وی تصریح کرد: 9 شرط مجلس ، 10 ملاحظه شورای عالی امنیت ملی و 9 شرایطی که خود معظم اله تدبیر کردند در برجام مطرح است که دو تا از این موارد تداخل دارد و لذا در توافقنامه با 26 شرط پذیرفته شده است.
عضو کمیسیون به نکات حساس مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: معظم اله بیش از پنج مورد خلع و ضعف ساختاری در برجام اندیشیده است و فرمودن اگر تمهیدات لازم را نداشته باشیم خسارتهای بزرگی به حال و آینده کشور خواهد زد.
غنی سازی در فردو صفر درصد رسیده است
نبویان با بیان اینکه از غنیسازی 20 درصد به 3.67 درصد رسیدیم، گفت: غنیسازی در فردو صفر درصد رسیده و راکتور اراک نیز تعطیل خواهد شد.
وی بیان داشت: مقام معظم رهبری در بند نخست شرایط پذیرش برجام فرمود «محصول مذاکرات در قالب برجام شکل گرفته دچار نقاط ابهام و ضعفهای ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان دقت میتواند به خسارتهای بزرگی برای حال و آینده کشور منتهی شود».
وی با بیان اینکه متاسفانه در برجام دسترسی به تمام اماکن نظامی اجازه داده شده است و بند 74 تا 88 دسترسی لحاظ شده است، ابراز داشت: به لحاظ تخصصی مکانهایی که فعالیتهای هستهای در آنجا اتفاق افتاده برای دهها سال قابل تشخیص است و اگر غرب قانع نشود ایران آن مکانها را باید در اختیار قرار بدهد و اگر قرار نداد باید پرونده آن به کمیسیون مشترک انتقال داده شود.
عضو کمیسیون برجام در مجلس با بیان اینکه کمیسیون مشترک هشت عضو دارد، گفت:برای نخستین بار در دنیا کمیسیون مشترک در نظر گرفته شده است و موگرینی، ایران و گروه 1+5 اعضای آن هستند.
وی با بیان اینکه 16 فعالیت مشترک برای این کمیسیون در نظر گرفته شده است، افزود: 15 مورد نظر اجماعی گرفته میشود یعنی اگر یک کشور مخالفت کند آن اجرا نمیشود و تنها یک جا احماع لازم نیست و آن ارائه مکان جایگزین است.
عضو کمیسیون برجام در مجلس بیان داشت: نخستین مورد خسارت آفرین که باید همه اماکن نظامی در اختیار غربها قرار دهیم و آقایان علی رقم نهیب آقا این اجازه را صادر کردهاند.
نبویان بیان داشت: نخستین بار است که در دنیا کشور مورد نظارتهایی قرار گرفته که برای هیچ کشور هستهای در دنیا این نظارت داده نشده و متاسفانه آقایان این موضوع را پذیرفتهاند.
وی خاطرنشان کرد: پرتوکول الحاقی برای موارد اعلام نشده است هر جایی که غرب دست گذاشته باشد هر جا و هر زمان اجازه بازدید دارد و این یعنی مکانهایی شامل تاسیسات هستهای، نظامی ، و اگر بگویند بیت مقام معظم رهبری و بیوت مراجعه، رئیس جمهوری و مجلس باید در اختیارشان قرار بدهیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: آقای روحانی در صفحه 112 کتاب خود گفته که در سالهایی که در مسائل هستهای مسئول بوده اجازه داده یک مکان را بگردند و کمیته اعزامی در بین راه گفتن یک مکان دیگر را ببنیم و آن مکان یعنی شرکت خصوصی سماورساازی را بازرسی کردند و این یعنی غرب هر نقطه در ایران را اراده کرد می تواند نظارت کند.
عضو کمیسیون برجام در مجلس با بیان اینکه تیم مذاکره کننده مجموعه شش نظارت را به طرف آمریکایی تعهد دادند، بیان داشت: ایران باید اقدامات شفاف ساز در هستهای داشته باشد و جالب است بدایند در همه دنیا جایگاه تاسیسات هستهای باید تحت نظارت آژانس باشد و ایران تعهد داده که علاوه بر آژانس شورای امنیت سازمان ملل نیز نظارت کند.
وی با بیان اینکه کمیسیون مشترک نیز باید به ما نظارت داشته باشد، گفت: ایران باید به دهها کشور اجازه نظارت بدهد و جای تامل است که در شش نوع نظارت چه مسلحتی مذاکره کنندگان اندیشدهاند.
وی به لیست اقلام که غرب اندیشیده اشاره
کرد و بیان داشت: یک هزار 650 شرکت دانشبیان
در کشور وجود دارد و اکثر لیست اقلامی دیده شده و قبلا در دروان تحریم با پول کم
وارد میکردیم و در اکثر صنایع کلاس بالا از جمله فناوری نانو و پزشکی منبع تولید اشعه
ایکس به آن نیاز داریم، در این لیسا آمده است.
نبویان ادامه داد: در حال حاظر ایران غیر کانال خرید حق خرید ندارد و ایران باید طرح خرید را به کارگروه خرید زیر نظر شورای مشترک ارائه دهد و برای خرید آن رای اجماع نیاز است و اگر یک کشور مخالفت کند ایران اجازه خرید آن را ندارد.
عضو کمیسیون برجام در مجلس بیان داشت: طرح خرید باید به شورای امنیت سازمان ملل نیز فرستاده شود و کشور صادر کننده از قبیل عربستان و امارات و بسیاری از کشورها اجازه بدهد استفاده نهایی اقلام را راستی آزمایی کند.
نبویان با بیان اینکه چند کشور باید به
ما نظارت داشته باشد، افزود: روحانی در کتاب خود آورده «در زمان خودم اجازه نظارت
را دادم البته مکانهایی که خواستن بازدید
کنند سرویس اطلاعاتی از قبل مشخص کرده بودند».
دو جاسوس همراه آمانو بودند
وی با بیان اینکه در بازدید آخر 12 نفر کارشناس با آمانو در بازدیدی وارد کشور شدند و دو جاسوس سیا و یک جاسوس وصل سرویس اطلاعاتی فرانسه در بین کارشناسان حضور داشتند ، بیان داشت: اعضای تیم اصلی مذاکره کننده اطلاعات دقیقی از متن برجام ندارند و فکر کنم یکبار نیز متن برجام را خوانده باشند.
عضو کمیسیون برجام در مجلس بیان داشت: آقای ظریف در نخستین رو در گزارش خود عنوان کرد که در مذاکرات تعلیق را نپذیرفتیم و به من آقای لاریجانی اجازه نداده صحبت کنم اما متن تعلیق را نشان دادیم و قطعا آقای ظریف دروغ نمیگوید و متن را با دقت نخواندند و جای تعامل است چه را تعهد کرده است.
نبویان با بیان اینکه اعضای تیم مذاکرهکننده هر جا آماده مناظره هستند مذاکرهخواهیم کرد، گفت: صالحی در مجلس عنوان کرد که کندی در برنامه هستهای رخ نداده است و اما بیش از 10 مورد در برجام محدودیت عبدی پذیرفته شده است.
وی خاطرنشان کرد: در ضمیمه نخسن بند 17 برجام گفته که « ایران قصد دارد ارسال همه سوختهای مصرف را به غرب دارد این درحالی است که کشور بازفراوری سوخت هستهای و تهیه پلوتلیوم میتواند تولید برق داشته و همچنین در پیشرانهای زیر دریایی استفاده کند.
نبویان با بیان اینکه معادن اورانیم دنیا محدود است، گفت: ایران بالای 50 هزار مگاوات برق نیاز دارد و این در حالی است که شرایط آب خوب نیست.
این مقام مسئول با بیان اینکه در دروان مسئولیت آقای روحانی بیش از یک هزار جلسه برگزار شد، گفت: در طی 22 ماه مذاکره تنها 20 جلسه برگزار شد که هفت جلسه با حضور مقام معظم رهبری بود و معظم اله فرمودند در جزئیات دخالتی نخواهم کرد.
پرونده هستهای
ایران باید به اسم روحانی و لاریجانی نوشته شود
نبویان با بیان اینکه پرونده هستهای ایران باید به اسم روحانی و لاریجانی نوشته شود، بیان داشت: این 22 جلسه با حضور پنج نفر آقایان لاریجانی، روحانی، ولایتی، ظریف و با حضور شمخانی در اکثر جلسات برگزار شده است.
وی با بیان اینکه 15 سال بازفراوری سوخت هستهای نخواهیم داشت و باید بعد از 15 سال چند سال بیفزاییم، گفت: بر اساس برجام در دانشگاههای ما علم بازفرآوری تدریس نخواهد شد چرا که ایران تعهد داده که تا عبد اجازه باز فراوری ندادایم.
عضو کمیسیون برجام در مجلس بیان داشت: آقای
کمالوندی جانشین صالحی گفت:«دسترسی به
اماکن نظامی ندادیم »و اگر دسترسی « میلیتری»
نظامی در متن انگلیسی گیر آوردی از حرف خود بر میگردم» و در همان لحظه به آن نشان دادم و این بیانگر آن است که به متن برجام اشراف نداشتند.
نبویان با بیان اینکه اعضای مذاکرده کننده به متن برجام دقیق نیستند و نخواندند، گفت: آقای میگویند پرتکول الزام آور نیست اما زمانی موشک عماد را شلیک کردیم چهار کشور پرونده ما را به سازمان امنیت بردند.