از 2 سال پیش روند تغییر نگاه رسانههای ایرانی به مهاجرین افغانستانی، نوید اتفاقات جدیدی در این حوزه را میداد. با بازگشت به نگاه انقلابی و بدون تعهد به مرزهای خودساخته دوران جدید، تعدادی از رسانههای ایرانی در 2 سال اخیر نگاه و توجه جدید و قابلتوجهی به یک اقلیت بزرگ ساکن ایران پیدا کردند. خارج کردن نگاه افکار عمومی از نگاه کلیشهای و منحرفانه به مهاجرین افغانستانی، طرح مطالبات حقوقی و اجتماعی مهاجرین افغانستانی، واکنش به اتفاقات خوب و بد حوزه مهاجرین و فرصت دادن به خود مهاجرین افغانستانی برای ارائه تصویر واقعی در رسانهها، نگاه و دید افکار عمومی به مهاجرین افغانستانی را تا اندازهای تحت تاثیر قرار داده است.
اما به موازات این تغییر دید رسانهها، اتفاقات تاریخی و بیسابقهای هم در این حوزه اتفاق افتاده است و همچنان در حال پیگیری است. بعد از اتفاق بزرگ حضور مهاجرین افغانستانی در راهپیمایی اربعین سال گذشته، اتفاق بیسابقهای که که با دستور مقامات عالی جمهوری اسلامی و همکاری همه نهادهای مرتبط رخ داده بود و سرانجام هزاران مهاجر افغانستانی را به آرزوی زیارت سیدالشهدا(ع) رساند، ابتدای سال جاری یک اتفاق فوقالعاده مهم در تغییر وضعیت حوزه مهاجرین رخ داد: همه کودکان افغانستانی، حتی آنهایی که مدارک قانونی حضور در ایران را دریافت نکرده بودند در مدارس ایرانی ثبتنام شدند. این اتفاق هم با دستور رهبر معظم انقلاب رخ داد و این اتفاق عجیبی برای همه کسانی که سیره و روش رهبر ایران را در مواجهه با مهاجرین دنبال میکردند نبود. رهبر انقلاب به «تکریم» مهاجرین افغانستانی دستور داده بود و چندی پیش نیز در دیدار با رئیس جمهور افغانستان، تهران را خانه برادران افغانستانی نامیده بود.
امکان تحصیل مهاجرین افغانستانی که سرانجام با ثبتنام 50 هزار کودک افغانستانی و همکاری قابلتحسین همه نهادهای مربوط به این حوزه به نتیجه رسید، اتفاق بیسابقهای در سطح جهانی بود و این امکان برای مهاجرینی که به صورت غیرقانونی وارد یک کشور میشوند، در هیچ نقطه دنیا وجود نداشت و سند بزرگی بود بر نگاه انسانی و اسلامی جمهوری اسلامی ایران به مهاجرین.
اما این پایان ماجرا نبود. از مدتها پیش روند تحقق امکان بزرگی به نام «بیمه» که زندگی خیلی از مهاجرین را دچار تحول بزرگی میکرد، آغاز شده بود. روندی که سرانجام در روزهای گذشته به نتیجه نهایی رسید و سرانجام دیروز عصر مدیر عامل سازمان بیمه سلامت اعلام کرد که 300 هزار نفر از مهاجرین افغانستانی تحت پوشش بیمه همگانی قرار گرفتند.
محمدجواد کبیر در حاشیه امضای تفاهمنامه خدمات سطح یک روستایی با وزارت بهداشت اظهار داشت: براساس توافق میان سه وزارتخانه رفاه، کشور و بهداشت هماهنگی صورت گرفت که افراد مهاجر در کشور از اتباع مختلف به خصوص مهاجرین افغانستانی براساس آمار رسمی تحت پوشش بیمه قرار بگیرند.
وی ادامه داد: در مرحله اول 300 هزار نفر از مهاجرین افغانستانی که محروم و آسیبپذیر بودند به صورت رایگان تحت پوشش بیمه همگانی قرار گرفتند و سایر افغانستانیها نیز اگر تمهیدات با وزارت کشور اتخاذ شود، با پرداخت حق بیمه میتوانند بیمه شوند.
سایت کمیساریای سازمان ملل متحد، آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در ایران با ذکر این خبر نوشته است: جمهوری اسلامی ایران با شامل کردن پناهندگان در طرح بیمه سلامت خود الگویی جهانی شده است. با این حرکت، پناهندگان ثبت نام شدۀ افغان و عراقی از خدمات بیمه مشابه سایر ایرانیان بهره مند خواهند شد. این امر با امضا توافقی سه جانبه بین اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، سازمان بیمه سلامت و کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان تحقق یافت که بزودی به اجرا در خواهد آمد.
تمامی پناهندگان ساکن ایران اکنون می توانند به طرح بیمه سلامت دسترسی داشته باشند و از خدمات بستری و بستری موقت مشابه خدماتی که به هر ایرانی ارائه می گردد بهره مند می شوند. همچنین پناهندگانی که از بیماریهای خاص رنج می برند (هموفیلی، تالاسمی، دیالیز، پیوند کلیه و ام اس) از بستۀ بیمۀ پایه.بهره مند خواهند بود. این بسته شامل تمامی خدمات بستری، بستری موقت و خدمات پاراکلینیکی می باشد.
سیوانکا داناپالا رئیس آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد ضمن تشکر از این اقدام بزرگ دولت ایران، مراتب قدردانی کمیساریای عالی سازمان ملل متحد از دولت جمهوری اسلامی ایران بابت تمامی خدماتی که به بزرگترین جمعیت طولانی مدت پناهندگان شهری برای بیش از سه دهه ارائه کرده است را اعلام نمود و شامل کردن پناهندگان در طرح بیمه همگانی را نه تنها در سطح منطقه ای بلکه در سطح جهانی بی نظیر دانست و افزودند چنین خدمتی تا به حال صورت نگرفته و امیدوارم که سایر کشورها نیز از این الگو پیروی کنند.
اتفاقات خوب در حوزه مهاجرین همچنان ادامه دارد.روند تحول سرعت قابلتوجهی گرفته است.