ساختار سیاسی عراق و لبنان ابزاری برای دخالت دشمنان
به گزارش خبرگزاری بسیج، برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع (بررسی چالشهای پیش روی جهان اسلام و شگردهای دشمن در ناامنیهای منطقه) در ارتباط تلفنی با مجتبی امانی، مسئول سابق حافظ منافع ایران در مصر و تحلیلگر مسائل غرب آسیا روانه آنتن شبکه رادیو گفتوگو شد.
مجتبی امانی در مصاحبه با رادیو گفتوگو عنوان کرد: چالش بزرگی که در منطقه وجود دارد، چالشی است که در واقع انگلیس، آمریکا و برخی حکام کشورهای طائفهای منطقه در آن دخیل هستند، آنها منطقه را از طریق مبهم فرض کردن مرزها و همچنین ایجاد ساختار سیاسی قومی به گونهای ترسیم کردند که زمینه را برای اختلافات و درگیریهای قومی و مذهبی مهیا کند. در این رابطه میتوانید به وضعیت امروز عراق و لبنان نگاه کنید، در عراق این داعیه را دارند که باید رئیسجمهور کُرد باشد و نخستوزیر از میان شیعیان انتخاب شود و رئیس مجلس اهل سنت باشد.
وی افزود: در لبنان به دلیل تنوع مذهب اینطور مدعی شدند که رئیسجمهور باید مسیحی باشد، نخستوزیر سنی انتخاب شود و رئیس مجلس از میان شیعیان باشد. در واقع با این نوع تقسیمبندی دیگر در آن کشور به گونهای ملت شکل نمیگیرد، بلکه این قومیتها هستند که در تحرکات سیاسی موثرند و تغییرات را شکل میدهند. لذا همین موضوع خود زمینههای ناآرامی را به وجود میآورد، برای مثال اگر یک فرد کُرد در عراق دستگیر شود، نگاهها به این سمت خواهد رفت که شیعه و سنی حرکتی علیه کردها را رقم زدند یا بالعکس. این نمونهها را در لبنان هم میتوانیم مشاهده کنیم که به خودی خود این نظام فسادآور است و زمینههای اغتشاش را ایجاد میکند.
مسئول پیشین حافظ منافع ایران در مصر ادامه داد: در ایران به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی نتوانستند این اختلافات را به مرز بحران بکشانند، در مصر نیز این زمینهها وجود نداشت، در ترکیه هم ملت شکل گرفت، البته مانع از این نیست که زمینه فساد وجود نداشته باشد و شاید در همین کشورها فساد رخنه کند، اما به هر حال یکی از زمینهها این است که برخی از نظامها توانسته بستر فساد را به وجود بیاورد و حتی تشدید کند و برخورد با آن را دشوار کند که این را در عراق میبینیم.
مجتبی امانی گفت: به هر حال آنچه که تصور میکنم راه حل فعلی آن باشد، وجود یک قوه قضائیه جدی است قبل از این که جایگزینی برای نظام تاریخی این کشورها داشته باشیم، اگرچه تغییر آن ممکن است، مصلحت نباشد، اما باید یک نظام سیاسی اسلامی مورد اعتماد و مقبول همه ایجاد شود که بتواند با پاکدستی و اعتمادی که مردم به آن دارند، با اشکال فساد مقابله کند که به نظرم برای مقابله باید با این چالش اساسی که در منطقه وجود دارد، جلب اعتماد مردم از سوی مقامات صورت گیرد که با تکیه بر آن میتواند بر مسائل خود فائق بیایند.
وی افزود: دشمنان جهان اسلام با حمایت از نظامهای طایفهای تاریخی در منطقه سعی در دخالت در امور کشورها دارند. در همه کشورهای اسلامی و حتی در داخل کشور خودمان همواره این موضوع وجود دارد که از بیرون از یک قومیت در داخل کشور حمایت میشود و این نگاه باعث میشود یک حصار امنیتی و نامرئی دور برخی افراد کشیده شود و آن نظام نتواند با آن برخورد کند. این موضوع مهمی است و به دنبال آن میتواند تحریک خارجی را به همراه داشته باشد که چنین موضوعی را به طور مشخص در میان سعودیها میبینیم که چگونه در عراق و لبنان دخالتهای بسیاری دارند.
مجتبی امانی گفت: چنانچه بر اساس اطلاعاتی در مصر مشخص شد، اماراتیها از تحریکات شورشیها حمایت میکردند و در واقع اینها ابزارهایی است که کشورها از آن برای دخالت در کشور دیگری استفاده میکنند، در حالی که یک نظام مقتدر میتواند با این دستاندازیها و دستدرازیهایی که این کشورها میکنند به طور مشخص مقابله کند، متاسفانه نه در عراق، لبنان و مصر و برخی کشورها که نظام آنها وابسته به بعضی جناحهاست، به طور مشخص خودشان را ابزار کشورهای دیگر قرار میدهند که این رویکرد باعث میشود که دست دشمنان آنها بازتر شود.