قطب تولید کشمش سبز قلمی کشور در حسرت بازارهای جهانی
به گزارش خبرگزاری بسیج از خراسان رضوی، انگور و کشمش محصول اصلی شهرستان خلیلآباد محسوب میشوند، محصولاتی که توانستند در این سالها اشتغال فراوانی را ایجاد کنند اما کشمش خلیلآباد اگرچه از مرغوبیت بسیار خوبی برخوردار است، هنوز نتوانسته جایگاه خود را در بازارهای داخلی و خارجی به دست بیاورد.
خلیلآباد با تولید بیش از ۱۵ هزار تن کشمش در سال، قطب تولید محصول در استان خراسان رضوی است و مرغوبترین کشمش سبز قلمی ایران را تولید میکند اما کشمش دیار تاکستانهای سرسبز چند سالی است که در کشمکش مشکلاتی است.
كيفيت و تنوع توليد كشمش در کشور موجب شده تا كشورهاي بسياري از طرفداران پروپاقرصی اين محصول توليدي كشور باشند ولی باوجوداین مزايا، وجود برخي مشكلات از قبيل، خشکسالیهای اخير، سرماي شديد و بالا بودن هزینههای توليد در حال حاضر از جمله مشكلاتي به شمار میرود كه سد راه صادرات اين محصول شده است.
کشمش یک محصول استراتژیک برای خلیلآباد است / تعرفهها و مشوقهای صادراتی بایستی در حوزه کشمش اعمال شود
محمود شبان، مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد در این خصوص در گفتگو با خبرنگار بسیج از خراسان رضوی، اظهار داشت: شهرستان خلیلآباد یکی از مراکز عمده تولید انگور و کشمش استان خراسان رضوی محسوب میشود که امسال حدود ۱۵ هزار تن کشمش در این شهرستان تولیدشده که نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش داشته است.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات عمده شهرستان خلیلآباد در حوزه انگور و کشمش، خسارتهایی نظیر سرمازدگی، خشکسالی و مباحث تنشهای گرمایی است، خاطرنشان کرد: باغداران شهرستان همت بسیار خوبی در تحت پوشش قرار دادن باغات خود در بیمه محصولات کشاورزی دارند ولی بیمه تعهد بیمه در باغات انگور نیز یکی از مشکلات است.
مدیر جهاد کشاورزی خلیلآباد همچنین در ادامه تصریح کرد: حداکثر تعهد بیمه نسبت به هر هکتار باغ انگور تقریباً بین ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان است که هزینه تولید یک هکتار انگور بالغبر ۱۰۰ میلیون تومان است که باید سقف تعهد بیمه نیز اصلاح شود.
وی با بیان اینکه باغداران خلیلآباد همهساله با نوسانات و عدم ثبات قیمتی در حوزه محصول کشمش مواجه هستند و ضرر و زیان زیادی با باغداران شهرستان وارد میکند، اذعان کرد: با توجه به اینکه کشمش شهرستان خلیلآباد یک محصول کاملاً استراتژیک و پایه اشتغال ۹۰ درصد منطقه است، تعرفهها و مشوقهای صادراتی بایستی در حوزه کشمش اعمال شود تا صادرکنندگان بتوانند صادرات را به نحو بهتری انجام دهند.
شبان با تأکید بر اینکه هرسال که صادرات کشمش وضعیت بهتری داشته مطمئناً باغداران هم رضایت داشتند، عنوان کرد: عدم وجود یک تشکل صادراتی در شهرستان خلیلآباد نیز از دیگر مشکلات بحث کشمش است و امیدواریم در سال آینده یک تشکل منسجم در حوزه کشمش تشکیل دهیم.
هزینههای تولید ۸ برابر شده ولی قیمت کشمش تنها ۲ برابر شده است
یکی از باغداران خلیلآباد در گفتگو با خبرنگار بسیج از خراسان رضوی، اظهار داشت: در حال حاضر قیمت نهادهای تولید نسبت به سال قبل ۸ برابر شده ولی قیمت کشمش تنها ۲ برابر شده و این دو برابر شدن برای کشاورز صرفه اقتصادی ندارد علاوه بر اینکه کشمش خریداری ندارد.
وی با بیان اینکه اگر بخواهد به همین منوال پیش برود بازار داخلی کشش نخواهد داشت و تولید کشمش نابود میشود، خاطرنشان کرد: اگر صادرات راه بیفتد و دولت هم پشتیبانی لازم از راهاندازی صادرات داشته باشد مطمئناً میتوان امیدوار بود که قیمت کشمش افزایش پیدا کند.
واردات محصولات باید درازای صادرات کشمش باشد
محسن نیک پور، یکی دیگر از کشاورزان کشمش خلیلآباد، در گفتگو با خبرنگار بسیج از خراسان رضوی، تصریح کرد: با توجه به افزایش هزینههای تولید کشمش و بهصرفه نبودن برای کشاورز و همچنین عدم کشش بازار داخلی، مسیر نابودی این محصول را فراهم کرده است.
وی با بیان اینکه اگر صادرات کشمش راهاندازی شود مطمئناً کشاورز رغبت و میل بیشتری به تولید محصول دارد، اذعان کرد: اگر واردات محصولات دیگر منوط به صادرات کشمش باشد خیلی برای کشاورز شیرینتر خواهد بود.