به گزارش خبرگزاری بسیج، قوم لر در کشورمان از جمله اقوام غیور و دلاوری هستند که در طول تاریخ با کمک به حکومتهای مرکزی نقش مهمی در حفاظت از مرزهای کشور عزیزمان داشتهاند و در این راه حماسههای بسیاری خلق کردهاند. یکی از نمونههای نزدیک این دلاوریها در جنگ هشت ساله عراق و ایران یعنی دفاع مقدس است که مردم لرستان مانند هر ایل و تبار ایرانی دیگر حماسههایی خلق کردند، که در تاریخ ثبت و ماندگار شده است.
در عهد تیموری نیز، تیمور چند بار به لرستان به دلایل واهی و به قصد سرکوبی و چپاول لرستان لشکرکشی کرد و هر بار لرها با وجود این که از امکانات جنگی خوبی برخوردار نبودند، تیمور به سختی توانست بر آنان فائق آید و بدون این که نصیب چندانی از این جنگها حاصل کند؛ با ترس و اضطراب غیر قابل باور، مجبور به ترک لرستان شد. تیمور در کتاب منسوب به خود، به نام «منم تیمور جهانگشا» به این گفتهها اعتراف میکند و به شجاعت تعصب، غیرت و نهایت وطن پرستی لرها، همواره رشک میورزد و آرزوی داشتن چنین افرادی در بین لشکریان خود را در سر میپرورد.
به هر حال جنگ تیمور لنگ و افراسیاب، اتابک لر بزرگ که در سال (751 تا 740 ق) حکومت کرد به روشنی به قلم تیمورگورکان آمده؛ هرچند خالی از گزافه گویی و اغراق نیست اما میشود دریافت که در مقابل سپاهیان تا دندان مسلح تیمور چه دلاوری هایی از خود نشان دادهاند. و با توجه به این که به روشنی به آداب و رسوم و وسایل جنگی و طرق مبارزه الرها، اشاره مفصل داشته، خیلی هم بی ربط ننوشته و با کتابهای تاریخی دیگر مطابقت دارد.
علیرضا حکیم در کتاب «مثنوی فلاخن و شمشیر» با مطالعهی این داستان و گواههای تاریخی دیگر، این ماجرا را به گفته خودش در سبک و سیاق شاهنامه فردوسی و در قالب یک مثنوی بلند سروده است چون عقیده دارد ایستادگی لرها در مقابل خونخواری چون تیمورگورکان، به یک حماسهی ملی شباهت دارد و باید آن را برای آیندگان ثبت و ضبط کرد.
کتاب «مثنوی فلاخن و شمشیر» علاوه بر مطالبی درباره اتابک افراسیاب دوم و شجره نامه اتابکان لر بزرگ، شامل بخشهای زیر است:
روبه رو شدن تیمور با گیو راوند، خبر دادن به افراسیاب در مورد حمله تیمور، روبهرو شدن تیمور با اتابک افراسیاب، حمله تیمور به خرم آباد، وارد شدن سپاه تیمور به خرم آباد، حمله تیمور به قلعه رومیان و بروجرد، اسیر شدن اتابک ملک عز الدین و پسرش، آزادی اتابک ملک عز الدین و همراهان او، کشته شدن اتابک ملک عز الدین، قیام سیدی احمد، جنگ احمد لر با شاهرخ و پایان سخن.
این کتاب همچنین علاوه بر این مثنوی بلند شامل گزیدهای از اشعار این شاعر در قالبهای مختلف است. در بخشی از کتاب و در ابتدای مثنوی فلاخن و شمشیر میخوانیم:
سپاه سکندر چو پاییز بود
یکی نیز مانند چنگیز بود
که ایران زمین را به آتش کشید
سر بیگناهان فراوان برید
همانند او بود تیمور لنگ
که در کام ایرانیان شد شرنگ
در او عدل و مردانگی ره نداشت
به قدر جوی بذر نیکی نکاشت
همان شاه خونخوار و شیطان سرشت
به خون دفتر جنگ را مینوشت
به هرجا که میرفت بهر نبرد
نمیماند، برجا از او غیر درد
ببرد از خلایق همه صبر و تاب
ره انداخت از خون خلق، آسیاب
چو این شاه بدنام و بیدادگر
که نامش مساوی ست با مکر و شر
تعرض به خاک لرستان نمود
در ظلم بر مردم آن گشود
از این کار او حاکم افراسیاب
که ثبت است وصفش به صدها کتاب
برآشفت مانند شیر ژیان
رخش گشت، از خشم، چون ارغوان
به فرمان آن حاکم بینظیر
که آزاده بود و سترگ و دلیر
جوانان لر در خروش آمدند
به میدان همه سخت کوش آمدند
برای دفاع از کیان وطن
گرفتند بر کف، همه جان و تن
ببستند راه سواران خصم
بکشتند جمعی ز یاران خصم...
انتشارات پراکنده این کتاب را با قیمت 10 هزار تومان منتشر کرده است. علاقه مندان برای تهیه این کتاب میتوانند با شماره تلفن06633240526 تماس بگیرند.