خبرهای داغ:
دبیر نشست تخصصی گروه پژوهشی مطالعات قرآن بنیان:

دولت باید دیدگاه قرآن نسبت به اقتصاد مقاومتی را اعمال کند

دبیر نشست تخصصی اقتصاد مقاومتی از منظر قرآن وعترت، درباره لزوم توجه دولتمردان به آیات قرآن در طرح اقتصاد مقاومتی، اظهار داشت: دولت باید دیدگاه های قرآنی در مسائل اقتصادی را اعمال کند.
کد خبر: ۸۶۵۰۹۹۶
|
۲۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۷
به گزارش خبرگزاری بسیج، حجت الاسلام و المسلمین دکتر  حسام الدین خلعتبری، دبیر نشست اقتصاد مقاومتی گروه پژوهشی مطالعات قرآن بنیان، درباره نشست اخیر «راهکارهای دستیابی به اقتصاد مقاومتی از منظر قرآن و روایات» در گفتگو با خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»، گفت: گروه پژوهشی مطالعات قرآن بنیان، سلسله جلساتی را برای حل معضلات کشور تدوین کرده‌است و تاکنون نشستهایی در رابطه با موضوعات اجتماعی و سیاسی از جمله راهکارهای مبارزه با مفاسد اقتصادی و راهکارهای مبارزه با مفاسد  اجتماعی نیز راهکارهای دوری از بزه خیانت در امانت  را مورد بحث و بررسی قرار داده و چهارمین نشست از جلسات گروه پژوهشی مطالعات قرآن بنیان، تحت عنوان «راهکارهای دستیابی به اقتصاد مقاومتی از نگاه قرآن و عترت» بود که در محل دانشکده الهیاتِ دانشگاه علامه طباطبایی و با حضور حجت الاسلام و المسلمین، دکتر غلامرضا مصباحی مقدم و جمعی از اساتید حوزه اقتصادی کشور برگزار شد.

وی در این باره گفت: دشمنان بعد از اینکه از راه های مختلفِ ضربه زدن  به انقلاب اسلامی ناامید شدند، بیش از پیش  تمام توان خود را به عرصه اقتصاد متمرکز کردند تا اقتصاد فلج شده ای را ایجاد کنند و مقصود کلی شان این بود که با فشار شدید زندگی مردم را با دشواری های اقتصادی مواجه کرده و آنان را از طریق نافرمانی مدنی از حاکمیت جدا کنند و از این طریق به آرزوی دیرین خود دست یابند.

شعارهای اقتصادی رهبری، جهت مقاومت مسئولین در برابر دشمنان نظام بود

خلعتبری ادامه داد: رهبر انقلاب طی چند سال گذشته برای اینکه این معضلات در جامعه اتفاق نیفتد، تعبیرات مختلفی را در فرمایشات خود  به کار بردند تا جایی که فرمودند این تعبیرات، منظومۀ کاملی در زمینۀ مسائل اقتصادی است؛ تعابیری همچون اصلاح الگوی مصرف، جلوگیری از اسراف، همت مضاعف و کار مضاعف،‌ جهاد اقتصادی، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی در راستای همین منظومه اقتصادی بود که در واقع جهت دهی به مسئولین نظام بود تا مقاومت ما در برابر دشمنان نظام زیاد شود.
وی افزود: مسلماً اصحاب فرهنگ و اندیشه برای اینکه این دیدگاه ها به منصۀ ظهور برسد، وظایف خاص خودشان را دارند، لذا ما هم بر آن شدیم تا بحث راهکارهای قرآنی و روایی اقتصاد مقاومتی را دنبال کنیم و با دعوت از مسئولین اقتصادی کشور، به این گفتمان کمک نماییم. تعریف اقتصاد مقاومتی و تفاوت آن با اقتصاد رقابتی و ریاضتی و ...  و دریافت راهکارها از قرآن وعترت به عنوان مسیر عزت مندی مسلمین، از جمله اهداف این  نشست  بود و حاصل دستاوردهای این نشست، توجه دادن به مسئولین مربوطه است.

خداوند در قرآن توجه به استفاده از استعداد درونی امت را مورد تأکید قرار می دهد

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به آیاتی از قرآن دربارۀ اقتصاد گفت: خداوند در قرآن فرموده: «وَ أَعِدُّوا لَهُمْ مَا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ»؛ باید هر آنچه در توان داریم را انجام دهیم. یا درجایی دیگر می‌فرماید «أَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ کُنْتُمْ مُؤْمِنینَ». ای مؤمنان، شما برتر هستید. اما در سورۀ توبه آیاتی وجود دارد که جای توجه بیشتری دارد. خداوند فرمود «یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِکُونَ نَجَسٌ» «ای کسانی که ایمان آورده‏اید، حقیقت این است که مشرکان ناپاکند». نجس در این آیه یعنی اهداف ناپاکی دارند. بعد می فرماید «وَ إِنْ خِفْتُمْ عَیْلَةً فَسَوْفَ یُغْنیکُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ إِنْ شاءَ» اگر ترسیدید ـ اینها سفر تجارتی درمحیط شما نداشته باشند در نتیجه محیط کسب و کار شما کم رونق شود ـ و وضعیت دشوار اقتصادی پیش می آید،‌ پس - بدانید - که خداوند از فضل خودش شما را بی نیاز خواهد کرد. پیام آیه این است که نیامدن آنها باعث مشکلات چندانی برای شما نخواهد شد و آمدن آنها به هر قیمت نیز پیشرفت همه جانبه ای که مطلوب اهداف الهی است تحقق نمی دهد، پس خودتان از درون به حل مسائل بپردازید، و به استعداد های ذاتی خداداد خود تکیه نمایید، چرا که خداوند از فضل خودش شما را بی نیاز می کند. و در پایان می فرماید «إِنَّ اللَّهَ عَلیمٌ حَکیمٌ»؛ یعنی هر دستوری که خداوند می دهد، مبتنی بر علم و حکمت است.

عدم سلطه پذیری و انفعال در برابر دشمن، از آموزه‌های قرآنی است

خلعتبری خاطر نشان کرد: مسلم است خداوند بر اساس سنتهایی در ارتباط با انسان عمل می کند. خداوند سنتی به نام آزمایش و ابتلا دارد. سنت دیگر اینکه اگر ما خودمان را تغییر ندهیم، خداوند هم وضعیت را تغییر نمی‎دهد. از سنتهای دیگر خداوند کار و تلاش و رصد ثمرات کار است. همچنین عدم سلطه‌پذیری و ترس مؤمنان از کثرت دشمن، از دیگر سنتهای خداوند است طوری که در صورت پایمردی، قدرت انسان به ده برابر افزایش می یابد؛ از این رو استفاده از ظرفیتهای عظیم انسانی خصوصاً انسان مؤمن ـ که در احادیث به کوه استوار تشبیه شده است ـ در این مسیر از امدادهای الهی به جامعه مؤمنان است.
وی افزود: در قرآن مطرح شده اگر جامعه ای به سمت رفاه طلبی برود و دارای روحیه اشرافی شود و وابسته به اولاد و اموال شود، این جامعه محکوم به شکست است. امدادهای غیبی در شرایط سخت برای مؤمنین از دیگر سنتهای خداوند است. همچنین در قرآن اشاره دارد اسراف و تبذیر باعث نابودی جامعه است و اسراف کنندگان، تبذیر کنندگان یعنی کسانی که اهل ریخت و پاش هستند را برادران شیطان قلمداد کرده است. این کریمه شریفه نرم افزار معرفتی است تا دولتمردان از این دو مفسده دوری کرده و در جامعه نیز سیاستی اتخاذ شود تا از این مفاسد جلوگیری شود و قوام اقتصادی تحقق یابد.

اقتصاد مقاومتی در گروی تربیت دینی است

خلعتبری با اشاره به اینکه اقتصاد مقاومتی، به این معناست که این سنت های قرآنی مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: سیاست های حاکمیت باید در جهت سنت های الهی در قرآن قرار گیرد و تحقق این سنت ها،‌ وابسته به مسائلی همچون تربیت دینی است. یعنی ما بایستی در ابعاد مختلف، از جمله تربیت اقتصادی، فرزندان مان را تربیت کنیم؛ لذا این پیامی به آموزش و پرورش و دیگر مراکز علمی خانواده ها هست و باید این موارد را در آموزش وپرورش  اعمال کنند.

دولت باید دیدگاه قرآن نسبت به اقتصاد مقاومتی را اعمال کند

خلعتبری با توجه اینکه دولت باید دیدگاه‌های قرآنی را در مسائل اقتصادی اعمال کند، تصریح کرد: دولت باید نظارت قاهره در عرصه‌های مختلف را مدنظر داشته‌باشد، یعنی خودش کار اقتصادی نکند بلکه حامی جامعه باشد و کار را به دست مردم بسپارد و از طریق مالیات  حاصله از ارزش افزوده امور جامعه را اداره کند. در عرصه اجتماعی راهکار این است که عدالت توزیعی در صدر کارها قرار گیرد. مدیریت مصرف،‌ مصرف متعادل و پرهیز از اسراف و تبذیر در تمام ارکان جامعه باید باشد.
دبیرنشست راهکارهای اقتصاد مقاومتی، با اشاره به اینکه اگر می خواهیم اقتصاد مقاومتی شکل بگیرد، بحث «از کجا آورده ای» باید در جامعه عملی شود، تأکید داشت: بحث «از کجا آورده ای» یعنی افراد بایستی از طرق حلال ارتزاق کنند و دولت بر درآمدها نظارت داشته باشد. باید نگاه به داخل و توجه به استعداد ذاتی مورد توجه قرار گیرد. توجه به کارآفرینی، ـ نه گداپروری ـ توجه به مراکز دانش بنیان، از دیگر مسائلی است که باید نسبت به آن اقدامات مناسبی صورت گیرد.
خلعتبری افزود: برخورد انفعالی در مقابل تهدیدات اقتصادی دشمن، جامعه را دچار چالش می کند و نباید از این تهدیدات بیم داشت. آیات زیادی در قرآن حاکی از عدم انفعال در مقابل دشمنان دین است که باید این آیات مورد بررسی و بازخوانی مجدد قرار گیرد و برخی از مسئولین را از غفلت خارج کند. اگر مسئولی در نظام مقدس جمهوری اسلامی مقید به قرآن و آموزه های دینی است، بر او واجب است باورهای خود را بر قرآن عرضه کند تا مشاهده کند چه مقدار از آنها با قرآن منطبق است و حتماً آیات شریفه قرآن را نصب العین کنند.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار