هرمزگان کارگاه سازندگی و توسعه در کشور

هرمزگان پس از انقلاب به کارگاه سازندگی و تولید در کشور تبدیل شده است.
کد خبر: ۹۱۰۱۸۸۶
|
۳۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۷
 

 

 

 
هرمزگان کارگاه سازندگی و توسعه در کشوربه گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج هرمزگان به نقل ازخبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس؛ هرمزگان از استان های بسیار محروم در ابتدای انقلاب اسلامی بود و بسیاری از شاخص های آموزشی و بهداشتی و اقتصادی محروم بود. اما به برکت انقلاب اسلامی و توجه به مناطق محروم این استان در مدار رشد و پیشرفت قرار گرفت و اکنون به قطب کشاورزی/ صیادی و صنعتی و تولید انرژی تبدیل شده است.
استان هرمزگان پیش از انقلاب 300 هزار نفر جمعیت داشت که یک ششم جمعیت فعلی بود و با همان جمعیت محدود از نظر خدمات و بهره مندی امکانات بهداشتی و درمانی، آموزشی و فرهنگی زیر خط فقر بود.
در سالهای گذشته و با الهام از برنامه های محرومیت زدایی و سازندگی آهنگ توسعه در استان رشد فزاینده ای گرفته است.
در دو سال گذشته نیز هرمزگان از نظر جذب سرمایه گذاری ها در کشور رتبه نخست کسب کرده است.
استاندار هرمزگان می گوید: هرمزگان اکنون نه تنها قادر به اداره خودش است بلکه هزینه اداره 10 استان دیگر را نیز می پردازد.
فریدون همتی می افزاید: بیش از 20 طرح ملی اقتصادی در هرمزگان فعال است که میلیارد ها تومان در سال درامد دارد.
وی می گوید: این طرح ها ساخت نیروگاه، پالایشگاه، سایت گلخانه، پرورش ماهی در دریا و هزاران هکتار مزرعه پرورش میگو است.
بی شک این همه دستاوردهای اقتصادی و صنعتی با تقویت روحیه خودباوری در مردم و مسولان پس از انقلاب آغاز شده ؛ توسعه ای که با نقش و محوریت اصلی مردم بوِیژه روستاییان همراه بوده است.
بیش از 80 درصد مدیران و مسولان هرمزگانی پس از انقلاب از روستاها و مناطق محروم و دور افتاده ای بوده اند که نشان از ماهیت اصلی انقلاب در توسعه عدالت و توجه به محرومان و مقابله با اشرافی گری بوده است.
هرمزگان با بهره گیری از نیروی توانمند انسانی و متخصص و ظرفیت های اقتصادی سالانه بیش از 20 هزار میلیارد تومان به خزانه کشور واریز می کند که 40 درصد بیشتر از درآمد موظفی سالانه است.
این درآمد در سال های آینده با طرح های توسعه ساحل مکران و صنعت شیلات و گردشگری چند برابر خواهد شد.
حیدری معاون هماهنگی امور اقتصادی می گوید: هرمزگان به برکت منابع سرشار معدنی و اقتصادی به قطب صنایع مادر و زیرساختی و بنیادی در کشور تبدیل شده است.
هرمزگان اکنون قطب تولید فولاد و آلومینیوم و بنزین و کشتی سازی و شاهراه اتصال آسیا و اروپا به کشورهای شمالی ایران است.
شاهراه تجارت ایران
هرمزگان کارگاه سازندگی و توسعه در کشورهرمزگان ابتدای انقلاب اسلامی راه آهن ، بزرگراه و آزاد راه و جاده آسفالته روستایی نداشت اما اکنون بیش از 70 درصد ترانزیت کالای کشور از بندر عباس صورت می گیرد.
نوسازی پس از جنگ تحمیلی، فعال شدن و ساخت بنادر تجاری در هرمزگان را به همراه داشت.
استان هرمزگان دارای 14 بندر تجاری است. بزرگترین و مهمترین این بنادر مجتمع بندری شهید رجایی بندرعباس است که مسئولیت 70 درصد عملیات کانتینری و 60درصد علمیات صادرات و واردات کشور را بر عهده دارد.
فعالیت ها در این بندر تجاری توانسته پس از انقلاب طرح های تحریمی دشمنان را خنثی کند و این بندر اکنون با 25خط کشتیرانی دنیا و 80 کشور در ارتباط است.
بندری که نقطه اتصال کشورهای شمال اروپا ، اسکاندنیاوی و روسیه به کشورهای حوزه خلیج فارس ، اقیانوس هند و جنوب شرقی آسیا درمسیر رهگذر شمال -جنوب است.
ریل گذاری و اتصال ریل به بندر مزیت های بندرشهید رجائی را افزایش داده و به نقطه کانونی ترانزیت شمال و جنوب تبدیل کرده است. در 20 سال اخیز 70 کیلومتر ریل گذاری در محوطه های این بندر انجام گرفته است و 5 اسکله در بندر شهید رجائی به شبکه ریل متصل شدند.
این راهگذار یکی از راهگذار های ترانزیتی بین‌المللی در دنیا است و رتبه 78 در بین 5هزار بندرتجاری دنیا را دارد. بندر شهید رجائی اکنون جزء 100 بندر برتر دنیاست.
توسعه حمل و نقل ترکیبی
هرمزگان کارگاه سازندگی و توسعه در کشورهرمزگان استانی ویژه در حمل و نقل است. این استان از تمام وجوه حمل و نقل(دریایی، زمینی،هوائی و ریلی) برخوردار است و این امر آن را تبدیل به یک استان پشتیبان کننده برای کل کشور کرده است چرا که هرمزگان در ابتدای کریدور شمال -جنوب قرار دارد.
شاخص ساخت بزرگراه در استان هرمزگان 65 کیلومتر در سال است که این امر در کشور بی‌نظیر است.
هرمزگان 34 کیلومتر آزاد راه ، 673کیلومتر بزرگراه ، 691 کیلومتر راه اصلی، نزدیک به 2 هزار کیلومتر راه فرعی و 9 هزار و 900 کیلومتر راه روستایی دارد از این تعداد 4هزار کیلومتر آسفالت شده است در حالی که در ابتدای انقلاب فقط 560 کیلومتر راه اصلی با عرض کم و بدون استاندارد و 60 کیلومتر راه شوسه روستایی بود. همه راه های روستایی پس از انقلاب آسفالت شده اند و همه روستاهای صعب العبور اکنون جاده دارند.
یکی از بزرگترین خدمات راهداری که در این زمینه صورت گرفته ساخت بزرگراه بندرعباس -سیرجان است.
240 کیلومتر از بزرگراه 320 کیلومتری بندرعباس – سیرجان در هرمزگان ساخته شده است.
جاده ترانزیتی بندرعباس –سیرجان شمال و جنوب کشور را به اقیانوس هند و اروپا متصل می کند و60 درصد صادرات و واردات جاده ای کشور از این مسیر ترانزیتی صورت می گیرد.
اکنون روزانه نزدیک به 50 هزار دستگاه وسیله نقلیه سنگین و سبک در مسیر بندرعباس ـ سیرجان تردد می کنند.
احداث تونل تنگه زاغ در این بزرگراه موجب سبک شدن ترافیک در این مسیر شده است.پیش از این مسیر بندرعباس سیرجان زیر کیلومترها ترافیک می رفت و مشکلات بسیاری را برای تردد مسافرها و کامیون های کانتینربر ایجاد می کرد.کسانی که 20 سال پیش به هرمزگان سفر کرده اند می دانند که ساعت ها باید در پشت تونل شماره یک می ماندند و مسیر 4 ساعته بندرعباس- سیرجان را در 10 ساعت طی می کردند.
انقلاب اسلامی در بخش های دیگر هم ثمرات ارزنده ای برای استان هرمزگان به همراه داشته است.
هرمزگان قطب محصولات خارج از فصل کشاورزی
زمین های حاصل خیز در بخش کشاورزی بویژه در شهرستان های میناب ، رودان و حاجی آباد به همراه تلاش مسئولان این استان را به قطب بزرگ کشاورزی در زمینه مرکبات و صیفی جات و حتی دامپروری و پرورش دام و طیور تبدیل کرده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان می گوید: هرمزگان با دارا بودن 160هزار هکتار زمین کشاورزی و تولید2 میلیون و 224 هزار تن انواع محصول باغی و زراعی رتبه دوم تولید محصولات کشاورزی را در کشوردارد.
هزار و 700 تن از این محصولات با رشد صنایع تبدیلی قابل فرآوری هستند.
استان هرمزگان در تولید بسیاری از محصولات مانند انبه میناب ، لیموترش رودان و بادمجان رتبه اول، خرمای پیارم، نارنگی سیاهو و در 20محصول دیگر رتبه های اول تا سوم را در کشور دارد.
هرمزگان در استفاده از منابع آبی در کاشت محصولات کشاورزی نیز پیشرو است. هرمزگان رتبه نخست آبیاری تحت فشار راپس از انقلاب بدست آورده که که نشان از دلبستگی مردمان این دیار به آب و خاک میهن است.
هرمزگان کانون توسعه شیلات
هرمزگان کارگاه سازندگی و توسعه در کشوربخش شیلات نیز پیشرفت های زیادی را داشته است استان هرمزگان در سه سال متوالی با صید بیش از 200هزار تن انواع آبزی رتبه اول در کشور کسب کرده است.
22درصد از جمعیت هرمزگان در صیادی فعالیت دارند.
وجود 50هزار هکتار اراضی مستعد برای تولید میگوی پرورشی، 14 مرکز پرور با تولید یک میلیارد و چهارصد میلیون لارو میگو از مهمترین ظرفیت های شیلاتی است که به همت تلاش و کوشش ایرانی از همه این ظرفیت ها استفاده شده و طرح های جدید پرورش فانوس ماهیان و انواع دیگر ماهیان تزیینی و پرورش ماهی در قفس و ماهیان خاویاری نیز رونق یافته است.
شیلات استان از یک بخش بومی و محلی به صنعت تاثیرگذار تبدیل شده است و اکنون محصولات بخش شیلات به بیش از 10 کشور آسیایی و اروپایی صادر می شود.
محسن یکتا پور مدیرکل شیلات هرمزگان می گوید: افزون بر این استان هرمزگان دارای 52 مرکز تخلیه صید ؛ 22 بندر صیادی،78 واحد صنعتی ، دارابودن مناطق آزاد قشم و کیش به عنوان مناطق صیادی و اقتصادی است.
هرمزگان با صید سالانه بیش از 270 هزار تن آبزی با کمک حدود 29 هزار صیاد و با استفاده از 4 هزار فروند شناور صیادی رتبه نخست صیدآبزیان در کشور را دارد.
شکوفایی صنعتی در هرمزگان
هرمزگان کارگاه سازندگی و توسعه در کشورآمارها در بخش صنعت و معدن نیز بیانگر موفقیت سیاست های نظام و از طرفی دیگر نشان دهنده روند رو به رشد شاخص های مهم اقتصادی استان است.
رشد و توسعه در بخش صنعت نیز منجر به خودکفایی برخی محصولات در کشور شده است.
بر اساس آمارسازمان صنعت ، معدن و تجارت ، هم اکنون 673 واحد صنعتی در استان فعال است.
با توجه به عزم ملی بوجود آمده برای توسعه و سازندگی کشور در سال های پس از جنگ تحمیلی ،تاسیس و راه اندازی صنایع تولیدی و صنعتی در استان هرمزگان مورد توجه قرار گرفت .
بگونه ای که هم اکنون این استان به قطب صنایع فلزی فولاد و آلومینیوم در کشور تبدیل شده است .
بخش صنعت که تا قبل از انقلاب با چند کارگاه کوچک و فقط 228 نفر شاغل، بضاعتی اندک و ناچیز داشته اکنون سهمی بیش از 27 هزار فرصت شغلی در اقتصاد استان دارد.
مجتمع آلومینیوم المهدی با ظرفیت تولید سالانه 110 هزار تن آلومینیوم در سال 1369 و مجتمع آلومینیوم هرمزآل با ظرفیت تولید سالانه 147 هزار تن در سال 1388 به بهره برداری رسید. هرمزگان قطب تولید آلومینیوم، فولاد و بنزین است.
بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی با همت مهندسان ایرانی در هرمزگان اکنون وارد مدار است و بیش از 50 درصد بنزین کشور در استان تولید می شود.
60 درصد از آلومینیوم تولیدی کشور دراین استان تولید می شود که نیمی از آنها به خارج از کشور صادر می شود.
از سوی دیگر استان هرمزگان با تولید 10 درصد فولاد کشور قطب سوم فولاد کشور است.
این مجتمع قادر به تولید محصولات میانی از قبیل یک میلیون و 650 هزار تن آهن اسفنجی ، 90 هزار تن آهک در سال 7 هزار و 500 نرمال متر مکعب اکسیژن بر ساعت ، 18 هزار متر مکعب بر ساعت نیتروژن و 120 نرمال متر مکعب بر ساعت آرگون است.
افزون بر کارخانه آلومینیوم و فولاد کارخانه سیمان با دو خط تولید و ظرفیت اسمی سالانه یک میلیون و 800 هزار تن از سال 77 در هرمزگان فعال است.
همچنین در استان دو کارخانه تولید روی در بندرعباس با ظرفیت تولید 18 هزار تن شمش روی و در قشم با ظرفیت تولید سالانه 22هزار تن روی فعال است که بعد از استان زنجان رتبه دوم تولید روی را در کشور دارد.
مجاورت به دریا نیز منجر به پیشرفت های چشمگیر در توسعه صنایع دریایی شده است.
بزرگ‌ترین کارخانه کشتی سازی کشور یعنی مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران در هرمزگان ایجاد شده است. این شرکت توانایی ساخت 4 فروند کشتی بیش از350 هزار تنی بطور همزمان ، تعمیر 60فروند شناور با ظرفیت 80 هزار تن و تعمیر 150 شناور باظرفیت دو هزار و 500 تن را دارد.
رضائیان مدیر کل ایزوایکو می گوید: این شرکت تاکنون غیر از تعمیر کشتی ها توانسته است سه کشتی اقیانوس پیمای کانتینر بر ایران- اراک، ایران - شهرکرد و ایران -کاشان هرکدام با ظرفیت حمل دو هزار و 200 کانتینر و نفت کش با ظرفیت حمل 35 هزار تن سوخت را بسازد و در زمینه ساخت جکت ها و سکوهای نفتی نیز به خودکفایی برسد.
سهم ارزش افزوده بخش صنعت در اقتصاد هرمزگان بیش از 25 درصد است.
افزایش شاخص های سلامت و خدمات
از سوی دیگر پس از انقلاب اسلامی در بخش خدمات زمینه هایی مانند آبرسانی ، تلفن ، مخابرات ،تربیت بدنی ، بهداشت و درمان نیز تحولات شگرفی ایجاد شد. بسیاری از این تغییرات و پیشرفت ها در ابتدای انقلاب نبود و روستاها رنگ محرومیت داشتند.
ولی اکنون به همت شعارهای عدالت طلبانه انقلاب و توزیع عادلانه امکانات و خدمات بهداشتی بسیاری از روستاها و شهر ها با انتخابات شوراهای اسلامی معتمدان خود را انتخاب می کنند و در کوچکترن تصمیمات مربوط به توسعه اجتماعی و اقتصادی خود نظر می دهند. توسعه زیرساخت های فاضلاب شهری و آب آشامیدنی سالم مولود انقلاب است.
امین قصمی مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان می گوید: بیش از 99 درصد جمعیت شهری زیر پوشش آب شرب بهداشتی هستند بزرگترین آب شیرین کشور نیز با هدف بهره مندی از منابع آب پایدار و مقابله با خشکسالی در استان هرمزگان به بهره برداری رسیده است.
ارتباطات به عنوان مهمترین و زیربنایی ترین عامل درتوسعه اجتماعی ،اقتصادی ، سیاسی و فرهنگی جوامع جایگاه والایی دارد. بیش از 99درصد از استان قابلیت آنتن دهی تلفن همراه را داراست و این همه پیشرفت در چهاردهه اخیر صورت گرفته است.
از دیگر خدمات ضروری و مورد نیاز مردم برق است.
برق به علت تاثیر مستقیم بر تولید کالاها و خدمات از شاخص های رشد و توسعه به شمار می آید.
میزان برق تولیدی استان حدود10درصد کل برق تولیدی کشور است.
ظرفیت پست های برق هرمزگان هم اکنون بیش از 20 هزار مگاولت آمپر و طول خطوط انتقال نیز بیش از 6هزار کیلومتر است. نیورگاه حرارتی برق هرمزگان به تنهایی 6 درصد از برق تولیدی کشور را برعهده دارد و واحد تقویت کننده بار اضافی استان های هرمزگان و کرمان است.
از دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی در این بخش توجه ویژه به برق دار کردن روستاها است.
اکنون بیش از هزار و 622 روستا برق دار شده اند و اهمیت توجه به روستاها به اندازه ای بوده که حتی به برخی روستاهای صعب العبور مانند روستای بن کو در شهرستان بندر لنگه نیز برق رسانی شده است.
جشن برق رسانی روستایی در هرمزگان نیز در دهه هشتاد برگزار شد.
95 درصد روستاهای استان نیز از نعمت آب آشامیدنی و لوله کشی برخوردار اند. روستایی که بیش از 50 سال از این نعمت محروم بودند.
هرمزگان هزار و 700 روستا دارد.
 

از بخش های دیگر مورد توجه پس از انقلاب خدمات ورزشی مردم است که در این زمینه نیز اقدامات بسیار ارزنده ای اجرا شده است.
استان هرمزگان پس از انقلاب گام های بلندی برای توسعه و گسترش اماکن و فضای ورزشی بخصوص در روستاها برداشته است و به تدریج از یک منطقه محروم به وضعیت مناسبی رسیده است. اکنون در بسیاری از رشته های ورزشی قهرمانان ملی و کشوری دارد و تیم های والیبال،فوتسال، بسکتبال و قایق رانی و شنا در لیگ برتر حضور دارند.
سرانه فضای ورزشی استان نیز یک میلیون و 500 هزار متر مربع یعنی به ازای هر نفر 69 سانتی متر است.
از مهمترین طرحهای عمرانی اجرا شده در این بخش ساخت مجموعه ورزشی خلیج فارس و استادیوم 20 هزار نفری به مساحت 12 هکتار در بندرعباس است. شمار باشگاه های ورزشی در استان نیز 700 باشگاه است که نسبت به ابتدای انقلاب 20 برابر شده است.
شمار اماکن ورزشی از 14 واحد در ابتدای انقلاب اسلامی به 352 مکان رسیده است که 25 برابر شده است. با وجود این امکانات تاکنون ورزشکاران هرمزگانی 12 مدال جهانی کسب کرده اند.
پس از انقلاب شکوهمند اسلامی تحولی بزرگ در نظام خدمات درمانی صورت گرفت و حتی در دوردست ترین روستاها خانه های بهداشت و مراکز درمانی راه اندازی شد. بسیاری از شاخص های کمی و کیفی درمان و سلامت با ابتدای انقلاب قابل مقایسه نیست. ضریب واکسیناسیون و مقابله با بیماری های وبا، مالاریا به 100 درصد رسیده و همه بیماری های واگیردار اکنون ریشه کن شده است.
تعداد بیمارستان ها نیز از 6 بیمارستان در سال 57 به 21بیمارستان افزایش یافته است.
عملکردهای بهداشتی و درمانی در استان نشان از افزایش سطح بهداشت در زندگی مردم دارد.
ساخت و راه اندازی سایر نهادها و مراکز مرتبط با خدمات رسانی و درمانی استان نظیر آزمایشگاه ها ، داروخانه ها ، مراکز پرتو نگاری و توان بخشی نیز بعد از انقلاب از لحاظ کمیت و کیفیت رشد قابل ملاحظه ای یافته است
اکنون59 آزمایشگاه و150داروخانه و هزار مراکز بهداشتی شهری و روستایی در هرمزگان وجود داردو بیش از 686 پزشک متخصص در استان هرمزگان طبابت می کنند .
به گفته رییس دانشگاه علوم پزشکی در همه شهرستان های استان 5 متخصص اصلی وجود دارد. و از این بابت هیچ کمبودی احساس نمی شود.
حسین داوودی می افزاید: درروستاهای استان هرمزگان 830 خانه بهداشت فعال است که با تغییر و افزایش جمعیت این تعداد نیز افزایش می یابد.
وی می گوید: در ابتدای انقلاب تنها 3 هزار پزشک در کشور وجود داشت ولی پس از انقلاب دانشگاه علوم پزشکی تنها ، نزدیک به دو هزار فارغ التحصیل داشته است.
استان هرمزگان در ابتدای انقلاب اسلامی از استان های بسیار محروم بود و کمترین توجه ونگاهی به این استان می شد اما به برکت انقلاب اسلامی و با شعارهای عدالت طلبانه جمهوری اسلامی پیشرفت ها در استان آغاز شد و هر چند هنوز ظرفیت های جدیدی در استان وجود دارد اما شکوفایی این ظرفیت ها نیازمند همتی و تلاشی مضاعف به مانند ابتدای انقلاب است.
پس باید انقلابی ماند تا پیشرفت کرد.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار