به گزارش بسیج، روزنامه وطن امروز نوشت: اگرچه دولت قصد دارد با اجرای بسته اقتصادی و تزریق پول به بانکها و بنگاههای اقتصادی، کشور را از رکود خارج کند، اما خیلی از صاحبنظران و اقتصاددانان چنین راهکاری را برای تحریک تقاضا و بهبود معیشت خانوارها همچنین تحرکبخشی تولید موثر نمیدانند و معتقدند این شیوه نهتنها رشد نقدینگی، واسطهگری و افزایش نرخ تورم را در پی دارد بلکه بر زخم ناسور اقتصاد کشور نیز نمک میپاشد. به گزارش «وطن امروز»، چنانچه درطول 2 سال اخیر عملکرد دولت از بعد اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد خواهیم دید که دستاورد تیم اقتصادی دولت در این مدت فقط منجر به کاهش نرخ تورم شده، غافل از اینکه همزمان با این سیاست سایر شاخصها و مولفههای اقتصادی نیز درنظرگرفته شود. حال از آنجایی که هیچکس منکر کاهش نرخ تورم نیست اما طی این مدت بیتوجهیها و بیبرنامگی نسبت به مراکز تولید همراه با نبود سیاست بهبود معیشت مردم موجب شد تا رکود سهمگینی بر اقتصاد کشور مستولی و خروجی آن منجر به تلنبار کالاهای تولیدی در انبارها، کاهش قدرت خرید مردم، تعطیلی بنگاههای اقتصادی و اخراج کارگران شود. درچنین شرایطی دولت برای عبور اقتصاد کشور از این تنگنا، سیاست تحریک تقاضا با ارائه تسهیلات به مردم (وام خرید کالا، خودرو و...) را در پیش گرفته است تا بتواند با این شیوه تحرکی را در اقتصاد کشور بهوجود آورد.
توجهی به سفره کوچک مردم نشد
عضو انجمن اقتصاددانان ایران درباره سیاست دولت برای خروج اقتصاد کشور از رکود با ارائه بسته تزریق نقدینگی به مراکز تولید و بنگاههای اقتصادی به «وطن امروز» گفت: بسته حمایتی دولت ساختار پیچیدهای دارد چرا که رویکرد تحریک تقاضا که مدنظر است در شرایطی که اکنون مردم در شرایط سخت اقتصاد بسر میبرند نمیتواند به نحو قابل توجهی کارساز شود. محمدباقر صدری افزود: دولت متاسفانه زمان بسیار کمی را برای اجرای این بسته در نظر گرفته است و برای اینکه تقاضا تحریک شود نیازمند برنامهریزی اصولی حداقل بیش از یک سال است، چراکه در طول چند ماه نمیتوان اقتصاد آشفته کشور را با چنین طرحهایی سامان بخشید. وی با بیان اینکه 4 سال است رکود بر کشور حاکم است و طی 2 سال اخیر شدت آن بیشتر شده است، گفت: در طول این 4 سال اقتصاد خانوارها بشدت تضعیف شده و نباید انتظار داشت در طول 4 تا
5 ماه اهداف منظوره تحریک تقاضا و تامین نیازهای کشور از سوی دولت محقق شود. این کارشناس اقتصادی افزود: اگر مردم در اجرای این طرح با موانعی چون بروکراسی اداری و پیچیدگی امور مواجه شوند بیشک طرح روی کاغذ میماند و زیان آن جز هدررفت منابع و رشد نقدینگی چیز دیگری نصیب کشور نمیکند. صدری اضافه کرد: دولت قبل از ارائه این طرح باید نهادهای پژوهشی را برای سنجش نیازهای جامعه و آگاهی از نکات و حساسیتهای لازم نسبت به موضوع خروج اقتصاد از رکود ایجاد و با رصد نیازهای جامعه و تجزیه و تحلیل آن و آگاهی از اقتصاد خانوارها، نسبت به حل مشکلات چارهاندیشی میکرد. وی افزود: متاسفانه دولت در این طرح تمام جوانب را در نظر نگرفته است و این احتمال وجود دارد که در صورت بیبرنامگی طرح خروج از رکود بهخوبی شکل عملی به خود نگیرد یا در اقتصاد کشور موثر واقع نشود چرا که اکنون رکود و تورم همزمان اقتصاد کشور را احاطه کرده است. این عضو انجمن اقتصاددانان کشور با بیان اینکه اولویت مردم اکنون خرید خودرو و لوازم خانگی نیست، افزود: دولت روی این موضوع حساب باز کرده است در حالی که مراکز تولید روز به روز تعطیل میشود و بیکاری در کشور بیداد میکند. وی افزود: 75 درصد خانوارها اکنون در مضیقه و تنگنای معیشتی قرار دارند اما دولت در این طرح توجهی به سفره کوچک مردم نکرده است. صدری افزود: تزریق میلیاردی نقدینگی به اقتصاد کشور بدون برنامهریزی و آگاهی از بطن جامعه، سیلابی در اقتصاد کشور به راه میاندازد که مدیریت این بحران بسیار سخت به نظر میرسد.
احتمال روند معکوس نرخ تورم
شاهین شایانآرانی، اقتصاددان در گفتوگو با «وطن امروز» درباره بسته خروج اقتصاد کشور از رکود گفت: دولت تلاش کرد تورم را کاهش دهد و به این نتیجه نیز رسید اما در کنار این دستاورد به بحث رکود بیتوجه بود و اکنون این معضل اقتصاد کشور را با مشکل جدی مواجه کرده است. این کارشناس اقتصادی افزود: دولت در نظر دارد برای خروج از رکود دست به تزریق نقدینگی بزند، اما این راهکار دولت اگر بدون برنامهریزی دقیق و کارشناسی باشد این احتمال وجود دارد که تورم روند معکوس به خود گیرد. وی خاطرنشان کرد: دولت در حالی اقدام به خروج اقتصاد از رکود کرد که نرخ تورم 14 درصد است. به نظر میرسد تورم باید به زیر 10 درصد میرسید و بعد دولت نسبت به این موضوع چارهاندیشی میکرد. شایانآرانی اضافه کرد: اکنون دولت و مردم در شرایط سخت اقتصادی بسر میبرند، بنابراین عزم دولت برای ایجاد رشد اقتصادی با تحریک تقاضا نیازمند برنامهریزی خاص و مدیریت قوی است تا فشار تورمی در کشور ایجاد نشود.
دولت نگرش دقیقی به بسته خروج از رکود ندارد
استاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز با بیان اینکه دولت نگرش دقیقی به بسته خروج از رکود ندارد، تزریق ارز و ریال را از مهمترین چالشهای بسته اقتصادی دولت دانست. فرشاد مؤمنی در نشست تخصصی اخیر با عنوان «ارزیابی بسته جدید اقتصادی دولت برای خروج از رکود» اظهار کرد: بیش از یک سال از عمر بسته قبلی دولت که برای خروج از رکود تدوین شد، گذشته است و دولت بدون ارائه هیچ گزارش عملکرد و ارزیابی از آن بسته، اقدام به ارائه بسته جدید دیگری کرده است. وی با بیان اینکه این بسته برای دوره زمانی کوتاهمدت
6 ماهه تدوین شده است، ادامه داد: تصور دولت این است که آثار عملی توافق هستهای در بازه
6 ماهه نمایان میشود درحالی که در این مدت از یکسو مردم بشدت امیدوار به ظاهر شدن تغییرات محسوس در معیشت خود هستند و از سوی دیگر تحول عملی خاصی رخ نمیدهد و به همین دلیل شکافی بین امکانات و توانایی دولت برای تغییر و انتظارات مردم وجود دارد.