روایت فتح فاو، شرح حماسههای همیشه زنده است
بهگزارش بسیج خبرگزاری بسیج استان مرکزی از اراک؛ مجموعه کتابهای «روزشمار جنگ ایران و عراق» که به رویدادهای جنگ تحمیلی میپردازد توسط مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ انتشار یافته است. در جلد دوم از کتاب سی و نهم این مجموعه با نام «تشدید تلاشها برای فتح فاو» به تفصیل به وقایع 24 آذر تا سی دی 1364 پرداخته شده است.
در ادامه بخشهایی از این کتاب که همزمان با پنجشنبه 28 آذر است مصادف شده است را میخوانید:
«شامگاهِ امروز (28 آذر) در قرارگاه مرکزی سپاه پاسداران سه جلسه برای بررسی وضعیت مناطق امالرصاص و هورالهویزه و بررسی اقداماتی که برای آمادهسازی زمینه اجرای عملیات در این مناطق انجام شده است، تشکیل شد. گزارش این جلسات با استفاده از یادداشتهای راوی مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ در این جلسات و نوارهایی که ضبط کرده است، درج میشود.
در اولین جلسه که حدود ساعت 19 آغاز شد و در ساعت 20:30 پایان یافت، اقدامات قرارگاه کربلای1 و یگانهای تحت امر این قرارگاه در منطقه امالرصاص بررسی شد.
در آغاز عزیز جعفری فرمانده قرارگاه کربلای1 در گزارشی از وضعیت آمادهسازی منطقه امالرصاص، با اشاره به تصمیمگیری برای اجرای عملیات در این منطقه هم زمان با عملیات اصلی یا عملیات پشتیبانی، گفت اقدامات آمادهسازی منطقه امالرصاص نسبتاً جلو است.
در ادامه جلسه، سیدکاظم میرحسینی فرمانده تیپ18 الغدیر، گزارش اقدامات شناسایی منطقه مأموریت این تیپ در جزایر امالرصاص و امالبابی را بیان کرد. وی درباره شناساییهای چند روز اخیر گفت:
نیروهای اطلاعات از دو محور (سمت چپ نهر عرایض و اسکله) به سوی جزیره امالرصاص رفتند. در این محور سنگرهای دشمن بلوکی و سیمانی است و تعداد کمی از افراد دشمن در جزیره دیده شدهاند. از محور سمت کارون نیز دو سه شب رفتند ولی چون سیم خاردارها بسیار و نیروی دشمن زیاد است نتوانستند به کانال برسند. در محور دیگر برای شناسایی از پشت امالرصاص، باوجود نگهبانها و تیربارها، بچهها راه نفوذ پیدا کردند و تاحدود 30 متری نیزارها پیش رفتند. نیروهای شناسایی در ادامه نفوذ خود به جادهای شنی و سپس به خاکریزی با ارتفاع یک متر رسیدند.
در شناسایی شب بعد از آن نیز به پشت امالرصاص رسیدند و تا پشت جزیره امالبابی رفتهاند. در نوک این جزیره چند سنگر نگهبانی و سیم خاردار بسیاری بوده است. از آنجا به جزیره امالبابی رفته و به دژی با ارتفاع 70/1 متر رسیدهاند.
میرحسینی توضیح داد که کنار جزیره سیل بندی به ارتفاع 2 متر و عرض 3 تا 4 متر است و خودروهای عراقی روی آن تردد میکنند. فرمانده تیپ18 الغدیر پس از گزارش شناسایی، تعداد نیروهای آماده عملیات این تیپ را سه گردان 250 نفره و حدود 120 نفر را درحال آموزش غواصی اعلام کرد و در ادامه، طرح مانور گردانهای این تیپ را برای شکستن خط دشمن، خاموش کردن تیربارها، گرفتن سرپل و پاکسازی سرپلی 2 کیلومتری و آماده کردن ساحل برای پهلوگیری قایقهایی که رزمندگان مرحله دوم را به جزیره امالرصاص میرسانند، تشریح کرد. سپس درباره مشکلاتی که ممکن است نیروهای تیپ الغدیر در پیشروی با آن مواجه شوند بحث شد و اصلیترین پیشنهاد برای حل آن، افزایش تعداد غواصان این تیپ بود.
در ادامه جلسه علی فضلی فرمانده تیپ10 سیدالشهدا (ع) درباره اقدامات آمادهسازی، تعداد گردانها و آموزش نیروهای این تیپ گزارش داد. وی ابتدا با اشاره به اسارت دو تن از نیروهای شناسایی این تیپ ـ که حدود 9 شب قبل اسیر شده اند ـ گفت: آنها از بچههای قدیمی جنگ بودند و برای انجام دادن مأموریت خود مجبور بودند که روز آنجا بمانند. وی در پاسخ به سؤال محسن رضایی که این دو تن چه اطلاعاتی داشتند، گفت که آنها از تصمیم ما برای تخریب پل (ارتباط ساحل عراق در اروند و جزیره امالرصاص) و نیز مأموریت تیپ الغدیر در این منطقه اطلاع داشتند. وی افزود بعد از این حادثه، نیروهای دشمن تعویض شدهاند.
جانشین مسئول اطلاعات قرارگاه کربلای1 نیز درباره اقدامات ارتش عراق بعد از حادثه مذکور گفت بعد از این اتفاقات دشمن تغییراتی داده است. بعد از دفعه اول که بچهها برای شناسایی رفتند و دشمن آنها را دیده بود، گوشه جزیره ماهی و شرق جزیره امالطویله را شدید تقویت کرد، موانع را اضافه کرد و شروع به بتنی کردن سنگرهایش کرد. حدود 1500 متر نخلها را از بین برد و هلیکوپترهایش بارها به گشت پرداختند. در 19 آذر، دو قایق 10 نفره از نیروهای عراقی درحال گشت دیده شدند. در 24 آذر، حدود هزار نفر نیرو به این منطقه آورد و با تقسیم در دستههای 10 نفری و توجیه آنها، در روزهای 24، 25 و 26 آذر هر روز سه ساعت مانور کردند. همچنین شبها گلولههای منور بسیاری شلیک میکنند و با خمپاره 60 میلی متری آتش اجرا میکنند، سطح آب را با تیربار میزنند و با کوچک ترین صدا، نارنجک پرتاب میکنند. خط اول دشمن تا لب آب 250 متر فاصله دارد.
فرمانده تیپ10 سیدالشهدا (ع) گفت ما برای اجرای مأموریت در این منطقه سه راهکار در سمت چپ نهر عرایض شناسایی کردهایم که یکی از راهکارها با تیپ الغدیر مشترک است. وی درباره طرح مانور گردانها و گروهانهایش، چگونگی رسیدن به ساحل دشمن، اقدامات پیشبینی شده برای تخریب پل ارتباطی دشمن به جزیره امالرصاص، چگونگی خط شکنی گروهانهای غواص و عبور آنها از اروند، گرفتن سرپل و گسترش نیروها و آماده کردن زمینه عبور نیروهای قایق سوار توضیح داد.
علی فضلی توان رزمی تیپ سیدالشهدا (ع) را 7 گردان اعلام کرد که 5 گردان آن دارای کادر کامل هستند و بقیه کمبود کادر دارند. از اینها 3 گردان آموزشهای مقدماتی و آموزش شنا را گذراندهاند و بقیه اخیراً در طرح کاروان راهیان کربلا اعزام شدهاند. حدود 160 تن از نیروها برای غواصی انتخاب شدهاند که 60 تن از آنان آموزش دیدهاند و بقیه هم آموزشهای مقدماتی را طی میکنند.
باتوجه به توان مناسب تیپ سیدالشهدا (ع)، محسن رضایی از فرمانده قرارگاه کربلای1 خواست افزایش خط حد این تیپ و کاهش خط حد تیپ18 الغدیر بررسی شود و تیپ الغدیر توان بیشتری را صرف پیشروی در عمق بکند. وی همچنین تأکید میکند که نیروها هرچه سریعتر آموزشهای خود را تکمیل کنند و تا 15 دی ماه آماده عملیات شوند.
در ادامه جلسه، اسماعیل قاآنی فرمانده تیپ21 امام رضا(ع) گفت فقط چند روز است در منطقه امالرصاص به ما مأموریت داده شده و قرار است نیروهای ژاندارمری که از قبل در این منطقه مستقر بودهاند تا فردا خط را تحویل بدهند، سپس کار را شروع کنیم. وی اضافه کرد باتوجه به اینکه مأموریت تیپ 21 در منطقه امالرصاص تازه ابلاغ شده، فرصت برای آموزش و آمادگی کم است.
در بخش پایانی جلسه، رحیم صفوی به مسئولان قرارگاه کربلای1 و فرماندهان یگانهایی که در منطقه عملیاتی صف (امالرصاص و امالبابی) مأموریت دارند چند نکته مهم را یادآوری کرد:
1ـ استفاده از کارون در عبور اولیه که برای معبر اصلی پیش بینی کرده اید، اشکالی ندارد ولی در ادامه عملیات متکی به این معبر نباشید چون دشمن آتش پرحجم و شدیدی روی آن اجرا می کند و از حالا نهر عرایض و اسکله های ثابت و متحرک دیگری را برای تردد در نظر بگیرید.
2ـ در شکستن خط و در نگهداری خط تصرف شده، از نیروهای کیفی استفاده کنید. دشمن آتش بسیار پرحجمی روی جزایر اجرا می کند؛ نیروی کم و ورزیده و با کیفیت برای دفاع در نظر بگیرید و سلاح مناسب به آنان بدهید.
3ـ تعداد آر.پی.جی زن ها، تعداد تیربارچی ها و تعداد خمپاره اندازهای 60 میلی متری را اضافه کنید. باتوجه به هجوم هلیکوپترها برای زدن نیروها، باید با سلاح های پدافند هوایی و توپ های زمانی این جزایر را حفظ کنید.
4ـ بی دقتی در شناسایی یک عملیات را با شکست مواجه می کند و دقت در آن می تواند یک عملیات را پیروز کند.
فرمانده کل سپاه نیز ضمن یادآوری اهمیت شناسایی گوشه شرقی جزیره بوارین و استفاده از نهر خین و ضرورت تمرین نیروها درمورد ایجاد دیواره ای در مقابل آتش دشمن با استفاده از گونی و شن و خاک، بر تسریع در تکمیل آموزش نیروها و آمادگی برای عملیات تا 15 دی ماه تأکید کرد.»
انتهای پیام/