شهرستان بشاگرد با قدمتی برابر با تاریخچه ۳۴۰۰ساله جیرفت واقع در شرق استان هرمزگان یکی از غریب ترین شهر ها در زمینه معرغی آثارباستانی است.
تاریخ با همه فراز و فرود هایش از خلال در و دیوار این شهرستان۴۰هزار نفری گذشته است که مردمانش در دیروز و امروز کشورمان با صبوری و استقامت خود در میان کوه های بشاگرد رنگ غیور مردی و امنیت را بر این قسمت از میهنمان پاشیده اند.
از آثار باستانی کهن و معاصر تا لختی کوه های بشاگرد که نشانه پاکی این سرزمین از هر پلیدی است تا شجاعت اصالت و مودت مردمانش که از گذشته تاکنون هیچ حکومتی جز نظام مقدس جمهوری اسلامی را نپذیرفته اند و همه زیر گرد فراموشی به دست باد سپرده شده اند.
آثار تاریخی که پلی برای سفر به گذشته مردم است تا بفهمند که بوده اند و چه بر آن ها گذشته در سایه بی توجهی ها به دست طبیعت و مردم در حال نابودی است و اشیا تاریخی کشف شده از بشاگرد توسط روستاییان به دلیل عدم آگاهی از ارزش انها به دست سودجویان با قیمت های ناچیز سپرده می شوند.
بی توجهی میراث فرهنگی به آثار تاریخی بشاگرد
جای سوال است چرا سازمان میراث فرهنگی استان تاکنون حرکتی در جهت سازماندهی و حفظ این اثار انجام نداده و همچنین نبود سازمان میراث فرهنگی یا موزه ای برای نمایش آثار تاریخی در بشاگرد هم عامل دیگر فراموشی این بخش از تاریخ کشورمان است.
عدم توجه به فرهنگ و تاریخ آثار سوء خود را در میان کودکان به عنوان نسل جدید بشاگرد با ازبین رفتن زبان محلی و تغییر در رسومات برجای گذاشته که به وفور قابل مشاهده است و فراموش نکنیم ملتی که تاریخ خود را نشناسد و به آن بی اعتنا باشد بار دیگر اشتباهات تاریخی خود را تکرار می کند.
قلعه تاریخی گوهران آثار به جا مانده از دوران قاجار در منطقه بشاگرد بر فراز تپه ای به دست معماران بومی ساخته شده که این قلعه دارای یک حسینیه و مسجد است.
از آن جا که گوهران در گذشته همواره مورد هجوم دشمنان قرار می گرفت خوان های گوهران دستور ساخت این بنای مستحکم را دادند تا بتوانند از خود و خانواده حکومت و شهرسان دفاع شخصی کنند.
ناشناخته ماندن آثار تاریخی بشاگرد
این بنا کاربرد نظامی داشته سه ضلع آن پرتگاه بوده و در ضلع دیگر آن خندق بزرگی با عمق ۶۰متر بوده تا از ورود دشمن به داخل قلعه جلوگیری شود و تنها راه ورد به قلعه ضلع شرقی قلعه بوده است .
یکی از عجایب این بنا در آن زمان وجود یک چاه عمیق بیش از ۲۰۰ متر از داخل قلعه تا عمق رود خانه حفر کرده بودند که آب اشامیدنی قلعه را فراهم می کرد و این قلعه به دو قسمت محل زندگی خان و محل زندگی سربازان تشکیل شده است.
ملات و مصالح به کار رفته در این بنا ملات گل و سنگ است و قلعه گوهران در همین نزدیکی هاست اما صد افسوس که یکی از مکان های ناشناخته هرمزگان به شمار می رود.