در ویدئویی که توسط شرکت های تبلیغاتی مورد حمایت عربستان سعودی تهیه و به هیئت رئیسه کنگره آمریکا نشان داده شده، تلاش می شود قتل عام و کشتار! یک کشور یعنی ایران مورد انتقاد قرار گیرد. این تنها بخشی از فعالیت شرکت های تبلیغاتی گسترده و لابی های عربستان سعودی است که در تلاش هستند بر روی سیاست گذاران و رسانه های آمریکایی تاثیر بگذارند. مجموعه تبلیغاتی که از سرخوردگی یک سال گذشته حاکمان سعودی از دولت اوباما (به دلیل امضای توافق هسته ای با ایران و سیاست های این کشور در رابطه با سوریه ) حکایت دارد.
اما مطرح کردن یک تغییر مثبت در رابطه با وجهه عربستان، خود خیلی سخت تر از حمله به رقیب سیاسی این کشور یعنی ایران است. با وجود اینکه عربستان سعودی چهارمین کشور سرمایه گذار خارجی در آمریکا بوده و این مسئله به دلیل اشتیاق حکام عربستان و روابط نزدیک و دوجانبه دو کشور به دست آمده، با این حال تردید هایی اساسی در رابطه با این دور از لابی گری عربستان در واشنگتن وجود دارد.
در طی بیش از یک قرن، پادشاهان عربستان روابط بسیار نزدیک و مستقیمی با
روسای جمهور ایالات متحده داشتند که این مسئله به مدد فروش تسلیحات
آمریکایی و ثروت نفتی عربستان حاصل شده بود. این مسئله در انطباق با منافع
عربستان و به عنوان سیاست خاورمیانه ای آمریکا تفسیر می شد. شاهزاده بندر
بن سلطان، سفیر ایالات متحده در طول 1983-2005، به دلیل روابط شخصی خود با
هر دو رئیس جمهور بوش [پدر و پسر] و به دلیل علاقه به آنها «بندر بوش» خطاب
می شد.
اما به دلیل سردی روابط با دولت اوباما، عربستان سعودی تصمیم گرفته با فراهم کردن تبلیغات گسترده و ارتشی از لابی ها٬ نه تنها با رئیس جمهور بعدی آمریکا بلکه با کنگره و اصحاب رسانه ها نیز رابطه برقرار نماید.
در طول 16 ماه گذشته، عربستان سعودی در چندین شرکت تبلیغاتی معروف و شرکت های لابی گر، به صورت نهان و آشکار قراردادهایی را امضاء کرده است. به سبب این اقدامات است که روابط نزدیک عربستان با اعضای فعلی کنگره و کاندیداهای ریاست جمهوری به صورت گسترده ای تبلیغ می شود.
در رابطه با فعالیت رسانه ها به ریاض قول داده شده و پشتیبانی از طرح های ضد ایرانی هم در کنگره و هم در سنا تضمین شده است. موضوع دیگر با توجه به اینکه این کشور در جنگی طولانی و ویرانگر در یمن درگیر است در الویت قرار دان موضوع ارسال سلاح به عربستان است.
با توجه به شواهد قانون ثبت عوامل خارجی آمریکا؛ عربستان سعودی در سال 2015 مبلغ11 میلیون دلار در رابطه با لابی مستقیم متعهد شده است.
بسیاری از هزینه های عربستان سعودی؛ به ایران و مقابله با کاهش تنش بین واشنگتن و تهران بوده است. برای مثال با توجه به افشاگری قانون ثبت عوامل خارجی در سال 2014 ، به سناتور سابق نورم کلمن برای ارائه گزارشی در رابطه با تحولات حقوقی و سیاسی مرتبط با ایران و ایجاد محدودیت در توان برنامه هسته ای ایران هزینه[رشوه] پرداخت شده بود.
در ماه مارس سال 2015، سفارت عربستان سعودی در واشنگتن برای دسترسی به اعضای کنگره و کارکنان کنگره به منظور"پیشبرد منافع امنیت ملی متقابل " با شرکت «دیالای پیپر» قراردادی به ارزش 50 هزار دلار برای هر ماه به امضاء رسانده است.
حفظ فشار بر روی ایران
از زمان به نتیجه رسیدن توافق هسته ای ایران٬ عربستان سعودی تلاش های خود از جلوگیری از امضای توافق به بی اثر کردن تاثیر توافق سوق داده است (در مانع تراشی برای لغو تحریم ها و مانع تراشی برای گرفتن امتیازات دیگر) گرگوری گاس، کارشناس عربستان سعودی و استاد امور بین المللی در دانشگاه ای ام تگزاس در این رابطه می گوید: "توافق هسته ای با ایران در حالی که عربستان نیز آن را به رسمیت شناخته شده، یک واقعیت است و نمی توان آن را متوقف کرد. اما اقدامات عربستان ممکن است فشار ها را همچنان بر روی ایران حفظ کند. "
لابی گری عربستان در رسانه های آمریکا گسترش یافته و این مسئله با ارائه زمان تلویزیونی و فرصت مصاحبه برای کارشناسان طرفدار عربستان صورت می گیرد. علاوه براین در مراسم جشن مطبوعات به میزبانی کنگره که در سپتامبر گذشته برگزار شد شاه سلمان نیز حضور داشت و این یک پیامی ضد ایرانی بزرگ بود.
لابی عربستان در تلاش است با استفاده از فشار به قانونگذاران آمریکا به اعمال تحریم های تازه علیه برنامه موشک های بالستیک ایران دست یابد و مانع دولت اوباما برای لغو تحریم های بیشتر شود.
در این راستا یک منبع در کنگره گفته :« این نگرانی به گوش می رسد که منابع مالی آزاد شده ایران، مستقیما به دست تروریست های[!] مورد حمایت ایران برسد و این مایع نگرانی هر دو متحد ما اسرائیل و عربستان سعودی است و ما در حال بررسی نگرانی آنها هستیم.»
بایکوت خبری بحران یمن
در ماههای اخیر هم در بریتانیا و هم در کانادا مباحث پارلمانی و دولتی پر جنب و جوشی در رابطه با تبعات قومی تسلیح نظامی عربستان سعودی وجود داشته است. اما انجام یک چنین اقدام مشابهی در واشنگتن، با وجود فعالیت گروه های حقوقی بشری و اعلام کشته شدن 2500 غیر نظامی یمن و وجود بحران انسانی در این کشور بایکوت شده است.
سیمون هندرسون، کارشناس عربستان سعودی و مدیر موسسه خلیج فارس و موسسه سیاست گذاری واشنگتن برای خاور میانه گفته: "یمن یکی از مشکلات عربستان سعودی است که تا این مقطع، توانسته خیلی از رسانه های غربی را از آن دور نگهدارد."
در ماه مارس سال 2015، درست قبل از بمباران شورشیان در یمن، عربستان سعودی و شرکت لابی کورویس توافقی برای رسیدن به یک پیروزی هدفمند امضا کردند. همکاری این شرکت دیجیتال با عربستان که توسط مایکل بیچ عضو رسمی حزب جمهوری خواه تاسیس شده، برای "ارتقاء جایگاه عربستان" بوده است.
این کمپین؛ رسانه ها، کنگره، و تحلیگران را مورد هدف قرار داده و با تهیه یک کانال تبلیغاتی در حال ارائه جنبه های مثبت عربستان سعودی در جنگ یمن است.
در حال حاضر عربستان سعودی در حال لابی برای سرعت بخشیدن به خرید 1.29 میلیاردی از بمب های هوشمند است که وزارت امور خارجه آمریکا در ماه نوامبر گذشته آن را تائید کرده است. بسیاری اعتقاد دارند که این خرید به منظور انباشتن انبار های تسلیحاتی عربستان سعودی صورت می گیرد که به دلیل جنگ یمن در 10 ماه گذشته خالی شده است.
ماه گذشته عربستان سعودی همچنین با ارائه تصویری "متخاصم" از ایران در حمله به سفارت این کشور(به دلیل اعدام روحانی شیعه در ماه ژانویه) یک پیروزی بزرگ تبلیغاتی به دست آورد.
با بمباران رسانه های ایالات متحده و پخش مصاحبه های بسیار در رابطه با حمله به سفارت عربستان در تهران، ناظران می گویند عربستان سعودی از تغییر نگاهها از اعدام [شیخ] نمر به روابطش با تهران موفق بوده است.
چالش های داخلی
برخلاف لابی در واشنگتن، بزرگترین چالش عربستان سعودی قطعا در خود کشور عربستان است.در میان مردم آمریکا و در کنگره، سوء ظن مداومی وجود دارد که عربستان با افراط گرایی و تروریسم اسلامی مرتبط است و قدمت این مسئله به دخالت اتباع عربستان در 11 سپتامبر سال 2001 بر می گردد.
وجهه عربستان با یک کارنامه ضعیف در رابطه با حقوق بشر بسیار صدمه دیده است. نمونه اخیر آن حبس و شلاق زدن بدوی به یک وبلاگ نویس سعودی، گردن زدن های عمومی و مصلوب شدن زندانیان و این واقعیت که زنان در عربستان از حق رانندگی برخوردار نیستند. تحلیلگران معتقدند یک کمپین رسانه ای چند میلیون دلاری نمی تواند این برداشت را پاک کند.
آقای هندرسون می گوید: " با کمک جامعه سیاسی واشنگتن و مردم آمریکا نیز نمی توان بر واقعیت های عربستان سرپوش گذاشت در حالی که سوء ظن شدیدی در رابطه با عربستان وجود دارد
این سوء ظن تا به حال در توقف عربستان برای نفوذ در واشنگتن ناکام بوده و این مسئله به مدد پول زیاد عربستان و واقعیت هایی است که ریشه در گزینه های دیگر دارند.
فهد ناظر، تحلیلگر سیاسی سابق در سفارت عربستان در واشنگتن معتقد است: "یک اجماع در میان مقامات سعودی این است که دولت اوباما به آخر راه رسیده، لذا تمرکز واقعی است آنها بر انتخابات 2017 است. امید مقامات عربستان بر این است که با طرح داستان های خود به جامعه عمومی آمریکا و کنگره موقعیت عربستان تقویت شود."