شب یلدا فرصت مناسبی برای ترویج سبک زندگی اسلامی- ایرانی است
به گزارش خبرگزاری بسیج از کرج ، آئین بزرگداشت بلندترین شب سال با عنوان شبی که هر چند با شب های قبل خود تنها یک دقیقه اختلاف دارد؛ جایگاه ویژه ای برای خانواده های ایرانی دارد.
شب یلدا، نخستین شب زمستان و طولانیترین شب سال است که ایرانیها طی رسوم کهن خود، دور هم جمع میشوند و ضمن دید و بازدید، خوراکیهای خاصی مانند هندوانه، انار، آجیل و... را مصرف میکنند.
در این شب، جوانان پای صحبتها و قصههای بزرگسالان مینشینند و از لابهلای داستانها و قصههایی که از زبان این گنجهای زندگی میشنوند، عبرتها و درسهای بیشماری برای خود میاندوزند. از جمله رسوم بسیار زیبا و پسندیده ایرانی در این شب که در اسلام نیز بسیار به آن سفارش شده، عیادت از سالمندان و بیماران است. ملاقات با خویشاوندان و دوستان و رسیدگی به احوال نیازمندان، به ویژه نیازمندان خویشاوند، از جمله آداب پسندیده و نیکویی است که در پرتو دستورات جامع و کامل اسلام، مردمان شریف ایرانی در شب یلدا و دیگر شبهای طولانی و بلند زمستان به آن اهتمام میورزند.
روزها و شبهای زمستان، بهترین فرصت برای راز و نیاز و مناجات با خداوند است. امام صادق علیهالسلام این فرصت نیکو را اینگونه معرفی میکند: «زمستان، بهار مؤمن است. شبهایش طولانی است که برای عبادت نیمهشب از آن کمک میگیرد و روزهایش کوتاه است که برای روزه گرفتن از آن مدد میجوید». برخاستن از خواب شیرین در دل شب و اندیشیدن در ملکوت آسمانها و زمین، خدا و قدرت او و نیز روزه گرفتن در روزهای کوتاه زمستانی، بهترین و خالصترین عبادت خدای تعالی است. رسول خدا صلی الله علیه و آله میفرماید: روزه زمستان، غنیمتی فرحبخش است.
خداوند در آیات بیشماری به بندگان خود دستور میدهد خویشاوندان و نزدیکان خود را فراموش نکرده و همواره جویای احوال آنها باشند و آنها را از قطع رحم و رسیدگی نکردن به خویشان برحذر میدارد. امام باقر علیهالسلام در اهمیت این موضوع میفرماید: «صله رحم اعمال را پاک میکند، داراییها را فزونی میبخشد، بلا را برطرف میگرداند، کار حسابرسی در قیامت را آسان میکند و مرگ را به تأخیر میاندازد» صله رحم و دیدار با اقوام به قدری اهمیت دارد که رسول خدا صلی الله علیه و آله حتی یک سال پیادهروی برای آن را جایز میشمارد. شبهای بلند زمستانی، فرصت بسیار خوبی است که میتوان از آن بهرهبرداری صحیح کرده، به دیدار اقوام و نزدیکان شتافت و در اجرای این سنت پسندیده و نیک که ثواب بسیاری هم دارد، پیشقدم شد.
این آئین باستانی با هدف صله رحم و پرداختن به سبک زندگی اسلامی- ایرانی در مساجد، پایگاه های بسیج، کانون های فرهنگی هنری مساجد و ... در قالب های مختلف جشن و شادمانی برگزار می شود، یکی از این مراکز پایگاه بسیج بین الزهرا(س) کرج است.
فرمانده پایگاه بسیج بنت الزهرا(س) با بیان این که صله ارحام از تأکیدات اسلام و از نشانه های ایمان است، گفت: شب یلدا فرصت مناسبی برای ترویج سبک زندگی اسلامی است.
فرازی با بیان اینکه شب یلدا فرصت مناسبی برای تعلیم و ترویج سبک زندگی اسلامی بین اعضای خانوادهها میباشد، اظهار داشت: در محافل شب یلدا، دوری از گناه و پرهیز از غیبت باید مورد توجه اعضای خانوادهها قرار بگیرد، زیرا فرزندان نظارهگر اعمال و کردار ما هستند.
وی افزود: در چنین شبهایی که خویشاوندان و خانوادهها دور هم جمع میشوند، این امکان وجود دارد که ضمن ایجاد فضایی سالم و با نشاط، برخی تعالیم تربیتی نیز برای فرزندان آموزش داده شود.
این فرمانده در ادامه به بیان آثار صله رحم پرداخت و گفت: پيامبر گرامي اسلام(ص) و امامان معصوم(عليهمالسلام) براي صله رحم آثار و فوايد بسياری ذكر كردهاند که از جمله آن ها می توان به، محبوبيت نزد خداوند، افزايش رزق و روزي، طول عمر، برطرف شدن فقر و بيچارگي، آسان شدن حساب در قيامت و پاك شدن از گناه، نجات از مرگهاي ناهنجار، محبوبيت در خانواده و... اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در دین مبین اسلام به صله رحم و مهمانی دادن بسیار سفارش شده است، تصریح کرد: یکی از دلایلی که بعضی از مهمان خوششان نمیآید و مهمان نواز نیستند، ضعف ایمان آنها است؛ در همین راستا امام جعفر صادق(علیهالسلام) میفرماید:یکی از نشانههای ایمان، خوش خلقی و مهمانی دادن است.
فرازی با بیان اینکه صله رحم فرصت خوبی برای گفتگو و تبادل افکار است، یادآور شد: در مناسبت هایی مثل دورهمی های شب یلدا، افراد فامیل و یا دوست و آشنا، میتوانند از تجارب علمی همدیگر بهرمند شده و اصولا این گونه مجالس می تواند محفلی باشد برای بیان مسائل و مشکلات هرکدام از خانوادهها، تا به کمک و یاری همدیگر، نسبت به حل و فصل آن مسئله اقدام شود.
فرمانده پایگاه بنت الزهرا (س) با اشاره به آثار صله رحم در سطح فردي و اجتماعي، گفت: خواجه نصيرالدين طوسي، اساس صله رحم را مبتني بر عقل و نقل دانسته و معتقد است که عقل، گوشه گیری انسان و مهجور بودن را، در ميان انبوه هم نوعان جايز نميداند؛ از این رو به حکم عقل، آدمي نيازمند به ارتباط با ديگران است تا درسايه اين ارتباط، حيات خود را ذيل اخلاق و حيات معنوي ادامه دهد.
وی ادامه داد: از دیدگاه شهید ثانی(ره)، سلام کردن که آسانترین و ابتداییترین ارتباط بین افراد است، جزء صله رحم محسوب میشود؛ همچنین کمکهاي مالی، هدیه دادن، حمایتهاي عاطفی، رفتارهاي مؤدبانه و حمایتگرانه با ارحام، از جمله مواردی است که مصداق صله رحم محسوب میشوند.
این کارشناس دینی افزود: در هر حال صلهاي که باعث تقویت ارتباط عاطفی، کسب محبت بین افراد، تحکیم بنیان خانوادهها و نظایر اینها شود، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در احادیث فراوانی به این نوع رفتارها که ترویج سبک زندگی اسلامی میباشد، تأکید شده است.
فرازی در پایان سخنان خود، اصلاح و ارتقای صله رحم را ضروری دانسته و اظهار کرد: همه اعضای خانوادهها باید به این نکته توجه داشته باشند که آزار و اذیتهای زبانی، طعنه زدنها، غیبت کردن، تجمل گرایی و نظایر اینها، ممکن است به اصل صله رحم آسیب رسانده و بیشتر سبب ایجاد کدورت بین خویشاوندان شود؛ در این صورت این گونه محافل قطعاً مصداق صله رحم نخواهد بود و باید از این گونه رفتارها اجتناب شود.