خبرهای داغ:
تداوم نقش‌آفرینی شاهزادگان بی‌تجربه/

بازی شطرنج سعودی‌ها به کجا ختم می‌شود؟

اعدام شیخ نمر به ادعای غالب کارشناسان و تحلیلگران بین‌المللی، اشتباهی است که آتشش دامان آل سعود را خواهد گرفت. هم‌اکنون، سعودی‌ها با انداختن خود در ورطه تصمیم‌گیری، نه راه پیش دارند و نه راه پس. در هر حال، عربستان محکوم به تصمیم‌گیری در مورد شیخ شیعه است. تصمیمی که حکم بازی باخت-باخت را برای ریاض خواهد داشت.
کد خبر: ۸۵۸۹۲۳۷
|
۱۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۰
 به گزارش خبرگزاری بسیج، سیر اتفاقات و حواشی مربوط به حکم اعدام  آیت‌الله نمر باقر النمر چندی است که در صدر اخبار رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفته و واکنش‌های مختلفی را در بر داشته است. در یک سو، کشورها، گروه‌ها و شخصیت‌های جهان اسلام اعم از تمام مذاهب در واکنش‌های خود نسبت به خطای آل‌سعود در اعدام شیخ نمر و عواقب آن هشدار جدی داده‌اند اما در سوی دیگر کشورهای غربی و مدافعان حقوق بشر در این مورد موضعی منفعلانه اتخاذ نموده‌اند. عربستان با صدور این حکم خود را بر لبه تیغ قرار داده است. هر گونه لغزش در تصمیم‌گیری، بازتاب غیر قابل جبران برای سعودی‌ها در پی خواهد داشت. اکنون برخلاف انتظار مقامات سعودی مسئله این روحانی عربستانی دارای ابعاد بین‌المللی شده و در صورتی که ریاض بخواهد حکم خود را اجرا کند با فشار بین المللی مضاعفی در زمینه حقوق بشر مواجه خواهد شد. با این مقدمه، نگاهی به آخرین اخبار و تحلیل‌ها پیرامون حکم اعدام رهبر شیعیان عربستان خواهیم داشت:


آیت‌اللهِ مبارز

آیت‌الله "نمر باقر النمر" مجتهد شیعه 56 ساله عربستانی، در این سالها صدای اصلی اعتراض به ظلم حکومت عربستان علیه شیعه و سنی بوده است. شیخ نمر همواره در خطابه‌‌هایش رژیم سعودی را به اعمال سیاست‌‌های تبعیض‌آمیز طایفه‌ای سازمان‌یافته و منظم بویژه در مناطق شرقی عربستان و بالاخص در دو منطقه "الاحساء" و "القطیف" متهم کرده که حدود یک قرن است بر این مناطق حاکمیت دارد.

بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟


بازداشت‌ها، اتهامات
، و حواشی

نخستین بازداشت شیخ نمر در می 2006 میلادی رخ داد. نیروهای امنیتی سعودی او را در بازگشت از بحرین و به دلیل مشارکت در همایشی بین‌المللی درباره قرآن کریم بازداشت کردند. در اتهام شیخ نمر چنین آمده که وی از حکومت عربستان خواسته است به وضعیت قبرستان بقیع رسیدگی کرده، مذهب تشیع را به رسمیت شناخته و شیوه‌های آموزشی و درسی (وهابی) کنونی حاکم بر عربستان را تغییر داده یا لغو کند.

بازداشت دوم، در 23 آگوست 2008 میلادی رخ داد.
وی، در بیستم تیر 1392 چندی پس از سخنرانى آتشین‌اش در نماز جمعه "العوامیه" عربستان، در حالی که از مزرعه‌اش بازمی‌گشت، از ناحیه پا توسط نیروهای سعودی مورد هدف قرار گرفت و به مکان نامعلومی انتقال داده شد. حالا، پس از 2 سال حبس در سلول انفرادی و تحمل انواع شکنجه سرانجام حکم اعدام وی به جرم رهبری اعتراضات، فتنه‌گری، نافرمانی، برانگیختن فرقه‌گرایی، تحریک افراد تحت پیگرد قانونی بر ارتکاب جرایم تروریستی، اخلال در وحدت ملی، عدم وفاداری به وطن"، "اهانت به رهبران خلیج فارس و علما" و قتل نیروهای امنیتی، توسط "محمد بن نایف" -ولیعهد عربستان- صادر و توسط وزارت کشور سعودی‌ها اعلام شده است.


طبق اعلام دیده‌بان حقوق بشر، از فوریه 2011 تا آگوست یکهزار و 40 نفر طی اعتراضات شیعیان عربستان دستگیر شدند و هنوز 240 نفر از آنها در بازداشت به سر می‌برند.

بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟

از سوی دیگر "عبدالمحسن بن ولید" -شاهزاده سعودی- که اخیرا در فرودگاه لبنان با بیش از دو تن مواد مخدر کپتاگون دستگیر شده است، می‌تواند برگ برنده با ارزش در دستان لبنان باشد. اخیرا «مجتهد» که افشاگر آل سعود و فعال شبکه‌های اجتماعی است، در صفحه توییتر خود احتمال داده است لبنان که این شاهزاده سعودی را در اختیار دارد، او را با شیخ نمر النمر مبادله کند و یا در تغییر سیاست‌های عربستان در سوریه، یمن، خلیج فارس و جامعه شیعیان این کشور تأثیر داشته باشد.


واکنش‌ها

واکنش‌های خارجی

سازمان ملل

اما درحالی که این خبر همچنان توسط مقامات رسمی سعودی تأیید یا تکذیب نشده موج واکنش‌ها به آن آغاز شده است، «فرحان حق» سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفت: موضع سازمان ملل مخالفت با حکم اعدام است.


عفو بین الملل

در همین زمینه سازمان عفو بین الملل هم با انتقاد از روند دادگاه جنایی عربستان تاکید کرد که حکم صادر شده تکان دهنده است و خواستار الغای این حکم شد. معاون رئیس سازمان عفو بین‌الملل در امور مربوط به خاورمیانه آفریقای شمالی در این خصوص ابراز داشته: «حکم اعدام شیخ نمر باقر النمر بخشی از کمپین مقامات سعودی برای سرکوب تمامی مخالفان از جمله مدافعان حقوق جامعه مسلمانان شیعه عربستان است. حکم تکان‌دهنده شیخ النمر به دنبال دستگیری برادر وی نمایانگر مسیری است که عربستان سعودی به منظور متوقف کردن شیعیان در دفاع از حقوقشان پیش گرفته است. شیخ النمر باید آزاد شود و عربستان باید به تبعیض سیستماتیک و تعرض به جامعه شیعیان پایان دهد».


الوفاق بحرین

جنبش الوفاق بحرین هم با بیان اینکه این حکم آتش اعتراضات علیه رژیم سعودی را شعله‌ور می‌کند، خواستار ازادی این روحانی شد.


آیت‌الله سیستانی

هر چند در سطح مقامات عراق هنوز واکنشی مطرح نشده ولی در مرداد ماه امسال منابع نزدیک به مرجعیت شیعه در عراق تاکید کردند: آیت الله «سید علی سیستانی» از «فؤاد معصوم» رئیس جمهور جدید این کشور خواست به منظور جلوگیری از اعدام شیخ «نمر النمر» در عربستان سعودی، وارد عمل شود.


حزب‌الله لبنان

حزب الله لبنان با صدور اطلاعیه‌اى دستگیرى شیخ نمر النمر توسط دولت ریاض را به شدت محکوم کرده و خواستار آزادى فورى وى شد. حزب الله هم چنین سرکوب انقلابیون توسط نیروهاى امنیتى عربستان در شهرهاى  عوامیه و قطیف را که منجر به کشته و زخمى شدن عده‌اى شد را محکوم کرد.


خانواده شیخ نمر

خانواده شیخ نمر هم در بیانیه‌ای با رد حکم اعدام این روحانی برجسته شیعه عربستانی خواستار ابطال  این حکم در نهاد قضایی سعودی شدند. خانواده شیخ نمر اعلام کرد: این حکمی سیاسی است ،زیرا مبتنی بر اتهامات باطل است.


بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟


برگزاری تظاهرات در خیابان‌های قطیف

همچنین در داخل عربستان نیز چهارشنبه شب هزاران نفر از مردم در شهر قطیف در حمایت از آیت‌الله نمر باقر النمر به خیابان‌ها آمدند و علیه دولت ریاض شعار سر دادند.

در همین زمینه تلویزیون المیادین هم در گزارشی با اشاره به اینکه در عربستان سعودی همزمان با آغاز اعتراضات در دیگر کشورهای عربی در سال 2011، موجی از اعتراضات مسالمت آمیز برای انجام اصلاحات سیاسی و پایان دادن به تبعیض میان مردم در این کشور آغاز شد، تاکید کرد که این اعتراضات با برخورد نیروهای امنیتی سعودی به خشونت کشیده شد و بنابر گزارش‌ نهادهای بین المللی حقوق بشر حکومت عربستان با بکارگیری گاز اشک آور و گلوله و همچنین دستگیری گسترده معترضان به مطالبات آنها پاسخ داد که این رفتار خشم مردم را برانگیخت.

المیادین در گزارش خود با اشاره به اینکه تلاش‌ها برای پایان دادن به این اعتراضات به شکل مسالمت‌آمیز ناکام ماند،‌تاکید کرد که دستگیری آیت‌الله نمر النمر در تابستان سال 2012 باعث شد تا امیدها برای پاسخ به مطالبات مردمی برای برابری در زمینه حقوق اقلیت‌ها و حقوق زنان بی‌نتیجه مانده است.


فواد ابراهیم

"فواد ابراهیم" از رهبران مخالفان عربستانی هم در این زمینه گفت: حکم صادر شده برای آیت‌الله نمر باقر النمر یک حکم سیاسی بود نه حکمی قضایی، این حکم را دستگاه قضایی صادر نکرد بلکه وزارت کشور سعودی صادر کرده است.

بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟ /// آل سعود در دایره آتش اعدام شیخ شیعه /// بازی باخت-باخت برای آل سعود /// آماده جهت ملاحظه ///

فواد ابراهیم در گفت‌وگوی زنده تلویزیونی با المیادین با بیان اینکه دادگاه آیت‌الله النمر فاقد شفافیت بود و غیرعلنی برگزار شد، اظهار داشت که این دادگاه به هیچ وجه عادلانه نبود، دادستان اتهاماتی را به ایشان وارد کرد و برای شهادت مامورانی که وی را دستگیر و به سوی وی در زمان دستگیری تیراندازی کرده بودند، احضار کرد.

وی با بیان اینکه این اتهامات به هیچ وجه صحت ندارد تصریح کرد که در این کشور(عربستان) دستگاه قضایی نیست و اتاق‌های امنیتی حکم را صادر می‌کنند. 


آدام کوگل

"آدام کوگل" -کارشناس ویژه دیده‌بان حقوق بشر- ابراز کرده که دولت ریاض با بازداشت و صدور حکم شیخ نمر قصد داشته که این پیام را به مخالفان و جهان شیعه بدهد: «ما هر کس را که بخواهیم بازداشت و سرکوب می‌کنیم، فارغ از اینکه چقدر بزرگ و کاریزماتیک باشد. ما نه تحمل داریم و نه انعطاف».

بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟ /// آل سعود در دایره آتش اعدام شیخ شیعه /// بازی باخت-باخت برای آل سعود /// آماده جهت ملاحظه ///

نوری المالکی

«نوری المالکی» معاون اول رئیس جمهوری عراق، عزم سعودی‌ها برای اجرای حکم اعدام شیخ نمر النمر روحانی معروف عربستانی را نقض آشکار حقوق بشر و آزادی مذهبی و تعدی آشکار به حرمت علمای اسلام و مسلمانان دانست و به سعودی‌ها درباره اعدام النمر هشدار داد و از آنها خواست که از حمایت گروه‌های جنایتکار دست بردارند. 


دیوید کامرون

در میان رهبران سیاسی جهان نیز، به ادعای «آی بی تایمز»، «دیوید کامرون» نخست وزیر انگلیس پس از فشار افکار عمومی، اعلام کرده که با شریک تجاری خود عربستان -نه بر سر موضوع شیخ نمر!- که بر سر موضوع اعدام نوجوانی به نام «علی النمر» -برادرزاده شیخ نمر که او هم به اعدام محکوم شده- صحبت خواهد کرد.


جرمی کوربین

«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر -که اخیرا در انتخابات پارلمانی انگلیس به پیروزی رسید- ضمن محکوم کردن شدید اقدام عربستان علیه شیخ نمر، قول پیگیری مستمر قضیه را داده است.


واکنش‌ها در  ایران

علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملى و سیاست خارجى مجلس
وی در مورد اعدام شیخ نمر گفت: عربستان با این تصمیم، بحران یمن را به منطقه شرقیه منتقل خواهد کرد. رئیس کمیسیون امنیت ملى و سیاست خارجى مجلس تصریح کرد: با توجه به جایگاه علما در جهان تشیع و محبوبیت آن ها در میان مردم و حساسیت مردم نسبت به  سرنوشت آن ها اتخاذ چنین تصمیمى توسط عربستان، منطقه شرقیه با یک بحران جدى امنیتى و عکس العمل مواجه خواهد شد.

حسین امیر عبداللهیان
معاون عربی و افریقای وزیر امور خارجه هشدار داد: اعدام شیخ نمر هزینه سنگینی را متوجه عربستان سعودی خواهد کرد.


هاشمی رفسنجانی

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز گفته است: «حاکمان عربستان، در کنار اشتباه تجاوز به یمن، اخیراً با تأیید حکم اعدام آیت‌الله نمر اشتباه تاریخی دیگری را مرتکب شد‌ه‌اند که مطمئناً تاوان بدی برای آن خواهند پرداخت.»

واکنش مراجع شیعی و حتی علمای سنی در عین عدم واکنش‌ دولتی‌ها

در حالیکه صدور حکم اعدام برای شیخ نمر واکنش مراجع عظام، ائمه جماعت سنی، علمای اهل سنت، و چند تن از اعضای مجلس خبرگان را در پی داشته، اما هنوز خبری از واکنش مقامات ارشد دولت نیست و ظاهرا سیاست سکوت را در پیش گرفته‌اند. (گزارش مربوطه را از اینجا مطالعه نمایید).

پیامدهای پیش‌بینی شده

«توبی ماتیسن» (Toby Matthiesen) -کارشناس ارشد روابط بین‌الملل در مرکز خاورمیانه دانشگاه آکسفورد- معتقد است که ملک سلمان رویکرد تهاجمی‌تری نسبت به ملک عبدالله دارد. سیاست او، ایجاد شکاف بیشتر بین شیعیان و اهل سنت عربستان است و صد البته علنی‌شدن دستگیری و حکم اعدام علی‌النمر کاملا به نفع عموی اوست و کار را برای آل سعود مشکل‌تر کرده است. این کارشناس از واژه «تنها و غریب» بودن در دستگاه سیاسی عربستان برای خاندان النمر استفاده کرد و اعدام شیخ نمر را اشتباه بزرگی برای سعودی‌ها دانست.

بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟ /// آل سعود در دایره آتش اعدام شیخ شیعه /// بازی باخت-باخت برای آل سعود /// آماده جهت ملاحظه ///

پایگاه تحلیلی «آتلانتیک» نیز با اتصاف لقب «پیشتاز نقض حقوق بشر» به عربستان سعودی، حکم «قطع سر و به صلیب کشاندن» شیخ نمر را عملی احمقانه و مستوجب بازخوردهای بسیار بد برای حکومت آل سعود خواند. این پایگاه، داشتن شریکی چون عربستان را مایه شرم و خجالت آمریکا دانست.


بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟ /// آل سعود در دایره آتش اعدام شیخ شیعه /// آماده جهت ملاحظه ///


روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» در گزارش خود آورده است که اعدام نمر اشتباه بزرگی است و به راهبرد آمریکا در مبارزه با تکفیری‌های داعش که همانا پایان دادن به فرقه‌گرایی در عراق است لطمه شدیدی خواهد زد. به ادعای این روزنامه، اوباما معتقد است که یک دولت غیرفرقه‌ای در عراق، کلید حل بسیاری از مسائل است. این روزنامه آمریکایی هم‌اکنون مدعی شده که با این اقدام عربستان، اوباما و جان کری برای متقاعد کردن رهبران شیعه عراق برای پایان دادن به مناقشات بین‌الفرقه‌ای به مشکل بزرگ برخواهند خورد.

حتى منابع دیپلماتیک غربى در بروکسل نیز تأکید دارند که اقدام دولت سعودى در بازداشت شیخ نمر یک اقدام امنیتى و سیاسى بسیار خطرناک براى ثبات شرق این کشور که آتش زیر خاکستر است، به شمار مى‌آید. منطقه شرقى عربستان داراى چاه‌هاى نفت زیادى است و روزانه چند میلیون بشکه نفت از آن استخراج مى‌شود که هرگونه بى‌ثباتى در آن، ضربات سنگینى را متوجه رژیم آل سعود خواهد کرد. بلافاصله پس از بازداشت شیخ نمر شمار زیادى از مردم عربستان در شهر العوامیه تظاهرات کردند و نیروهاى امنیتى براى سرکوب آنها از گلوله‌هاى جنگى استفاده کردند. اعدام شیخ نمر، به عنوان یکی از بزرگترین اشتباهات خاندان سعودی، موجب شکل‌گیری موج عظیمی از اعتراضات خواهد شد. هم اکنون در رفتار سیاسی و امنیتی سعودی‌ها می‌توان هراس از وقوع یک آشوب داخلی بزرگ و یا جنگ داخلی را دید. به هر حال احتمال اینکه شاهد بروز اختلافاتی در سطح لیبی باشیم می‌رود و واکنش عربستان هم سرکوب مخالفین خواهد بود و بدین شکل دایره اعتراضات در سطح قابل توجهی گسترده خواهد شد و این اصلا به سود سعودی‌ها نیست.


جمع‌بندی
بر اساس سیر اتفاقات و رفتار سیاسی سعودی‌ها، به نظر می‌رسد که دولت ریاض یکی از این سه سناریوی محتمل را اجرا می‌کند: در سناریوی اول، در حال برآورد کردن واکنش جهان اسلام بویژه کشورها و مجامع شیعه نسبت به حکم صادره بوده و در صورت یقین بر اینکه وی فاقد پتانسیل و کاریزمای کافی برای کشورهایی چون ایران و لبنان و عراق است، حکم اعدام را اجرا می‌نماید. در سناریو دوم با بخشیدن حکم اعدام، مدال افتخار و کدخدایی را به گردن ملک سلمان می‌اندازد و از وی چهره‌ای منعطف جهت حفظ موازنه مطلوب آتی خلق می‌کند؛ و در سناریوی سوم به مثابه «به مرگ گرفتن و به تب راضی کردن»، حکم اعدام را به حبس ابد تقلیل می‌دهد و تا هم آتش اعتراضات را خاموش می‌کند و هم عداوت خود نسبت به شیخ نمر را با این اقدام عملی سازد. البته گزینه‌هایی مانند احتمال تبادل شاهزاده قاچاقچی با شیخ مبارز نیز مطرح است. قاعدتا، سناریوی اول واکنش شدید جهان اسلام و سازمان‌های بین‌المللی و آشوب بزرگ داخلی را برای آل سعود به دنبال خواهد داشت؛ سناریوی دوم کارکرد بیشتری جهت تلطیف فضا برای عربستان با توجه به قضایای فعلی همچون قضیه منا دارد؛ سناریوی سوم، از پیش باطل و محکوم است چرا که حداقل خواسته جهان تشیع اعطای حکم آزادی نمر و نه تقلیل به حبس ابد است؛ و گمانه رسانه‌های لبنانی هم یکی از گزینه‌های محتمل است. باید دید که در آینده نزدیک چه رفتاری از شاهزادگان سعودی در انتظار خواهد بود.

بازی شطرنج سعودی‌ها در قضیه شیخ شیعه به کجا ختم می‌شود؟



منابع:


http://www.aljazeera.com/news/2015/10/saudi-arabia-court-confirms-shia-cleric-nimr-al-nimr-death-sentence-151026064004105.html

http://www.ibtimes.co.uk/sheikh-nimr-al-nimr-who-saudi-arabias-most-vocal-shia-critic-sentenced-death-dissent-1525781/

http://www.aljazeera.com/news/2015/10/saudi-arabia-court-confirms-shia-cleric-nimr-al-nimr-death-sentence-151026064004105.html

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-29627766

http://www.theatlantic.com/international/archive/2015/09/saudi-arabia-beheading-crucifixion-nimr/407221/
منبع: مشرق
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار