خبرهای داغ:

سند طرح ملی حفظ از تدوین تا تصویب

طرح ملی حفظ پس از مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر داشتن 10 میلیون حافظ قرآن کریم آغاز به کار کرد اما با وجود گذشت بیش از 4 سال از راه‌اندازی این طرح، هنوز فعالیت اجرایی و ثمربخشی در زمینه حفظ صورت نگرفته‌ است.
کد خبر: ۸۵۹۵۲۱۱
|
۲۶ آبان ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۸

به گزارش خبرگزاری بسیج، شورای توسعه فرهنگ قرآنی به عنوان مرکز سیاست‌گذاری فعالیت‌های قرآنی کشور حدود سه ماه پس از مطالبه مقام معظم رهبری مبنی بر تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم، طرحی را با عنوان «طرح ملی حفظ» برنامه‌ریزی کرد و در جلسه مجمع مشورتی 24 مهرماه 1390 ستاد راهبردی طرح ملی حفظ قرآن کریم را تشکیل داد.

این ستاد به منظور طراحی ساز و کار اجرای مطلوب و تحقق اهداف مورد نظر طرح ملی حفظ قرآن کریم، انسجام‌بخشی و ایجاد هماهنگی میان دستگاه‌های مختلف دولتی و مردمی در طراحی و اجرای طرح ملی حفظ، فعالیت خود را آغاز کرد.

نخستین جلسه ستاد راهبری حفظ قرآن کریم یکم بهمن‌ماه 1390 تشکیل شد که به گفته حجت‌الاسلام «حمید محمدی» دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، وظیفه این ستاد «سیاستگذاری کلان و راهبری» برای سه گروه مخاطب یعنی «دانش‌آموزان و فرهنگیان» با مدیریت آموزش و پرورش، «دانشگاهیان» با مدیریت شورای هماهنگی فعالیت قرآنی دانشگاه‌ها و «سایر اقشار» جامعه با مدیریت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.

اعضای این ستاد نمایندگانی از وزارت ارشاد، وزارت آموزش و پرورش، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، نهادهای قرآنی وابسته به دفتر مقام معظم رهبری، سازمان تبلیغات اسلامی، شورای عالی حوزه‌های علمیه، سازمان صدا و سیما، اتحادیه‌های مؤسسات و تشکل‌های قرآنی کشور هستند که تصویب طرح ملی حفظ قرآن و تغییرات طرح در جهت بهبود و پیشرفت آن، ایجاد زمینه تعامل مؤثر و هماهنگی میان دستگاه‌های مجری طرح، تبیین و تصویب برنامه‌های کلان و سیاست‌های اجرایی طرح و ابلاغ به ستادهای اجرایی سه‌گانه جهت اجرا، نظارت بر پیشرفت و حسن عملکرد دستگاه‌های مجری طرح و همچنین تعیین دستگاه‌های همکار طرح در هر یک از ستادهای اجرایی سه‌گانه و تصویب تقسیم کار میان دستگاه‌ها از مهم‌ترین وظایف آن‌ها است.

 

 

ستاد راهبردی طرح ملی حفظ از شوراهایی همچون «علمی» و «تبلیغی-رسانه‌ای» تشکیل شده است. در شورای علمی؛ مطالعات و پژوهش‌های اولیه، تدوین طرح ملی حفظ قرآن کریم و بازنگری طرح در آینده در جهت بهبود و پیشرفت آن، تبیین و تصویب برنامه‌های کلان و سیاست‌های علمی و نظارتی طرح صورت می‌گیرد.

همچنین مطالعه در زمینه امکان‌سنجی و زمینه‌یابی گسترش فرهنگ حفظ قرآن کریم بین اقشار مختلف جامعه، تدوین متون علمی و آموزشی مورد نیاز برای اجرای طرح، بررسی و تصویب شیوه‌های مختلف سنجش و ارزیابی، پیشنهاد اعطای مدارک و معادل سازی آنها، تولید محتوا جهت استفاده در نشریات علمی و قرآنی با موضوع ترویج فرهنگ حفظ قرآن کریم و پیشنهاد در جهت بهره‌گیری مطلوب از فضای مجازی جهت توسعه فرهنگ حفظ و آموزش‌های غیرحضوری از دیگر وظایف این شورا است.

البته در جلسات مقرر شد به منظور استفاده بهینه از تجارب اعضای شورای علمی، وظایف شورا در قالب کمیته‌های علمی-پژوهشی و ارزشیابی و نظارت به شورا ارائه شود.

شورای تبلیغی-رسانه‌ای نیز مسئولیت پیگیری اهدافی همچون برنامه‌ریزی برای فرهنگ‌سازی در جهت ترویج و توسعه فرهنگ حفظ قرآن با استفاده از ظرفیت رسانه‌ای کشور، پیشنهاد و پیگیری تولید برنامه های جذاب در راستای تبلیغ طرح، حمایت و پیگیری انتشار نشریات با موضوع ترویج فرهنگ حفظ قرآن کریم و انجام فعالیت‌های تبلیغی لازم در راستای الگوسازی مناسب از حفظ و حافظان قرآن جهت ایجاد انگیزه را بر عهده دارد.

در ادامه برنامه‌ریزی برای طرح ملی حفظ، جلساتی برای تهیه و تدوین سند این طرح که به گفته مسئولان شورای توسعه فرهنگ قرآنی، این سند اولین سند قرآنی با مفهوم خاص و علمی بعد از منشور است، تشکیل و در آن جلسات هدف‌گذاری کیفی و کمی به منظور تحقق مطالبه مقام معظم رهبری برای تربیت 10 میلیون حافظ قرآن در دو افق 1404 و 1414 مدنظر قرار گرفته شد.

بر همین اساس سال‌های 1391 و 1392 در نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم نیز بخش‌هایی با عنوان «طرح ملی حفظ» راه‌‌اندازی شد و با تبلیغات گسترده در این نمایشگاه افراد بسیاری به منظور مشارکت و همراهی با این طرح و حفظ قرآن کریم ثبت‌نام و اعلام‌ آمادگی کردند اما متأسفانه فعالیت این بخش‌ از نمایشگاه قرآن به ثبت‌نام افراد بسنده کرد و فعالیت اجرایی دیگری برای ساماندهی و تشویق افراد متقاضی صورت نگرفت.

در ادامه نیز جلسات نامنظمی برای تهیه پیش‌نویس سند طرح ملی حفظ برگزار شد که با توجه به اهمیت این سند مسئولان از نقطه نظرات اساتیدی همچون «محمد مهدی بحرالعلوم»، «امیر آقایی»؛ «مهدی سیف»، «شهریار پرهیزکار»، «محمد حاج‌ابوالقاسم»، «محمد‌علی خواجه‌پیری»، «محمد مهدی طباطبایی»، «سید علی سرابی» و «محمد حسین فریدونی» استفاده کردند.

بعد از تهیه سند طرح حفظ قرآن کریم موارد مختلفی که از نظر اساتید نیاز به بازنگری داشت، بررسی و تحلیل شد تا بتوانند طرح جامعی برای ترویج فرهنگ حفظ قرآن کریم تدوین کنند. مسئولیت تکمیل نهایی سند طرح ملی حفظ بر عهده معاونت مطالعات و برنامه‌ریزی راهبردی شورا قرار داده شد تا از طریق میکروپروژه‌های تعریف ­شده متن سند طرح ملی حفظ در کارگروه تدوین نهایی و حداکثر ظرف دو ماه به ستاد ارائه شود.

اما امسال با گذشت بیش از 4 سال از تشکیل ستاد طرح ملی حفظ هنوز هیچ فعالیت قابل توجهی که منجر به ترویج فرهنگ حفظ قرآن شود، صورت نگرفته است و تنها مسئولان به برگزاری جلسات مختلف می‌پردازند و هیچ‌گونه نتیجه قابل اجرایی از این جلسات خارج نشده است. البته فعالیت‌های خودجوش و مردم‌نهادی در زمینه حفظ قران کریم از سوی مؤسسات و نهادهای مختلف مانند سازمان اوقاف و امورخیریه صورت گرفته که از برنامه‌ها و مصوبات طرح ملی حفظ نبوده است.

اواخر سال گذشته در بیست‌و‌پنجمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی که با حضور «محمدرضا مخبر دزفولی» دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، خبری مبنی بر تصویب کلیات طرح ملی حفظ قرآن منتشر و مقرر شد تدوین برنامه اجرایی آن به کمیسیون توسعه آموزش عمومی و کمیسیون تبلیغ و ترویج دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی واگذار شود که تاکنون این روند چندان مطلوب پیگیری نشده است در حالی که انتظار می‌رفت با تصویب کلیات طرح ملی حفظ شاهد تحولی در عرصه‌های قرآنی باشیم اما متأسفانه این نابسامانی و بی‌توجهی به فعالیت‌های حفظ قرآن، تحقق مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی را با مشکلاتی مواجه کرده است.

امیدواریم تا پایان سال جاری با برگزاری منظم جلسات شورای مشورتی گامی به سوی هدفمندسازی طرح ملی حفظ و اجرایی شدن این طرح برداشته شود تا با هماهنگ‌سازی و تجمیع فعالیت‌های قرآنی در عرصه حفظ شاهد تحقق مطالبات مقام معظم رهبری و توسعه فرهنگ حفظ قرآن کریم باشیم.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار