خبرهای داغ:
کارشناس حوزه فرهنگ و هنر:

دولت به فرهنگ توجهی ندارد

دولت دلش نمی سوزد وگرنه بودجه مشخصی در لایحه پیشنهادی برای سینما در نظر می گرفت و در اختیار وزارت ارشاد و سازمان سینمایی قرار می داد تا در حوزه سینمای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی ساخته شود، در این صورت می دیدید که چه اتفاق خوبی در فرهنگ و هنر ما پیش می آمد.
کد خبر: ۸۶۲۳۱۲۴
|
۲۸ دی ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۶
به گزارش خبرگزاری بسیج، چندی پیش لایحه پیشنهادی برنامه ششم توسعه منتشر و روز گذشته تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.  براساس بررسی ها٬ در این برنامه نقش فرهنگ چندان مورد توجه قرار نگرفت. این مساله ابهاماتی را برانگیخته و زمینه ای برای طرح سوال از صاحبنظران و کارشناسان فعال عرصه فرهنگ و هنر شد که یکی از آن ها حمید بهمنی، فیلمساز شناخته شده سینمای دفاع مقدس و سازنده آثاری چون «آن مرد آمد» و «گام های شیدایی» بوده است. با او که سابقه مدیریت در موسسه فرهنگی هنری شهید آوینی و مسئولیت های دیگری دارا است، در خصوص سهم فرهنگ در برنامه ششم توسعه و نقش دولت در ارائه برنامه هایی همراستا با نگره ای ارزش مدارانه به گفت و گو پرداختیم که ماحصل کار با توجه به صراحت حمید بهمنی در بیان مسائل به موارد مختلفی در حوزه فرهنگ و هنر گرایش یافت.

جناب بهمنی، در برنامه ششم توسعه شاهد کمرنگ شدن سهم فرهنگ بوده ایم. دیدگاه شما پیرامون این مساله چیست؟

به طور حتم اگر شرایط دیگری پیش می آمد می بایست متعجب می شدیم! چرا که عملکرد دولت و مسئولان فرهنگی در 2 سال اخیر به گونه ای بود که این مساله کاملا روشن می باشد و نمی توان انتظار دیگری از توجه دولت فعلی به نقش و جایگاه فرهنگ داشت.

یعنی اشاره به این دارید که روند فعالیت های دولت یازدهم در بودجه امسال خود را نمایان کرده است؟

بله، شما ملاحظه کنید که در این سال های اخیر مطالبات حضرت آقا در مساله فرهنگ چه پاسخی از سوی دولتمردان یافته است؟! آن ها تنها یک گزارش بدهند و در مورد این مساله روشنگری کنند که مثلا در حوزه اقتصاد مقاومتی چه مواردی را به اجرا درآوردند؟ همه چیز در حد حرف باقی مانده و تنها نگاه شان این است که تحریم ها برداشته شود و به دنبال رضایت کدخدا هستند! و باید دید این همه هیاهو چه شرایطی را رقم خواهد زد؟ حالا برجام هم صورت گرفته و باید دید چه برنامه هایی در پیش دارند؟

 

فکر می کنید شکل گیری توافقات در توجه فرهنگی دولت تاثیری خواهد گذاشت؟

قطعا چنین مساله ای پیش نمی آید. آن ها در عمل نشان دادند که جز حرف کاری نخواهند کرد. تلویزیون ما نزدیک به 3 هزار میلیارد تومان برای حقوق سالیانه کارکنان نیاز دارد و چقدر می توانند کمک کنند؟ توسعه فرهنگی نیاز به وجود برنامه ای مدون دارد و تنها در هیاهو نمی توان کار را پیش برد. شما ببینید بی برنامه گی ها و عدم توجه به هنرمندان باعث شد که برخی ها به دنبال شبکه ای مانند «جم» بروند!

پس فکر می کنید بخشی از دلایل مهاجرت های اخیر اهالی هنر به دلیل ناتوانی مسئولان در حمایت از برنامه های فرهنگی هنری بوده است؟

بله، به هر حال آن افرادی که مهاجرت کردند جزو سرمایه های فرهنگی و هنری ما هستند و چند سال کار شد که مثلا فیلمسازی مانند مهدی مظلومی در این کشور پرورش پیدا کند که اتفاقا کمدی ساز خوبی بود، حالا چقدر باید کار شود تا افراد دیگری را تربیت کنیم؟ این ها همه به دلیل سهل انگاری مسئولان بوده است. شبکه های ماهواره ای مانند «جم» در صدد شکار هنرمندان داخلی ایران هستند و موج عجیبی را در این اواخر با جذب بازیگران و فیلمسازان ما شکل دادند.

 

به نظرتان شبکه های ماهواره ای در صدد سوء استفاده از وضعیت نامساعد فرهنگی ما هستند؟

قطعا این چنین است و آن ها می دانند که چگونه به فرهنگ ما ضربه بزنند. من وقتی فکر می کنم، می بینم با همه اشتباهاتی که هنرمندان برای مهاجرت یا کشف حجاب صورت دادند، برخی ها شاید چاره ای نداشتند وقتی نیازهای مادی آن ها برطرف نمی شود. همه افراد که از درجه ایمانی بالایی برخوردار نیستند و همیشه گفتند از خانه ای که فقر وارد شود ایمان هم خارج می شود!

به چه دلایلی توجه به ارزش ها در عرصه فرهنگ و هنر نادیده گرفته می شود؟

اندیشه هایی به دنبال وابستگی بیشتر ما در حوزه فرهنگ هستند و در حال وادادگی هنرمندان ما می باشند و قطعا شبکه های ماهواره ای با دادن مبالغی پول درصدد جذب هنرمندان ما خواهند بود. در این سال ها هیچ اتفاق خاصی در حوزه فرهنگ شکل نگرفته و به عمد هم بوده است! این در حالی است که اندیشه و هویت فرهنگی ما ریشه در نگاهی اسلامی دارد و این مساله قرن ها شکل گرفته است، حالا برای تغییر این فرهنگ اصیل به دنبال روش هایی هستند که به شکل تشویق برای مصرف گرایی، بی تفاوتی و خواب زدگی مردم دنبال می شود. ما اگر مراجعه به سینما کنیم، خواهیم دید که عمده فیلم ها دردی از کشور حل نمی کند و در راستای نظام اسلامی ما نیست. به نظرم دولت دارد اشتباه بزرگی می کند و اگر اهالی فرهنگ و هنر را دریابد می تواند در مسائل سیاسی و اقتصادی هم موفق شود و این فرمول شناخته شده ای است.

از طرفی تولید فیلم های سینمایی با موضوعاتی استراتژیک و توجه به ساخت آثاری هشدار دهنده چون فتنه 88 در سینمای ایران مورد توجه قرار نمی گیرد!

شما در جشنواره فیلم فجر اگر بررسی کنید پی می برید که برخلاف نگاه اولیه اش پیش می رود. جشنواره فجر به این دلیل طراحی شد که در بیان دستاوردهای انقلاب اسلامی و دفاع از ارزش ها حرکت کند. اما ببینید چند فیلم در میان آثار جشنواره در این مسیر پیش می روند؟ این جشنواره تنها نام فجر را دارد و بیانگر نگاهی اسلامی نمی باشد. دولت دلش نمی سوزد وگرنه بودجه مشخصی در لایحه پیشنهادی برای سینما در نظر می گرفت و در اختیار وزارت ارشاد و سازمان سینمایی قرار می داد تا در حوزه سینمای دفاع مقدس و انقلاب اسلامی ساخته شود، در این صورت می دیدید که چه اتفاق خوبی در فرهنگ و هنر ما پیش می آمد. اما این کارها عمدا توسط دولت انجام نمی شود در حالی که مثلا 1000 میلیارد برای آن ها پولی نیست. شما دیدید که برای وام خودرو چه نقشه ای ریختند و کلی تبلیغ کردند و بعدا هدف از آن کار مشخص شد. باید ببینیم که این همه خوشحالی بابت برجام چه ثمره ای برای حوزه فرهنگ و هنر خواهد داشت؟ آیا می توان به غربی ها اطمینان کرد؟ دیدید که آن ها چه برخوردی با فیلم ارزنده «محمد رسول الله(ص)» در جایزه اسکار کردند؟

پس به نظرتان نادیده گرفتن اثر قابل توجهی چون «محمد رسول الله(ص)» در اسکار کاملا به دلایل سیاسی بوده است؟

بله، قطعا همین طور است و دولت هم هیچ تلاشی برای رایزنی در خصوص این فیلم نکرد! غربی ها اگر می خواستند روی خوش نشان دهند این فیلم را حداقل میان نامزدهای اولیه قرار می دادند نه این که از اول کلا آن را رد کنند. حرف درباره مشکلات فرهنگی زیاد است! و من همچون سرباز نظام در این میان تعجب می کنم.

به نظرتان وضعیت فرهنگ و هنر در سال های باقیمانده این دولت به کجا خواهد رسید؟ و امیدی نزد هنرمندان در دولت «تدبیر و امید»! خواهد بود؟

توسعه فرهنگ در دولت فعلی غیر قابل تصور است، چرا که هیچ اهمیتی نمی دهند و مطالبات مقام معظم رهبری نیز مورد اجرا قرار نگرفته است. شما ببینید برجام روز گذشته شکل گرفته است و اظهار پیروزی می کنند، در حالی که پول ها و سهم خودمان قرار است توسط غربی ها به ما بازپس داده شود و چیزی اضافه نمی شود! باید توجه شود که در مقابل این مساله چه خسارت هایی در این سال ها دیده ایم و مردم متحمل چه مقاومت هایی شدند. برای رسیدن به ایران هسته ای ما شهید دادیم و سال ها مردم در برابر ایستادگی ها مقاومت کردند و حالا چه عایدی از بر جام خواهند داشت؟! بنابراین نتیجه تفکر دولتی که نگاه لیبرالیستی و یا سکولار داشته باشد همین است!

منبع: سراج 24
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار