به گزارش خبرگزاری بسیج، روسیه ممکن است پا در «بازی بزرگ» دیگری در افغانستان بگذارد و در حالی که مسکو با دولت کابل تعامل میکند، گزارشهایی در مورد برگزاری مذاکرات پنهانی مسکو با جناحهای مختلف طالبان افغان منتشر شده است.
منابع طالبان افغان در شهر جلالآباد اعلام کردند که فرماندهان ارشد عملیاتی این گروه در شمال افغانستان اخیرا با روسها در تاجیکستان دیدار کردند. تاجیکستان یکی از دولتهای شوروی سابق در مرزهای شمالی افغانستان است.
مقامات امنیتی هند و پاکستان نیز ضمن تأیید این ادعاها اعلام کردند که اطلاعات مشابهای را در هفتههای اخیر دریافت کردهاند.
گزارشها در مورد آغاز تحرکات روسیه در افغانستان مدت کوتاهی پس از سفر «عبدالرشید دوستم» معاون اول اشرفغنی رئیسجمهور افغانستان به مسکو و پایتخت چچن منتشر شد.
مقاماتی که مسائل افغانستان را پیگیری میکنند، براین باورند که اگر طالبان افغان قصد روی کار آمدن مجدد در افغانستان را داشته باشند، روسیه به احتمال فراوان بازی دوگانهای را برای حفظ گزینههای مختلف آغاز میکند.
چندی قبل «دیلی بیست»، نیز از تماسهای مخفیانه طالبان افغانستان با کشورهای همسایه از جمله روسیه خبر داده بود.
براساس گزارش رسانه آمریکایی، هدف از این ارتباطات پنهانی، تلاش روسیه برای جلوگیری از نفوذ و گسترش افراد وابسته به گروه داعش عنوان شده بود.
به نظر میرسد روسیه به این نتیجه رسیده است که پس از اقدامات عملی این کشور در سوریه علیه داعش به احتمال فراوان کشورهای غربی و عربی بازی بزرگ داعش را به افغانستان خواهند کشید؛ جایی که آمریکاییها به راحتی با استفاده از فضای افغانستان و نزدیکی به دولت این کشور میتوانند داعش را تا نفوذ به آسیای مرکزی فعال کنند.
روسها به احتمال زیاد به این نتیجه رسیدهاند که با تعامل با دولت افغانستان نمیتوانند جلوی نفوذ داعش به آسیای مرکزی را سد کنند بنابراین نزدیکی به طالبان میتواند راه مناسبی برای مبارزه با داعش باشد.
طالبان چه از لحاظ ایدئولوژیک و چه از لحاظ تأمین منافع به شدت با حضور گروه تروریستی داعش در خاک افغانستان مخالف است. از سوی دیگر طالبان در چند سال اخیر نشان داده است که به دنبال جلب حمایتهای بینالمللی است. اگر تا پیش از این طالبان فقط با پاکستان و برخی کشورهای عربی رابطه داشتند اکنون ملااختر منصور رهبر جدید این گروه به دنبال برقراری ارتباط با کشورهای بیشتر از جمله همسایگان افغانستان و قدرتهای منطقهای است.
گروه طالبان در چند ماه اخیر و پس از اعلام نگرانی روسیه و کشورهای آسیای مرکزی مبنی بر نفوذ جریان افراط از افغانستان به این کشورها به سران روس و آسیای مرکزی پیام دادند که نگران این موضوع نباشند و گروه طالبان با تمام توان با این مسأله مبارزه خواهد کرد.
از سوی دیگر شاید بتوان اینگونه نتیجه گرفت که تحرکات طالبان در شمال افغانستان نتیجه تعامل آنها با کشورهای همسایه شمال افغانستان باشد. جنوب افغانستان همواره در اختیار گروه طالبان بوده است و طالبان تمایل دارد تا با حمایت همسایگان شمالی در شمال افغانستان نیز حضور داشته باشد.
همه این مسائل در کنار هم فرضیه نزدیکی روسها و طالبان را تقویت میکند.