نماینده مردم کرج در مجلس:

حذف یکباره ارز ترجیحی نوعی شوک درمانی برای اقتصاد کشور محسوب می شود

عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: حذف یکباره ارز ترجیحی، حاصل نگاه تک بعدی و نوعی شوک درمانی برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود که می تواند تبعات سنگین اجتماعی را به همراه داشته باشد.
کد خبر: ۹۴۰۹۳۳۰
|
۰۴ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۰:۵۲

به گزارش خبرگزاری بسیج از کرج، مهدی عسگری، نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱  گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی که سال ۱۳۹۷ متولد شد، امروز تنها به هفت قلم کالای اساسی کشور تخصیص می‌یابد که تاثیر مستقیم در قیمت کالاهای ضروری مردم مانند نان، روغن، مرغ، تخم مرغ، لبنیات، گوشت قرمز و دارو خواهد داشت.

حذف یکباره ارز ترجیحی نوعی شوک درمانی برای اقتصاد کشور محسوب می شود

وی افزود: مبتنی بر قانون بودجه ۱۴۰۰ قرار بود این ارز تا پایان شهریور امسال تعیین تکلیف شود، اما به دلیل اتفاقات بیرونی و داخلی همچون خشکسالی و افزایش قیمت نهاده‌های جهانی و نیز بر سرکار آمدن دولت جدید، این موضوع تاکنون تعیین تکلیف نشده و با این شرایط به نظر می‌رسد امکان حذف ارز ترجیحی تا پایان سال ۱۴۰۰ مهیا نیست، به همین دلیل مسئله اصلی در بودجه ۱۴۰۱ تصمیم گیری درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی است.

عضو کمیسیون تلفیق بودجه درباره آخرین تصمیمات مدیران اقتصادی دولت و مجلس پیرامون ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: تاکنون علی‌رغم حضور اعضای هیأت دولت در کمیسیون تلفیق و بحث و بررسی‌های مفصل صورت گرفته، اغلب اعضای کمیسیون نسبت به توان اجرایی و برنامه‌ جبرانی دولت برای صیانت از معیشت مردم قانع نشده‌اند لذا تاکنون در کمیسیون تلفیق، تصمیم نهایی درباره این موضوع اخذ نشده است.

عسگری تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی را در کنترل تورم و کاهش فشار به مردم امری مؤثر دانست و افزود: ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، در کنترل تورم به طور نسبی مؤثر بوده است و نشانه این تأثیر، افزایش قیمت کالاهایی مانند برنج پس از اختصاص ندادن ارز ترجیحی به آن است. حذف یکباره ارز ترجیحی، حاصل نگاه تک بعدی و نوعی شوک درمانی برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود که می تواند تبعات سنگین اجتماعی را به همراه داشته باشد.

نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی اذعان کرد: در شرایط فشار ناجوانمردانه تحریم‌ها و جنگ اقتصادی، اولویت در تمام سیاست‌ها و تصمیمات باید صیانت از معیشت و امنیت غدایی مردم باشد. به ویژه اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اجرای آن در شرایط فعلی، عامل آسیب توأمان به مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان خواهد بود.

وی با اشاره به سخنان رئیس سازمان برنامه و بودجه در خصوص اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تنها ۷/۶ درصد تورم به دنبال خواهد داشت، گفت: دولت باید علاوه بر تحلیل‌های نظری و انتزاعی، نگاه واقعی و چند بعدی به وضعیت اجتماعی داشته باشد و میزان تورم انتظاری و روانی که حاصل نگرانی و بی اعتمادی مردم نسبت به نوسانات اقتصادی است را به طور جدی در نظر بگیرد.

عضو کمیسیون صنایع و معاون مجلس خاطرنشان کرد: تورم انتظاری، یکی از عوامل مهم افزایش قیمت هاست که بی‌توجهی به آن می‌تواند آثار سوئی بر نرخ ارز آزاد، مایحتاج عمومی و معیشت مردم داشته باشد. آن گونه که چنین غفلتی در آبان ۱۳۹۸ نیز رخ داد و عنان کار را از دست سیاست‌گذاران اقتصادی کشور خارج کرد.

وی ادامه داد: در عین حالی که ارز ۴۲۰۰ تومانی منشاء برخی رانت‌ها بوده که باید جلوی آن گرفته شود، باید بدانیم در کلیت ماجرا، تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی بر کنترل نسبی نرخ تورم کالاهای مدنظر مؤثر بوده است. تصمیم‌گیران در دولت و سازمان برنامه بدانند که متوسط قیمت اقلامی که در یک دوره چهار ساله (۱۳۹۶-۱۴۰۰) ارز ۴۲۰۰ تومانی را دریافت کرده‌اند افزایشی تقریبا ۲۰۰ درصدی داشته درحالی که اقلامی که به آنها این ارز تخصیص نیافته حدودا ۵۰۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرده‌اند و این در حالی است که عوامل تورم‌زای دیگری نیز در فضای اقتصاد ملی و بین‌المللی وجود داشته است.

عسگری با اشاره به هزینه‌هایی که ارز ترجیحی در پی داشته گفت: حذف ارز ترجیحی اگر در شرایط ثبات اقتصادی و همراه با سازوکارهای جبرانی و حمایتی مناسب انجام شود تصمیم درستی است اما اینک انتخاب ما بین گزینه‌های بد و بدتر قرار دارد که باید به دقت هزینه و فایده هر تصمیم، محاسبه و تبعات اجتماعی آن سنجیده شود. یکی از مهم ترین فاکتورها برای تصمیم‌گیری در شرایط فعلی، تاثیر آن در خط فقر، امنیت غذایی و تاب‌آوری اجتماعی است.

عضو کمیسیون صنایع مجلس با تاکید بر اینکه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و گران کردن ارز کالاهای اساسی راهکار مناسبی برای تأمین کسری بودجه دولت نیست، گفت: پیشنهاد می‌کنم دولت، قبل از حذف ارز ترجیحی و تلاش برای تک نرخی کردن ارز، به کاهش تورم و کنترل نوسانات بازار ارز که عموماً ساخته و پرداخته نظام بانکی کشور است، اهتمام ورزد.

نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هرگونه اصلاح مانند یک جراحی بزرگ باید در بستر مناسب خود انجام گیرد ادامه داد: همزمانی حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آتی با رشد پنج برابری نرخ ارز مبنای محاسبه عوارض واردات، افزایش هزینه مواد اولیه‌ تولید را در پی دارد که باعث تشدید تورم خواهد شد.

عسگری با اشاره به سخنان رئیس سازمان برنامه و بودجه که گفته بود «ارز به انداره کافی نداریم» افزود: این سخنان آن هم در زمان مذاکرات هسته‌ای سیگنال نامطلوبی است که از سوی کشور فرستاده می‌شود. این درحالی‌است که مسئولان وزارت نفت از افزایش فروش نفت توأم با ارز دردسترس گزارش می‌دهند، علاوه براین، بیان اینگونه اظهارات به عنوان دلیل حذف ارز ترجیحی، آرامش جامعه را برهم می‌زند و با تحریک تقاضا و انتظارات، افزایش قیمت‌ها را در پی خواهد داشت.

وی با اشاره به نقش بانک‌های خصوصی در افزایش پایه پولی و تورم گفت: عدم توجه به نقش خلق پول خصوصی در افزایش تورم از آسیب‌هایی است که منجر به تمرکز دولت بر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی شده است بنابراین بهتر است سازمان برنامه به دنبال تأمین کسری ریالی دولت از محل‌های کم هزینه‌تری باشد و برای مهار تورم به صورت جامع برنامه‌ریزی کند از جمله به اصلاح سیستم بانکی، نظام مالیاتی و ارتقای بهره‌وری شرکت‌های دولتی بیشتر توجه کند.

رئیس کمیته تبصره هفت بودجه در کمیسیون تلفیق، با انتقاد نسبت به فشار اقتصادی که هر روز بر سفره‌های مردم وارد می‌شود، تصریح کرد: سفره مردم از برنج خالی شده است. پس از حذف ارز ۴۲۰۰ برنج خارجی درجه یک از کیلویی ۹ هزار تومان در بهمن ۱۳۹۸به کیلویی ۳۶ هزار تومان در آبان ۱۴۰۰ رسیده، یعنی بیش از ۳۰۰ درصد رشد داشته است.

عسگری ادامه داد: این رقم فاصله قابل توجهی با تورم عمومی طی همین دوره دارد. برای مابقی اقلام هم همین‌طور بوده و نشان می‌دهد سفره خانوارها، سخت در تنگناست. پس تورم را باید در سبد خانوار دید، تا با درک درست از فشار زندگی، بتوانیم حساسیت جامعه را نسبت به نوسانات اقتصادی و شوک‌های قیمتی بسنجیم.

عسگری گفت: ما ضمن حمایت از رویکردهای جهادی و تحولی رئیس جمهور، درجهت تکمیل حرکت و تنظیم درست جهت‌گیری‌های دستگاه اجرایی خود را مسئول می‌دانیم و از روی دلسوزی و خیرخواهی درپی کمک به دولت جدید برای اداره امور کشور در این شرایط دشوار هستیم. به نظر می‌رسد دولت و مجلس باید در یک تعامل جدی نسبت به اصلاح لایحه بودجه ۱۴۰۱ تصمیمات لازم را اخذ کنند.

نماینده مردم کرج، فردیس و اشتهارد در پایان خاطرنشان کرد: اگر زمینه‌ مساعدی برای این جراحی پرهزینه فراهم نیست، آن را تا زمان مناسب به تعویق بیاندازند، زمان مناسب وقتی است که سیاستگذار نسبت به محافظت از معیشت و تأمین قدرت خرید مردم برنامه دقیق و منسجمی ارائه دهد و با اقناع‌سازی، ضمانت اجرای آن را فراهم کند.

انتهای پیام/ص

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار