خبرهای داغ:
احمد توکلی:

بسته خروج از رکود دولت دور از واقعیت است

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: دولت یازدهم فقط بر رفع تحریم تمرکز دارد اما از رکود تورمی ناشی از بیماری هلندی که از داخل قابل کنترل است، توجه ندارد و سراغ پدیده ای می رود که در اختیار مدیریت شان نیست. نگاه به درون راه حل مشکل است اما دولت نگاه به بیرون دارد. بسته جدید خروج از رکود دولت هم دور از واقعیت است و رفتار دولت در اقتصاد قابل قبول نیست.
کد خبر: ۸۵۹۶۱۸۲
|
۲۷ آبان ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۵

به گزارش بسیج، دکتر احمد توکلی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی درگفت و گو با آدینه تهران متذکر شد: رکود اقتصادی موجود در کشور ثمره سیاست هایی است که برخی از آنها سابقه تاریخی دارد و برخی هم در دولت قبل اتفاق افتاده است. مانند بحث بیماری هلندی در اقتصاد. اگر در یک دوره کوتاهی درآمد نفتی سنگینی را وارد بازار کنیم رکود و تورم با هم اتفاق میافتد که به بیماری هلندی معروف است. وقتی نفت به ریال تبدیل شد تقاضا بالا میرود و تورم را هم بالا میبرد؛ در نتیجه برای پاسخ به تقاضا واردات انجام میدهند که یکسری حوادث زنجیرهای به دنبال آن رخ میدهد که این سیکل راپیچیده میکند. توکلی افزود: مثلا زمان از دست میرود و بندرها از کالای وارداتی پر میشود اما از طرفی تخلیه این حجم کالا زمانبر شده و چون به موقع پاسخگوی تقاضای مطرح شده نیست تورم زا میشود. از طرف دیگر همه جنسها مانند زمین و ساختمان را که نمی توان وارد کرد و در نتیجه در بحث زمین و مسکن تورم بالاتر میرود. تورم مسکن به سایر بخشها سرایت میکند و در نتیحه هم با تورم مواجه هستیم و هم طرف عرضه مشکل دار میشود. به علاوه با سر ریز کردن درآمد هنگفت نفتی به اقتصاد کالاها بدون ملاحظه وارد میشود و تولید داخلی سرکوب میشود.

وی یادآور شد:این نوع از اقتصاد به بیماری هلندی مشهور است که در زمان دولت دهم اتفاق افتاد. به علاوه اینکه برخلاف تذکرهای داده شده درباره هدفمند سازی یارانهها دولت این کار را هم انجام داد و در سال اول اجرا انرژی را گران کرد که باز برای تولید کننده گرفتاری هایی را ایجاد کرد و تولید و اشتغال را تحت تاثیر قرار داد. رئیس سابق مرکز پژوهشهای مجلس با اشاره به اینکه وقتی هزینه را بالا میبریم تولید کننده نمی تواند عوامل را تامین کند و عرضه کم میشود؛ تصریح کرد: این در حالی است که در این اثنا با تذکر رهبر معظم انقلاب جلوی برخی کارها گرفته شد. تا زمانی که درآمد بالای نفت وجود داشته باشد گرفتاریهای اقتصادی ایران ادامه دارد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عواملی که بر رکود تورمی دامن زد تغییر یکباره نرخ ارز در سال 90بود. زمانی که ارز گران شد واردات مواد اولیه کاهش یافت و هزینه تمام شده کالاهای تولیدی به یکباره چند برابر شد و در نتیجه قدرت خرید کمتر شد و تورم طرف عرضه هم ایجاد شد. دولت یازدهم هم توجه چندانی به این موضوعات نکرد و بیشتر بر رفع تحریم متمرکز شده است. توکلی افزود: تحریم اثر رکودی دارد و قیمت کالای وارداتی را افزایش میدهد. از طریق هزینههای بیمه و حمل و نقل اثر خود را تحمیل میکند. از طرفی وقتی همه چیز گران شد بنگاهها حد مشخصی پول در اختیار دارند و سرمایه کافی برای تامین هزینهها ندارند. در نتیجه دوباره تولید کم میشود و عرضه کم کالا رکود را بالا میبرد.

این استاد اقتصاد دانشگاه تهران با اشاره به این مطلب که مبارزه با تورم در سال گذشته مفید بود، اما نا تمام ماند؛ در پایان تاکید کرد: دولت یازدهم فقط بر رفع تحریم تمرکز دارد اما از رکود تورمی ناشی از بیماری هلندی که از داخل قابل کنترل است، توجه ندارد و سراغ پدیدهای میرود که در اختیار مدیریت شان نیست. نگاه به درون راه حل مشکل است اما دولت نگاه به بیرون دارد. بسته جدید خروج از رکود دولت هم دور از واقعیت است و رفتار دولت در اقتصاد قابل قبول نیست.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار