به گزارش بسیج:

بلوچستان سرزمین مدافعان همیشگی وطن؛

قوم بلوچ، قهرمان مبارزه با استعمار و استکبار/ از مبارزه با انگلیسی ها تا ۸ سال دفاع مقدس مردم بلوچستان در جنوبشرق کشورمان نقش اساسی و مهمی در مقابله با استعمار و استکبار داشته اند
کد خبر: ۸۷۹۲۷۲۶
|
۲۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۲
به گزارش خبرگزاری بسیج از استان سیستان وبلوچستان ، مردم بلوچستان نقش اساسی در مقابله با استعمار و استکبار داشته اند، از مقابله با استعمار گران پرتقالی تا مقابله با استعمار انگلیس، از مبارزه با رژیم ستمشاهی پهلوی و تا دوران دفاع مقدس، همه اینها قوم بلوچ را به عنوان قومی استکبار ستیز و ضد استکبار معرفی کرده است. نام مبارزان زیادی در این دوران به عنوان قهرمان بلوچستان نامشان به چشم می خورد، مبارزانی مانند جیندخان یارمحمدزهی (شهنوازی)، دادشاه بلوچ و ... نقش اساسی در استکبارستیزی قوم بلوچ داشته اند.
قوم بلوچ، قهرمان مبارزه با استعمار و استکبار
سرطایفه شهنوازی شهرستان خاش در گفتگو با تفتان ما در خصوص استکبارستیزی قوم بلوچ به تفتان ما اظهار کرد: ایران از دیرباز به دلیل موقعیت استراتژیک و نیز دارا بودن منابع سرشار مادی مورد هجوم کشورهای بیگانه بوده که از جمله این کشورها می توان به انگلیسی ها که رقیب سرسخت روسیه بود نام برد.
سردار خوبیار شهنوازی گفت: هنوز در خاطرمان هست که چگونه انگلیس و روسیه درصدد بودند همواره ایران را به عنوان دروازه هند حفظ کنند و چگونه برای یکدیگر خط و نشان می کشیدند و برای بدست آوردن خاک ایران به عنوان دو رقیب در مقابل هم جدال می کردند و شاید با خود فکر می کردند مردم ایران دست بر روی دست گذاشته اند و خاک ایران را در کسیه ای ربان پیچ به آنها تحویل می دهند.
* قوم بلوچ بعنوان نمادی از استقامت و پایداری است
وی با بیان اینکه قوم بلوچ بعنوان نمادی از استقامت و پایداری است، تصریح کرد: قوم بلوچ در طول تاریخ به خوبی نشان داده است که هیچ وقت حاضر نشده است ذره ای از خاک ایران به دست دشمنان بیفتد و مقتدارانه در پای میهن و ناموسشان خون ریختند.
شهنوازی با اشاره به جانفشانی و غیرت قوم بلوچ در دره نالک و تشریح این نبرد، گفت: در خرداد ماه سال1295 هجری شمسی نیروهای انگلیسی به فرماندهی ژنرال دایر، سردار جیند خان یاراحمدزهی(شهنوازی) که یکی از شجاع ترین مردان بلوچ بود و تعدادی از بزرگان بلوچ را اسیر کردند.
وی بیان کرد: پس از آنکه انگلیسی ها در 8 تیر ماه 1295 هجری شمسی قصد عبور از دره نالک را داشتند و میخواستند اسرا از طریق میرجاوه به هندوستان منتقل کنند، اما قوم با غیرت و وطن دوست بلوچ، انگلیسی ها را در این دره غافلگیر کردند و این دره توسط تفنگچی های بلوچ مسدود شد.
وی ادامه داد: پس از رسیدن انگلیسی ها به دره نالک آنها در کمین نیروهای مبارز بلوچ افتادند و نبرد بسیار سختی بین قوم بلوچ و انگلیسی ها رخ داد که قوم بلوچ با همت و توکل برخدا توانست 330 نیروی انگلیسی را در این دره به درک واصل کند و اسیران را از چنگال انگلیسی ها نجات دهد.
* قوم بلوچ مرزداری خود را به جهانیان به اثبات رسانده است
سرطایفه شهنوازی بیان کرد: قوم بلوچ همواره غیرت و مرزداری خود را به جهانیان به اثبات رسانده اند و در زمانهای مختلف و زمانی که دولتی اینجا نبوده و مرکز دولت تا بم و کرمان بوده است، قوم بلوچ و طایفه شهنوازی؛ با آلمانی‌ها، پرتقالی‌ها و غیره درگیر شدند و از خاک و وطن خود دفاع کردند.
وی از امنیت موجود مرزها به دست مرزداران بلوچ ابراز خرسندی کرد و گفت: استعمارگرانی که سالهای قبل در دره نالک خاش شکست خوردند حال هرزگاهی به عنوان مدعی دفاع از قوم بلوچ قد علم می کنند و با به شهادت رساندن غیور مردان بلوچ در مرزها سعی در تفرقه افکنی بین برادران مسلمان شیعه و سنی دارند. اما آنها باید بدانند هنوز همان خون غیرت بلوچ در رگهایمان جاری است و اکنون با قدرت بیشتری در مقابل توطئه های آنها خواهیم ایستاد.
* قوم بلوچ همواره با دل و جان از مرزهای میهن اسلامی دفاع کرده است
شهنوازی با اشاره جان‌بازی و رشادت مردم بلوچ در انقلاب و جنگ، اظهار کرد: بلوچ همواره با دل و جان از مرزهای میهن اسلامی دفاع کرده و با اهدای خون شهیدان در مقاطع مختلف تاریخ گلگون این مرز و بوم در هشت سال دفاع مقدس نمونه ای از مصداق رشادت این قوم است.
یکی دیگر از مبارزان بلوچ که نقش اساسی در مبارزه با رژیم ستمشاهی پهلوی داشته است، دادشاه بلوچ است.
سمیه خانی پور نویسنده، پژوهشگر مسایل تاریخی در این خصوص می گوید: يکي از مهم‌ترين مسائلي که در بلوچستان در عصر پهلوي رخ داد طغيان دادشاه است. با به قدرت رسيدن رضا شاه و ايجاد اصل سياست تمرکزگرايي، دولت مرکزي با ملوک‌الطوايفي به مبارزه برخاست و توانست در سال ١٣٠٧  ﻫ. ش. بر بلوچستان حاکميت بيابد. اما ناتواني دولت در سروسامان دادن به امور ايلات و ولايات موجب نابساماني اوضاع بلوچستان گرديد. سرداران و خوانين قدرت مطلقه محسوب مي شدند و دائما براي حفظ منافع خود با هم درگير بودند. نتيجۀ آن تشکيل دو اتحاديه مخالف از سرداران و خوانين در برابر هم بود. اين وضعيت منجر به واکنش دادشاه عليه وضع موجود شد. دادشاه فرزند يکي از سران عشاير سفيد کوه بود، که درسال ۱٣٢٥ ﻫ. ش. بر اثر اختلاف خوانين با يکديگر و وابستگي طايفۀ دادشاه به يکي از خوانين و در نهايت دستاويز قرار دادن بهانۀ ناموسي، اقدام به شورش نمود. دولت مرکزي قضيه دادشاه را به طور جدي دنبال نمي کرد، تا اينکه در اوايل سال ۱٣٣٦ ﻫ. ش. مأمورين آمريکايي و ايراني "اصل چهار" توسط گروه داد شاه کشته شدند. اين قضيه منجر به واکنش شديد دولت مرکزي شد. دولت با اتحاد خوانين و خيانت آنان به دادشاه توانست او را از پاي درآورد. همچنين مي توان گفت طغيان دادشاه تأثير زيادي بر ادبيات و تاريخ شفاهي قوم بلوچ گذاشته است.
 از مبارزه با انگلیسی ها تا 8 سال دفاع مقدس
اینها به خوبی نشان می دهد که قوم بلوچ در دورانهای مختلف تاریخی از مدافعان وطن بوده و با استعمار مقابله کرده اند و هیچگاه اجازه نداده اند که بیگانگان چشم طمعی به این مرز و بوم داشته باشند.
البته قوم بلوچ در دوران دفاع مقدس با تقدیم صدها شهید، جانباز و آزاده استعمار ستیزی و استکبار ستیزی را به رخ همگان کشیده است. شهیدانی مانند یاسر بهشتی، خلبان شهید محمدامین میرمرادزهی، شهید ولی فتح مرادی، روحانی شهید نبی بخش عبداللهی، روحانی شهید رحمت الله بامری، پاسدار شهید علی اکبر رخشانی و ... از جمله شهدای قوم بلوچ هستند.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار