خبرهای داغ:
در نشست تخصصی « از ازدواج دیرهنگام تا طلاق زودهنگام» مطرح شد،

از هر ۱۰ ازدواج کمتر از ۳ زوج توانایی گفت و گو به شیوه مناسب را دارند

نشست تخصصی « از ازدواج دیرهنگام تا طلاق زود هنگام» با حضور دکتر خدری نویسنده کتاب و پژوهشگر مسائل اجتماعی و فرهنگی در سایت طنین یاس برگزار شد.
کد خبر: ۹۲۶۹۱۶۱
|
۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۷

به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشور خبرگزاری بسیج،

کتر رضا خدری از نویسندگان و روزنامه نگاران پیشکسوت آبادانی است که سابقه حضور رسانه ای در سال های جنگ تحمیلی را در پرونده کاری خود دارد . او که متولد ۱۳۲۹ و دانش آموخته رشته روابط عمومی و تبلیغات دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی دانشگاه تهران است کار خود را با خبرنگاری رونامه کیهان آغاز کرده و اکنون به عنوان استاد دانشگاه آزاد چالوس کرسی تدریس دارد.
او دکترای جغرافیا و برنامه ریزی شهری دارد و در حوزه های مختلف کتاب های زیاد را به رشته تحریر در آورده است. کتاب هایی در حوزه دفاع مقدس چون « خرمشهر از اسارت تا آزادی»، « خرمشهر نمی میرد»، « ژئوپلتیک گلستان و دفاع مقدس» ، « از جنگ نرم تا جنگ سخت»، « آبادان در خاطره ها » و کتاب هایی در حوزه تاریخ و ادبیات « در خلوت تنهایی با یاد بزرگ دانشگاه عشق»، « از ‌طهران تا تهران»، « از نهضت تنباکو، انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی » در حوزه اجتماعی « ناهنجاری های اجتماعی»، « حاشیه نشینی معضل تهران و کلانشهرها» و « بافت های فرسوده و مشکلات ناشی از آن» و در حوزه اقتصادی کتاب هایی نظیر « اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل» و « بحران های منطقه ای بر اقتصاد و انرژی خلیج فارس» تألیف کرده است.
از ویژگی های مهم این نویسنده پیشکسوت و مردمی می توان به خدمات او در مسئولیت های مختلفی نظیر شهردار بندر امام خمینی، مشاور شهردار و شورای اسلامی شهر آبادان ـ مشاور شهردار و شورای اسلامی اروند کنار اشاره کرد، دکتر خدری همچین سابقه خدمت در کسوت معاون شهردار ورامین ، معاون شهردار پاکدشت را نیز در کارنامه کاری خود دارد. شم و خبرگی در خبرنگاری و ارتباط های مردمی این پژوهشگر و استاد دانشگاه باعث شده است که قلم او در حوزه های اجتماعی متفاوت باشد به طوری که می توان گفت: « آنچه از دل برآید بر دل نشیند.
وی به تازگی از کتابی رونمایی کرده است که به گفته خودش بیش از دو سال برای نگارش آن وقت گذاشته ، تحقیق کرده و پای صحبت بسیاری از زوج هایی نشسته است که در راهروهای دادگاه های خانواده برای گرفتن حکم طلاق رفت و آمد می کرده اند.
کتابی که به یکی از معضلات اجتماعی امروز می پردازد . "طلاق" اتفاقی نامبارک که متأسفانه بیش از یک دهه است که آمارش از ازدواج بالاتر رفته و در انواع مختلف طلاق عاطفی و طلاق رسمی بین خانواده ها رواج پیدا کرده است. به نظر می رسد با توجه به اینکه امروزه شاهد فروپاشیدن بنیان خانواده هایی هستیم که شاید کمتر از سه ماه از تشکیل آنها می گذرد، توجه به این معضل اجتماعی که پدیدآورده بسیاری از آسیب ها و معضلات دیگر فردی، خانوادگی و اجتماعی است از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
این مسئله که سن ازدواج در ایران بالا رفته و بنابر آمار موجود ما بیش از ۱۲ میلیون دختر و پسر هرگز ازدواج نکرده ای داریم که در سن ازدواج هستند و از بین آنها۳ میلیون دختر و پسر مجرد قطعی در جامعه وجود دارد که پس از پایان سن میانسالی زمانی که وارد سن سالمندی می‌شوند، اگر ازدواج نکرده باشند، قطعا ما با موج سالمندان مجرد مواجه خواهیم شد.

ازدواج آسان یعنی؛ فراهم کردن شرایط لازم برای زوج های جوان تا با کمترین موانع موفق به ازدواج شوند
دکتر رضا خدری نویسنده کتاب « از ازدواج دیررس تا طلاق زودهنگام» که به تازگی از آن رو نمایی کرده است در این باره می گوید: به دفعات این سئوال در ذهن من نگارنده و خیلی از والدین پیش آمده که چرا عده ای از جوانان که در سنین ازدواج هستند از ازدواج گریزانند و مجردی را بر زندگی متاهلی ترجیح می دهند.
وی ادامه با بیان اینکه ازدواج دیر هنگام ریشه در مسائل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارد و باید تلاش شود تا با استفاده از پتانسیل های مختلف بحث ازدواج آسان را در جامعه رونق داد، ادامه می دهد: هم اکنون زمانی که از این موضوع صحبت می شود برخی تصور می کنند هدف بالا بردن سرعت ازدواج است اما منظور از ازدواج آسان یعنی فراهم کردن شرایط لازم برای زوج های جوان تا با کمترین موانع موفق به ازدواج شوند.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه جامعه و خانواده باید برای فراهم کردن مقدمات ازدواج آسان به جوانان کمک کنند، می گوید: ازدواج دیرهنگام تبعات مختلف خود را به همراه دارد و در این رابطه سئوال اصلی این است که چرا برخی جوانان تمایلی به ازدواج ندارند؟ باید مهارت تایی را به جوانان آموزش دهیم تا بتوانند ازدواج بهنگام داشته باشند.
نویسنده کتاب « از ازدواج دیرهنگام تا طلاق زود هنگام » با اشاره به اینکه وزارت ورزش و جوانان به مناسبت هفته ازدواج برای هر روز نامی انتخاب کرده است که به مهارت های مورد نیاز ورود جوانان به زندگی مشترک می پردازد، ادامه می دهد: اما این کارها بیشتر نمادین و نمایشی است! در حالیکه باید مطابق سند ۱۴۰۴ سلامت روان و جسم انسان و تحکیم بنیان خانواده به عنوان یک هدف با فراهم کردن ازدواج بهنگام محقق شود.
این پژوهشگر درباره کتاب تازه تألیفش و چرایی انتخاب این موضوع برای پژوهش می گوید: با توجه به مسائلی که در طی سالیان اخیر در جامعه در مورد کاهش آمار ازدواج در ایران و افزایش آمار طلاق می دیدم بعنوان یکروزنامه نگار و پژوهشگر به بررسی در این زمینه پرداختم و حدود ۲سال با افرادی صحبت کردم که از ازدواج گریزان بوده اند و حتی کسانی که مبادرت به طلاق کرده اند. همچنین با تنی چند از وکلا خانواده در این مورد مصاحبه کردم!
فقدان الگویی از زن و شوهر موفق و صمیمی در اطراف جوانان
نویسنده کتاب « ناهنجاری های اجتماعی» با بیان اینکه در این نشست ها و بحث ها به خوبی متوجه شدم دلایل عدم تمایل برخی جوانان به ازدواج، آمار بالای طلاق و ترس از شکست است.، می گوید: برخی الگوی زن و شوهر موفق و صمیمی را در ا‌طرافیان خود مشاهده نمی کنند به همین دلیل تمایلی به ازدواج ندارند . بنابراین باید تلاش شود تا در برنامه های صداوسیما صمیمیت میان زوجین به نمایش گذاشته شود.
وی روابط آزاد و ازدواج سغید یکی از دلایل عدم تمایل به ازدواج برمی شمارد و ادامه می دهد: این موضوع بیشتر برای دختران آسیب زاست و از مسائلی است که منجر به تاخیر در ازدواج می شود. از سوی دیگر باید پذیرفت که ازدواج قبول نوعی مسئولیت است اما برخی جواتان برای فرار از بار مسئولیت تن به ازدواج نمی دهند.
۴۵درصد دخترها در ازدواج سختگیری می کنند
نویسنده کتاب « از ازدواج دیرهنگام تا طلاق زودهنگام» با ارائه آماری مهم ترین دلیل عدم رغبت افراد مجرد به ازدواج را اینگونه عنوان می کند: ۶/۵۲ درصد از دختران به خاطر ادامه تحصیل ازدواج نمی کنند. ۸/۹۱ درصد،پسران به خاطر نداشتن شغل مناسب ازدواج نمی کنند. ۴۵ درصد دخترها برای شرایط ازدواج سختگیری می کنند. چشم و هم چشمی و توجه بیش از حد مانعی بر سر ازدواج جوانان و وابستگی به والدین وضعیت مالی نامناسب و بیکاری از علل عدم تمایل جوانان به ازدواج است.
این پژوهشگر و استاد دانشگاه با اشاره به اینکه عامه مردم فکر می کنند که مشکلات اقتصادی و فقر دلیل اکثر طلاق ها است باید گفت - مشکلات اقتصادی تنها متغیر اثر گذار در طلاق نیست و سبک زندگی عامل تاثیر گذار بر افزایش آمار طلاق است چرا که استان های با بیشترین درآمد سرانه بیشترین نسبت طلاق به ازدواج را دارند.
عدم شناخت دختر و پسر از یکدیگر مهم ترین عامل طلاق هایزودهنگام
در ادامه این نشست تخصصی خدری به علل و عوامل طلاق در ایران می پردازد و می گوید: اولین علت اصلی طلاق در جامعه، نداشتن شناخت مناسب به یکدیگر پیش از ازدواج است.به بیان دیگر خانواده ها و خود فرد نسبت به خصوصیات و ویژگی های شخصیتی و رفتاری شریک آینده زندگی اش، آگاهی ندارد.
این استاد دانشگاه، درباره دومین دلیل طلاق زودهنگام زوج های جوان با بیان اینکه بارها دیده شده که دختران و پسران جوان برای انتخاب همسر به دنبال شخصی متفاوت از خود در واقع نقطه مقابل خود به لحاظ شخصیتی می گردند، می گوید: اما وقتی این زوج کنار هم قرار می گیرند و ازدواج می کنند مسلما یکدیگر را درک نمی کنند و در آینده همین درک نکردن، مساله ساز و منجر به طلاق می شود.
از نظر این پژوهشگر سومین دلیل طلاق در جامعه، تفاهم نداشتن است. زوج ها برای ادامه یک ارتباط رضایتمند باید از مهارت های زندگی مانند گفت و گو کردن، گوش دادن و توانایی حل مساله آگاهی داشته باشند و این را بدانند که با تشکیل زندگی "من" و "منیت" از بین رفته و "من" تبدیل به "ما" می شود و زندگی نفع "ما" مطرح است.
وی تصریح می کند: متاسفانه از هر ۱۰ ازدواج کمتر از ۳ زوج توانایی گفت و گو به شیوه مناسب را دارند.
نویسنده کتاب « از جنگ نرم تا جنگ سخت» چهارمین علت اختلاف و طلاق میان زوج را تکراری شدن زن و شوهر برای یکدیگر می داند و می افزاید: این را باید دانست که رابطه زناشویی مانند یک گیاه است و باید برای رشد و جلوگیری از خراب شدن و پژمرده شدنش به آن رسید . منظور این است که حس ها و نگاه های تازه که در روزهای نخست آشنایی وجود داشته است را دوباره ساخت.
دکترخدری، دست های دخالت گری از بیرون را پنجمین علت طلاق زوج ها برمی شمارد و می افزاید: دخالت ها می تواند شامل دخالت خانوادها - دخالت امور شغلی و کاری - دخالت اهداف شخصی یکی از زوجین - دخالت فرزندان باشد.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به اهمیت نقش مشاوران برای پیشگیری از طلاق می گوید: بهانه هایی برای جدایی وجود دارد و همین مسئله آمار طلاق های توافقی را به حدی رسانیده است که ما با پدیده ای به عنوان « بحران پنهان طلاق توافقی» به دلیل مشترک « نبود تفاهم» رو به رو هستیم!
اعتیاد فراگیرترین آسیب اجتماعی برای زنان بعد از طلاق
این پژوهشگر ادامه می افزاید این مسئله که اعتیاد یکی از عوامل طلاق را نباید نادیده گرفت اما مسئله دیگری نیز در این زمینه وجود دارد اینکه " اعتیاد" مشکلات اکثر زنان بعد از طلاق می شود! از این ور می توان گفت که طلاق یکی از شاخص های عمده در آسیب شناسی است.

وی درباره کتاب « از ازدواج دیرهنگام تا طلاق زودهنگام» می گوید: این کتاب در دو سال و در ۱۰۸ صفحه و هفت فصل به نگارش در آمده است که در فصل اول پیرامون « ازدواج دیررس کاهش آمار ازدواج » فصل دوم « نگاهی به ‌طلاق بالاخص طلاق زودرس»، فصل سوم «مشکلات طلاق توافقی و معضلات ناشی از آن» فصل چهارم « آمار ‌طلاق در استان های،مختلف کشور»، فصل پنجم «پیشگیری از ‌طلاق عاطفی» ، فصل ششم « تاثیر آموزش های پیش از ازدواج در کاهش طلاق» فصل هفتم «ایستگاه آخر زندگی مشترک جمع بندی و نتیجه گیری نهایی» می پردازد.

طنین یاس - منیره غلامی توکلی

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار