به گزارش خبرگزاری بسیج گلستان ؛دهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی در کشور در هفتم اسفند ماه 1394 رقم خورد و علیرغم این که اکثریت مجلس دهم را اصولگرایان صاحب کرسی هستند اما گزینه های شاخص و مطرح اصولگرایی در تهران نتوانستند اکثریت آراء را به خود اختصاص دهند.عمق این موضوع به قدریست که حتی سرلیست اصولگرایان در تهران نیز نمیتواند کرسی خود را در بهارستان نگه دارد.اما این شکست اصولگرایی در تهران ما را بر آن داشت تا نگاهی به پیروزی و شکست های اصولگرایان از انتخابات ریاست جمهوری 84 تا به امروز بیاندازیم.
انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران در سال 1384
نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور شخصیت های برجسته اصولگرایی و اصلاح طلبی در فضایی خاص برگزار شد.این دوره از انتخابات برای اولین بار در انتخابات ریاست جمهوری کشور بود که به دور دوم کشیده میشد.در این انتخابات تعداد ثبت نام کنندکان برای اولین بار از مرز هزار نفر عبور کرد.در انتخابات نهم برای اولین بار در تایید صلاحیت ها حکم حکومتی داده شد و حضور چند اصلاح طلب در کشور باعث شد مردی تکیه بر صندلی ریاست جمهوری بزند که تحولی عظیم در همه امور کشور ایجاد نماید و حمایت از مستضعفین و محرومان را جایگزین نظام سرمایه داری نماید.
در نهمین دوره از انتخابات ریاستجمهوری، مجموعا هزارو14نفر برای انتخابات ریاستجمهوری ایران ثبتنام کرده بودند. شورای نگهبان تنها صلاحیت شش نفر از آنان را تایید کرد ولی پس از دستور مقام معظم رهبری صلاحیت دونفر دیگر از اصلاحطلبان یعنی مصطفی معین و محسن مهرعلیزاده هم تایید شد.
با تایید این دو نفر، ترکیب رقبای نهایی انتخابات بههم خورد و اکبر هاشمیرفسنجانی، محمود احمدینژاد، مهدی کروبی، محمدباقر قالیباف، مصطفی معین، علی لاریجانی و محسن مهرعلیزاده رسما وارد جریان انتخابات شدند.هاشمیرفسنجانی از سوی کارگزاران، مهدی کروبی، مصطفی معین و مهرعلیزاده از سوی اصلاحطلبان لاریجانی، قالیباف هم از سوی اصولگرایان و احمدی نژاد به صورت مستقل وارد رقابتهای انتخاباتی شدند.
در دور اول رقابت اصلی میان سه نفر بود: هاشمیرفسنجانی، محمود احمدینژاد و مهدی کروبی. بهطوری که هاشمیرفسنجانی با کسب نزدیک به 2/6میلیون رای برابر 13/21درصد از کل آرا در رتبه اول، محمود احمدینژاد با کسب 7/5میلیون رای برابر 43/19درصد کل آرا در رتبه دوم و مهدی کروبی با کسب پنجمیلیون رای برابر 24/17درصد کل آرا در رتبه سومی ایستاد.
قالیباف با کسب چهارمیلیون رای نزدیک به 14درصد، معین با کسب چهارمیلیون رای نزدیک به 14درصد، لاریجانی با کسب نزدیک دومیلیون رای تقریبا چهاردرصد و مهرعلیزاده با کسب یکمیلیون رای نزدیک به سهدرصد آرا را به خود اختصاص دادند.به این ترتیب انتخابات به دور دوم کشیده شد و سرنوشت ریاستجمهوری نهم به طور کلی رقم خورد؛ سرنوشتی که شاید در صورت عدم تکثر اصلاحطلبان به شکل دیگری رقم میخورد.شاید هم اگر شورای نگهبان در سال 1384 به روال قبلی خود تنها سه، چهارکاندیدا را تایید صلاحیت میکرد، سرنوشت انتخابات در همان دور اول مشخص میشد.به هر تقدیر در دور دوم ریاستجمهوری، هاشمیرفسنجانی که در دور اول از احمدینژاد جلوتر بود، در مقابل رقیب ناشناخته خود قرار گرفت. احمدینژادی خود را دکتر و دانشگاهی معرفی میکرد و حسب اتفاق، مثل احمد توکلی، حامیاش، مسایل اقتصادی را موضوع اصلی کار خود عنوان میکرد.مصطفی معین به پزشکی بازگشت و پس از آن هر سال یک مقاله تخصصی درخصوص آسم منتشر کرد. قالیباف شهردار تهران شد، لاریجانی ابتدا مدیر احمدینژاد و پس از برکناری رییس مجلس شد و در قامت منتقد احمدینژاد ظاهر شد. محسن مهرعلیزاده به اتاق بازرگانی رفت و به کار تجارت پرداخت و مهدی کروبی هم که ماند و دور بعد نیز نامزد شد.در سوم تیر سال 1384 دور دوم انتخابات ریاستجمهوری ایران برگزار شد و طی آن، احمدینژاد با 2/17میلیون رای 82/61 درصد آرا را به خود اختصاص داد و رییسجمهور ایران در دور دوم شد. هاشمی نیز که در دور اول در بین هفت نفر از احمدینژاد پیشی گرفته بود، اینبار با 10میلیون رای، 93/35درصد آرا را کسب و از استاندار سابق خود شکست خورد.
پیروزی احمدی نژاد در این انتخابات در برابر هاشمی رفسنجانی با آن سابقه و قدرت در نظام از نگاه بسیاری معجزه محسوب میشود.احمدی نژاد که در سال 84 از حمایت هیچ جریان سیاسی برخوردار نبود و مستقل وارد صحنه شده بود توانست با رای مردم ایران خود را به پاستور برساند.با پیروزی محمود احمدی نژاد اصولگرایان و نیروهای انقلابی توانستند حیاتی دوباره پیدا کنند زیرا رییس دولت نهم کرسی های بسیاری از دولت را در اختیار اصولگرایان گذاشت و جریان اصولگرایی جانی دوباره گرفت.
انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی 1386
انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی، در تاریخ ۲۴ اسفند سال ۱۳۸۶ خورشیدی ایران برگزار شد.درصد مشارکت مردم در انتخابات دور هشتم مجلس 51 درصد اعلام شد. این انتخابات با بی اعتنایی مردم تهران روبهرو شد. به طوری که درصد مشارکت در حوزه تهران در انتخابات مجلس هشتم ۳۰ درصد اعلام شد.در انتخابات هشتم مجلس شورای اسلامی بیش از هفت هزار نفر برای نامزدی ثبت نام کرده بودند که در نهایت شورای محترم نگهبان حدود چهار هزار و پانصد نفر را تایید صلاحیت کرد.
در هشتمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اصولگرایان به پیروزی رسیدند. سرلیست انتخاباتی این جریان اصولگرایی در تهران دکتر غلامعلی حداد عادل بود که با هشتصد وپنجاه هزار رای بیشترین آرای انتخابات در حوزه تهران را به خود اختصاص داد. در مرحله دوم انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی که در تاریخ ۶ اردیبهشت سال ۱۳۸۷ برگزار شد، ۱۶۴ داوطلب نمایندگی مجلس شورای اسلامی برای کسب ۸۲ کرسی نمایندگی مجلس شورای اسلامی، از مجموع ۵۴ حوزه انتخابیه در ۲۱ استان کشور، به رقابت با یکدیگر پرداختند. در مرحله دوم انتخابات مجلس هشتم، ۱۸ نامزد انتخاباتی اصلاح طلب (حدود ۲۱٫۵ درصد)، ۱۸ نامزد انتخاباتی مستقل (۲۱٫۵ درصد) و ۴۶ اصولگرا (۵۷ درصد)، به مجلس هشتم راه یافتند.
مجلس هشتم از چهار فراکسیون زیر تشکیل میشود:
1-فراکسیون اصولگرایان(اکثریت)
2-فراکسیون جبهه دوم خرداد(اقلیت)
3-فراکسیون پیشرفت و عدالت
4-فراکسیون مستقل ها
پیش از تشکیل مجلس هشتم، فراکسیون اصولگرایان مجلس هشتم، تشکیل جلسه داد و از میان علی اردشیرلاریجانی و غلامعلی حدادعادل، علی اردشیرلاریجانی را بعنوان رئیس مجلس هشتم برگزید.در مجموع مجلس هشتم مجلسی با اکثریت و ریاست اصولگرایان بود که مجلس اصولگرا همراه با دولت نزدیک به اصولگرایی توانست جریان اصولگرایی در کشور را سامان دهد.
انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران در سال 1388
دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران، در روز جمعه ۲۲ خرداد ۱۳۸۸برگزار شد. در این دوره مجموعا 475 نفر ثبتنام کردند که از آن میان شورای نگهبان صلاحیت چهار نفر را تایید کرد.چهرههای مطرح ردصلاحیت شده عبارت بودند از: اکبر اعلمی، نماینده دورههای ششم و هفتم تبریز در مجلس شورای اسلامی. رفعت بیات، نماینده زنجان در دور هفتم مجلس شورای اسلامی و قاسم شعلهسعدی، نماینده مجلس سوم و مجلس چهارم از شهر شیراز در مجلس شورای اسلامی.کاندیداهای باقیمانده میرحسین موسوی، محمود احمدینژاد، مهدی کروبی و محسن رضایی بودند. انتخابات در همان دور اول با اعلام مشارکت 85درصدی از سوی وزارت کشور و پیروزی احمدینژاد با رای 5/24میلیونی، 46/62درصد از کل آرا خیلی زود به پایان رسید.
در این انتخابات که دو جریان اصولگرایی و اصلاح طلبی با همه توان خود به میدان آمده بودند. در صحنه پسا انتخابات 88 درگیری شدید اصلاح طلبان با نظام و ادعای تقلب آنان در صندوق های رای باعث شد که اصلاح طلبان در ایران منزوی شوند.
اما پس از پیروزی دکتر احمدی نژاد و حواشی بعد از انتخابات اصولگرایان مجددا نیز اکثریت کرسی های های دولت را به خود اختصاص دادند و رییس دولت دهم به اصولگرایان فضای بسیاری در دولت دهم داد.
انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی 1390
انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز۱۲ اسفند ۱۳۹۰ برگزار شد.در نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی رقابت نامزدهای انتخاباتی بر سر 290 کرسی سبز بهارستان بود. در دور نخست انتخابات ۲۲۳ نامزد به مجلس راه یافتند و رقابت ۱۳۵ نفر برسر ۶۵ کرسی به دور دوم کشید که در نیمه اردیبهشت ۱۳۹۱ برگزار شد. در کل با ابطال بعضی حوزهها از مجموع ۲۹۰ کرسی مجلس تکلیف ۲۸۶ کرسی مشخص شد و ۴ کرسی در انتخابات میاندورهای برگزار شد.
تعداد ثبت نام کنندگان در این دوره از انتخابات مجلس شورای اسلامی 5283 نفر بود که پس از طی روند قانونی 3269 نفر توسط شورای محترم نگهبان احراز صلاحیت شدند.در این دوره برای اولین بار سیستم انتخابات به گونه بود که هر نماینده در حوزه انتخابیه خود برای رسیدن به بهارستان میبایست یک چهارم آراء کل حوزه انتخابیه خود را به علاوه یک کسب کند در غیر اینصورت انتخابات به دور دوم کشیده میشد.یکی از اصلی ترین نکات در انتخابات نهم مجلس شورای اسلامی این بود که مجلس نهم به صورت جدی با تغییر شکل روبرو بود و 169 نماینده مجلس هشتم نتوانستند خود را به دور نهم برسانند و از 286 نماینده برگزیده ملت حدود دو سوم مجلس شورای اسلامی در دور نهم تغییر کرد. وزارت کشور مشارکت مردمی را ۳۰٬۹۰۵٬۶۰۵ نفر و به همین میزان حدود ۶۴٫۲ درصد واجدان شرایط اعلام کرد. میزان مشارکت در پایتخت نیز، در اعلام وزارت کشور ۴۸ درصد بوده است.
اصولگرایان در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی، با جبهه متحد اصولگرایان، جبهه پایداری و حامیان گفتمان انقلاب اسلامی (حامیان دولت نهم و دهم) در درجه اول تاثیرگذاری بودند.در ترکیب سیاسی این دوره از مجلس شورای اسلامی نیز اصولگرایان پیشتاز بوده و اکثریت مجلس در دست اصولگرایان بود.اما اختلافات داخلی اصولگرایان در این دوره باعث شد تا نتوانند فراکسیون واحد تشکیل دهند و فراکسیون رهروان ولایت با حضور اکثریت نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام موجودیت کرد و علی لاریجانی مجددا به عنوان ریاست نهمین مجلس شورای اسلامی شد.
انتخابات یازدهم ریاست جمهوری اسلامی ایران در سال 1392
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا ایران در ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ برگزار گردید.در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری 686 نفر ثبت نام کرده که حدودا 38 نفر آنها از شخصیت های مهم سیاسی ایران بودند.در نهایت شورای محترم نگهبان صلاحیت 8 نفر از آنان را احراز میکند.سعید جلیلی,محمد غرضی,محسن رضایی,علی اکبر ولایتی,غلامعلی حداد عادل,حسن روحانی,محمدرضا عارف و محمدباقر قالیباف شخصیت هایی بودند که باید در این انتخابات با هم به رقابت میپرداختند.
در جریان قبل از انتخابات در اردوگاه اصولگرایان دو ائتلاف مهم شکل گرفت,شاید این اولین گام تفرقه اصولگرایان در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری بود.ائتلاف دو به علاوه یک و ائتلاف پنجگانه.در ائتلاف دو به علاوه یک غلامعلی حداد عادل,علی اکبر ولایتی و محمدباقر قالیباف به این اجماع رسیدند که هر یک از آنها که محبوبیت و بدنه بیشتری در بین مردم داشت به نفع آن کناره گیری کنند.در ائتلاف پنج گانه نیز منوچهر متکی,محمدرضا باهنر,یحیی آل اسحاق,محمد حسن ابوترابی فرد و مصطفی پورمحمدی گرد هم آمدند و این اجماع رسیدند که تنها یک نفر آنها ثبت نام کرده و سایر اعضای ائتلاف از آن حمایت نمایند.سعید جلیلی نیز پس از احراز نشدن صلاحیت کامران باقری لنکرانی گزینه جبهه پایداری در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری بود.
بذر تفرقه که از ابتدای مجلس نهم در اصولگرایی کاشته شده بود امروز رو به رشد بود و محصول آن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری یازدهم شد.در ائتلاف سه گانه در دقایق آخر یکی از این نامزد ها حاضر به کناره گیری نشد و به خودی خود این ائتلاف را با شکست روبرو کرد.در ائتلاف پنج گانه نیز که قرار بود حجت الاسلام ابوترابی فرد به عنوان گزینه نهایی ثبت نام نماید منوچهر متکی نیز بدون هماهنگی با سایر اعضای ائتلاف به وزارت کشور رفته و ثبت نام کرد.
اما در اردوگاه مقابل اصلاح طلبان دو گزینه داشتند حسن روحانی و محمدرضا عارف که با فشار های سیاسی بر محمدرضا عارف تنها گزینه اتحاد اصلاح طلبان حسن روحانی بود.کناره گیری عارف و لجبازی اصولگرایان باعث شد که کرسی ریاست یازدهم جمهوری اسلامی ایران به حسن روحانی برسد. حسن روحانی با 18 میلیون و 613 هزار و 329 رای از کل آرا ماخوذه در مرحله اول به عنوان رییس جمهور منتخب مردم برای 4 سال آینده انتخاب شد.
اما اصلی ترین دلیل شکست اصولگرایان در این دوره اشتباه گرفتن رقیب و عدم وحدت در این جریان و قطع ارتباط نخبگان و تاثیر گذاران این جریان و کوچک فرض کردن رقیب بود.اصولگرایان در سخنرانی و مناظره های خود به جای اینکه با وحدت جریان مقابل را به چالش کشیده و از عملکرد ضعیف دولت های آنان سوال کنند بیشتر وقت خود را برای کوبیدن دولت و رییس دولت نهم و دهم صرف کردند که هجمه گرفتن احمدی نژاد برای آنان سودی که نداشت هیچ بلکه ضرر و خسارات جبران ناپذیری به بار آورد.از سمتی دیگر از نگاه عام مردم وحدت و میان جریان ها بسیار تاثیر روانی خاصی دارد و در همین راستا عدم وحدت در این جبهه باعث شد بسیاری از آرای اصولگرایی ریزش داشته باشد.اما از این مسائل مهم تر کوچک فرض کردن رقیب ضربه محکمی بر بدنه اصولگرایی در کشور زد.اصولگرایان که پس از فتنه 88 اصلاح طلبان را منزوی و تمام شده فرض میکردند ناگهان با وحدت و ائتلاف همه جانبه آنها روبرو شده و شکست بدی را تجربه کردند.با پیروزی حسن روحانی اکثریت کرسی های دولتی که دست اصولگرایان بود از آنها گرفته شد و به گزینه های اعتدالی اصلاح طلب و تند اصلاح طلب داده شد و تنها پایگاه قدرت اصولگرایی مجلس شورای اسلامی بود.
انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در سال 1394
انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در 7 اسفند 1394 برای تعیین 290 کرسی دوره دهم برگزار شد.حجم گسترده ثبت نام کنندگان انتخابات در این دوره بسیار زیاد بود و حدود دو برابر دور قبل ثبت نام کردند.حدود ۱۲٬۰۰۰ نفر در این انتخابات نام نوشتند که حدود ۴۰٪ از آنها تأیید صلاحیت شدند. در میان افرادی که صلاحیتشان تأیید نشد، چند تن از نمایندگان مجلس نهم و برخی از چهرههای مشهور سیاسی حضور داشتند.اصلاح طلبان که در انتخابات ریاست جمهوری 92 طعم شیرین و حدت به مزاجشان خوش آمده بود دوباره همه با هم ائتلاف کرده و هاشمی رفسنجانی,دولت و اصلاح طلبان لیست مشترکی را با هم تحت عنوان لیست امید ارائه دادند.اصولگرایان نیز در تهران و سایر شهرستان ها لیستی تحت عنوان ائتلاف بزرگ اصولگرایی را منتشر کردند.
سرلیست اصولگرایان غلامعلی حداد عادل و سرلیست اصلاح طلبان محمدرضا عارف بود.پس از برگزاری انتخابات در 7 اسفند و پایان شمارش آراء اصولگرایان حتی یک کرسی را هم نتوانستند در حوزه انتخابیه تهران به خود اختصاص دهند و این شکست بزرگ برای اصولگرایان بود.حتی گزینه های مطرح اصولگرایی همچون دکتر حداد عادل نیز نتوانستند صندلی سبز خود را در بهارستان نگه دارند.اصلاح طلبان که با مربع هاشمی,خاتمی,روحانی و خمینی توانستند همه کرسی های مجلس را در حوزه تهران در دست بگیرند جانی تازه و قدرتی دوباره پیدا کردند.
اگر چه اکثریت مجلس دهم نیز از نیروهای اصولگراست و اصولگرایان 47 درصد,اصلاح طلبان 40 درصد و مستقلین 13 درصد مجلس دهم را تشکیل میدهند اما گرفتن کرسی های شهرهای اصلی ایران و خروج چهره های شاخص اصولگرایی از مجلس ضربه سنگینی به بدنه اصولگرایی در ایران است.
حال به نظر شما علت این پیروزی ها و شکست اصولگرایی در این انتخابات ها چیست؟
مهم ترین دلایلی که میتوان در شکست اصولگرایان به وضوح دید تفرقه و اشتباه محاسباتی است.اصولگرایان به دلیل احساس مسئولیت بیش از حد در بسیاری از اوقات خودشان باعث ضربه زدن به این جریان در کشور شده اند.در روزهایی که در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری تفرقه در اصولگرایی موج میزد رقیب را اشتباه گرفته و هجمه های خود را به روی دولت نهم و دهم گرفتند و اصلاح طلبان را ضعیف فرض کردند و پس از اینکه شکست خوردند نخواستند اشتباه خود را قبول کنند که علت اصلی شکست ما عدم وحدت و انتقاد بسیار از دولت نهم و دهم بود که باعث مظلوم نمایی اصلاح طلبان میشد.بعد از انتخابات نیز اصولگرایان دلیل شکست خود را محمود احمدی نژاد میدانستند و اینگونه بیان میکردند که احمدی نژاد یک تفکر را زمین زد در صورتی که اینگونه نبود و احمدی نژاد از سال 84 تا به امروز هیچگاه مدعی این نشده بود که اصولگراست.