعات درستی از حادثه دیدگان، جان باختگان و مفقودان فاجعه منا نداشتیم و سعودی‌ها اجازه سرکشی از کانتینرهایی که مملو از جنازه‌ها بود را نمی‌دادند تا اینکه مقام معظم رهبری به ایراد سخنرانی پرداخت و به یکباره با یک چرخش صددرصدی روبه‌رو شدیم.

وی افزود: بعد از پیام رهبری، برخورد سعودی‌ها کاملاً متفاوت شد، آنها به وحشت افتاده بودند و از آنجایی که توان خود را در برابر ایران ضعیف دیده و از بروز واکنش شدید ایران وحشت کرده بودند؛ هرگونه همکاری را با مسئولان ایرانی داشتند.

ثقفی، گفت: معلوم بود کادر بیمارستانی دستورالعمل‌هایی را از مسئولین ارشد خود گرفته بودند تا گروه‌های ویژه‌ای را برای رسیدگی به مصدومین ایرانی ایجاد کنند؛ تیم‌های ایرانی که برای بررسی وضعیت مجروحین و کسب اطلاعات به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کردند نه تنها محدودیت ورود به بیمارستان نداشتند بلکه در داخل بخش‌ها همراهی می‌شدند تا مصدومین ایرانی شناسایی شوند.

وی این تغییر موضع کادر درمانی عربستان سعودی را نشان از ضعف و ناتوانی آنها دانست که در پی صحبتی که به عمل نرسیده بود آنچنان قالب تهی کردند و برای رهایی از تبعات فاجعه عملی شدن سخنان رهبری، گروه‌هایی را برای همکاری ایجاد کردند.

این مقام مسئول در ایام حج گفت: سعودی‌ها اعلام کردند نه تنها حاضریم سردخانه‌های ایرانی، بلکه سردخانه‌های کشته شدگان خارجی را در اختیار مسئولان ایرانی قرار دهیم؛ همچنین موضع آنها در تحویل و انتقال اجساد کاملاً متفاوت شد؛ همه بخش‌های بیمارستان توجیه شدند بودند که باید با ایرانی‌ها همکاری کنند؛ به آنها دستور داده شده بود بدون معطلی اطلاعات را در اختیار مسئولان ایرانی قرار دهند.

وی ادامه داد: وقتی بنده و جمعی از همکاران به سه بیمارستان نور، ملک عبدالله و ملک فیصل مراجعه کردیم؛ دیدم که نامه‌ای برای روسای بخش‌های مختلف بیمارستان ارسال شده که دستور همکاری با ایرانی‌ها را داده بودند؛ بنابراین رئیس بخش‌ همراه تیم ما بالای سر بیمار می‌آمد و پرونده‌هایشان را نشانمان می‌داد و حتی برای جبران رفتارهای قبلی خود اظهار داشتند که خودشان بیماران ایرانی را که به دستگاه اکسیژن نیاز دارند را با امکانات و تجهیزات تا پای پرواز انتقال خواهند داد.

ثقفی گفت: پیش از سخنرانی رهبری، فضای جامعه ایران بسیار ملتهب بود، همچنین فضای بین حجاج نیز سنگین و توأم با یأس و ناامیدی بود اما سخنان رهبری موجب شد تا کسانی که بغض در گلو داشتند به آرامش نسبی برسند و التهاب‌ها کاهش بیابد و حجاج نیز روحیه گرفتند.

این مقام مسئول که در ایام حج امسال خدمات بی‌شائبه‌ای را به حجاج ایرانی ارائه داده است، در پایان برای همه جانباختگان و شهدای حادثه منا از خداوند آرزوی تعالی و ارتقاء جایگاه‌شان کرد و گفت: این عزیزان در بهترین حالت جان خود را فدا کردند؛ آنها از عرفات برگشته بودند و خداوند را بدون گناه ملاقات کردند.
ارسال نظرات
آخرین اخبار