وی افزود: ازدواج در کشور طی پنج سال اخیر از 900 هزار عدد در سال به 720 هزار عدد کاهش یافته است و این در حالیست که تراکم جمعیت جوان کشور به سن ازدواج رسیده است. در حال حاضر 4 میلیون دختر و پسر بالای 28 سال و 12 میلیون جوان در سن ازدواج داریم که طی پنج سال آتی این تعداد به 14 میلیون میرسد.
امینی رعیا تصریح کرد: اگر برای رفع موانع ازدواج جوانان فکری نشود، باید انتظار مشکلات فرهنگی ناشی از آن را داشت که کماکان نیز شاهد برخی از این مشکلات هستیم. برای مثال امروز میبینیم که چت روم های فارسی زیادی راه اندازی شده و رونق گرفته اند که عمده رده سنی حاضر در این چت روم ها را جوانان 18 تا 30 سال مجرد تشکیل می دهند که به سبب نیاز درونی جهت ارتباط با جنس مخالف به این محیط ها روی آورده اند.
مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت ریشه این مشکلات را در عقب افتادن ازدواج و فراهم نبودن شرایط آن عنوان کرد و گفت: جوانانی که ساعتها زمان خود را صرف این فعالیتها میکنند و درگیری ذهنی بسیاری از این طریق برای خود ایجاد میکنند، نه تنها استعدادهایشان رو به شکوفایی نمیرود بلکه سلامت خود و جامعه را نیز با چالش روبرو میکنند.
این فعال دانشجویی در ادامه افزود: پدیده دیگری که امروز به دلیل نبود شرایط ازدواج شاهد آن هستیم، معضلی است که طبق نظر جامعه شناسان می توان از آن تحت عنوان «ازدواج سفید» نام برد. در این مدل ازدواج که شبیه مدل ازدواج غرب است، دختر و پسر زندگی را با هم شروع کرده اما ازدواجشان در هیچ سند و مدرکی درج نمی شود؛ لذا مسئولیتی نیز ندارند و حتی اگر فرزندی هم در این میان متولد شود، معلوم نیست که چه وضعیتی پیدا خواهد کرد!
وی دلایل عدم ازدواج را فرهنگی-اجتماعی و اقتصادی دستهبندی کرد و گفت: دلایل فرهنگی-اجتماعی که باعث کاهش ازدواج شده است عمدتا روی تمایل جوانان به ازدواج اثرگذار است و در این زمینه صدا و سیما و خانواده نقش قابل توجهی دارند. این مسائل باعث می شود جوانان حتی با داشتن شرایط ازدواج، تمایلی به ازدواج نداشته باشند.
امینی رعیا اضافه کرد: با این حال آنچه موجب میشود جوانانی که تمایل به ازدواج دارند، نتوانند ازدواج کنند، مشکلات اقتصادی است. اشتغال، سرمایه اولیه، مسکن و سربازی مهمترین موانع اقتصادی جوانان برای ازدواج را تشکیل میدهد. در این زمینه گزارشهایی را برای مسئولین امر ارسال کردیم اما واکنش قابل توجهی و عملیاتی به آن نشان داده نشد. ضروری است پیشنهاداتی از این دست هر چه سریعتر در دستور کار قرار گیرد.
مسئول مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی این مسئله، بحث ازدواج جوانان را به حاشیه برده است و با وجود پیگیری هایی که داشتیم، پاسخ درستی به ما ندادند و به نظر میرسد این مسئله مهم برایشان نسبت به مباحث ورزشی اهمیت کمتری دارد که باید نسبت به این وضعیت فکری شود.
این فعال دانشجویی در پایان تصریح کرد: شورایعالی جوانان یک سال است که تشکیل جلسه نداده است و دولت در این زمینه برنامه خاصی ندارد. حتی 12 نماینده مجلس نیز در این زمینه پیشنهاداتی برای افزایش وام ازدواج به عنوان یک پیشنهاد برای حمایت از ازدواج به رئیس جمهور ارائه دادند اما رئیس جمهور پاسخی به آن نامه هنوز نداده اند. باید هر چه زودتر برای این بحران که در کاهش نرخ افزایش جمعیت نیز اثرگذار است فکری شود و سیاست های حمایت از ازدواج جوانان هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد.