به گزارش خبرگزاری بسیج، مرتضی اکبرپور در آستانه روز ملی مقابله با زلزله، با اشاره به اینکه پیشبینی زلزله امکانپذیر نیست اظهار داشت: دانش بشر تا امروز به قدری پیشرفت نکرده است که بتواند زلزله را پیشبینی کند. هیچ پژوهشکده، مرکز یا دانشمندی تاکنون مدعی نشده که میتواند زلزله و شدت آن را پیشبینی کند.
وی ادامه داد: اظهارنظرهایی که شنیده میشود بیشتر گمانهزنی است و هیچ کدام از این پیشبینیها و اظهارنظرها متکی به دانش زلزلهشناسی یا ژئوفیزیک نیست. اینگونه مسائل به هیچ وجه از اعتبار علمی برخوردار نیست.
ادعای پیش بینی شدت زلزله دروغ است
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور تأکید کرد: اگر کسی ادعا کند که میتواند میزان قدرت زلزله را پیشبینی کند باید ابتدا منابع علمی خود را اعلام کند تا از این طریق بتوان ادعای او را بررسی کرد. متأسفانه برخی برای اینکه در رسانهها مطرح شوند ادعاهایی را مطرح میکنند که هیچ پشتوانه علمی نداشته و فقط موجب تشویش افکار عمومی میشود.
اقدامات نسبی برای ایمن سازی انجام شده است
وی در مورد اینکه کلانشهرهای کشور چه میزان در مقابل زلزله آماده هستند گفت: باید بررسی کنیم که دستگاههای خدماتی چه میزان در مقابل زلزله ۸ ریشتری آماده هستند آیا سدهای اطراف کلانَشهرها در زمان زلزله نمیریزد یا شبکه گاز و آب در سطح شهر دچار انفجار نمیشود. اگر بخواهیم این موضوعات را بررسی کنیم متوجه میشویم که ایمنسازی و مقاومسازی در این حوزه برای زلزلههای بیش از ۷ ریشتر نسبی انجام شده و کامل نیست. شرکت گاز اقداماتی را انجام داده و شیرقطع کن در ایستگاههای تقلیل فشار قرار داده است همچنین وزارت نفت کارهایی را برای ایمنسازی پمپ بنزینها انجام داده و به زودی پمپ بنزینها ایمن میشوند.
شرط مقاومت ساختمان های تهران در برابر زلزله 7 ریشتری
اکبرپور با انتقاد از مقاومسازی بیمارستانها تأکید کرد: بیمارستانهای ما که در زمان بحران باید مقاوم باشند و خدماتدهی کنند گاهی همانند سرپل ذهاب فرو میریزند. ساختمانهای دولتی باید مقاومتر از سایر ساختمانها باشند و عمری ۱۰۰ ساله و مقاوم در برابر زلزله داشته باشند.
وی به مردم تهران اطمینان داد: اگر سازه آنها با حفظ ابتداییترین استانداردهای مهندسی ساخته شده باشد تا ۷ ریشتر مقاوم بوده و اسکلت ساختمان آوار نمیشود و تنها ممکن است شیشهها آسیب ببینند.
نگران ساختمان های بلند مرتبه تهران هستیم
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه باید فکری به حال ساختمانهای بلندمرتبه تهران شود افزود: تهران در سالهای گذشته صاحب ساختمانهای بلندمرتبه زیادی شده است که باید نحوه خروج اضطراری از آنها مشخص شود چرا که در زمان وقوع زلزله برق ساختمان قطع شده و چگونه میتوان یک فرد سالمند را از طبقه ۲۰ به بیرون از ساختمان انتقال داد.
اکبرپور افزود: شهرداری تهران باید در آییننامه بلندمرتبه سازی خود موضوعات مدیریت بحران و تخلیه اضطراری را در دستور کار داشته باشد.
وی با بیان اینکه ساختمانهای بلندمرتبه باید مورد برررسی ایمنی قرار گیرند،گفت: وزارت مسکن و شهرداری موظف است ساخمانهای بلند را از نظر ایمنی مورد بازدید قرار دهند تا در صورت وجود مشکل ایمنی این ساختمانها تأمین شده تا در هنگام وقوع زلزله شاهد حوادث جبرانناپذیر نباشیم. ساختمانهای بلندمرتبه از نظر خاک محل احداث میزان مقاومت بتن و پایداری در مقابل شدت لرزههای مختلف باید بررسی شود چرا که در صورت ایمنسازی ساختمانهای بلندمرتبه تلفات زمینلرزه به شدت کاهش مییابد در محله فولادی سر پل ذهاب به دلیل اینکه محله روی خاک دستی بنا شده بود تمامی خانهها ویران و بیشتر تلفات مربوط به این محله بود.
تلفات زلزله تهران مربوط به بافت فرسوده است
اکبرپور در مورد بافتهای فرسوده تهران گفت: اطراف تهران و بخشی از جنوب آن خانههای فرسوده و ناامن وجود دارند که ممکن است با زلزله ۵ ریشتری هم دچار اسیب شوند، مثلاً وقتی میگویند تهران ۱ میلیون کشته در زلزلههای بزرگ میدهد منظور همین بافتهای فرسوده است.
وی خواستار بررسی شریانهای حیاتی شهر از نظر ایمنی شد و گفت: شهرداری باید پلها و معابر را بار دیگر بازنگری کند تا به مرور زمان کمبودها جبران و ایمنُسازیها انجام شود درست است که تاکنون قصورهایی در نوع ساخت وجود داشته است، اما بیاییم از این پس ساختمانهای ایمن تولید کنیم تا شهر و مردم را دچار مخاطره نکنیم.
یک ساله نمی توان ایمن سازی کرد
معاون آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در مورد اینکه چه زمان کلانشهرها در مقابل زلزله ایمنسازی میشوند گفت:نمیتوان یک ساله نواقص را رفع و کار ایمنسازی را انجام داد. بهعنوان سازمان مدیریت بحران که وظیفه نظارت را بر عهده داریم وقتی از دستگاهها مطالبهگری میکنیم آنها مدعی میشوند پولی در اختیار ندارند؛ و بدون منابع مالی نمیتوانند در این حوزه کاری را انجام دهند. ما میدانیم که منابع دولت محدود است به همین دلیل به دستگاهها اعلام کردهایم که برنامههای خود را برای عبور از بحران براساس برنامههای توسعه تدوین کنند تا طی چند سال با اجرای برنامههای مدون بتوان کار ایمنسازی در برابر بلایای طبیعی را انجام داد.