ماه ضيافت و ميهمانى خدا، که بهترين پذيرايى خداوند مهربان در اين ماه پربركت، همان «قرآن مجيد» است كه در اين ماه نازل شده و چه ضيافتى بالاتر از اين كه ميزبان، براى ميهمانان خويش كتابى فرو فرستد كه تمام سعادت بشر در آن باشد.
از سوى ديگر، ماهى است كه شب قدر در آن واقع شده، شبى كه مقدرات يكسال انسان ها بر حسب شايستگى ها و لياقت هايشان تعيين مىگردد و عبادت آن برتر از عبادت هزار ماه است!
هم چنین، بهار عبادت و ماه تعليم و تربيت، ماه طهارت و پاكى، و ماه تقوا و خودسازى است؛ ماهى كه مراحل قرب الهى و سير و سلوك الى الله را با گام هاى سريع و استوار مى توان پيمود.
ورود به رمضان نیازمند اعمالی است که مهمترین آنها عبارت است از:
۱. توبه و استغفار
ماه رمضان بهار عبادت است همان طورى كه بهار در جسم انسان نشاط به وجود مىآورد در ماه رمضان هم انسان بايد بر اثر عبادت نشاط روحى پيدا كند و اين ميسر نيست مگر اينكه انسان قبلا آمادگى پيدا كند و اين آمادگى در درجه اول توبه است. لذا باید در روزهاى آخر ماه شعبان بسيار استغفار كنیم تا نشاط عبادت بيابیم.
در خطبه اى از پيامبر گرامى اسلام(ص) که در آخرین جمعه ماه شعبان درباره ماه رمضان ايراد فرمودند:
«أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ أَنْفُسَکُمْ مَرْهُونَةٌ بِأَعْمَالِکُمْ فَفُکُّوهَا بِاسْتِغْفارِكم...؛
اى مردم روان ها و نفس هاى شما درگرو اعمال شما است، پس با استغفار و توبه رهايشان كنيد...».
آرى نفس ما و حريت آن در گرو اعمال ما است، اعمال زشت و گناهان ما غل و زنجيرهاى دست و پاى نفس ما هستند كه با استغفار باز مىشوند و نفس آزاد مى گردد.
۲. کینه زدایی،
مقدمه ورود به ماه رمضان از جملۀ آمادگى ها برای ورود به ماه مبارک رمضان اين است كه روح و قلبمان را صفا دهيم و كينه ها و حسادت ها و غل و غش ها را از روحمان بزداييم.
پیامر اکرم(ص) در ادامه خطبه شعبانيه مىفرمايند:
«فاسْأَلُوا اللَّهَ رَبَّكُمْ بِنِيَّاتٍ صادِقَةٍ وقُلوبٍ طاهِرَة؛
پس، از پروردگار خويش با نیّات راستین و با دل هاى پاک بخواهید». یعنی بايد قلب كه محل نيت انسان است از كينه ها و رذايل اخلاقى خالی باشد.
۳. طهارت و پاکی
یکی دیگر از شرایط ورود به ماه رمضان
پاکی دارو طهارت قلب و روح از گناهان و زشتیهاست
شایسته است برای ورود به ماه رمضان باید از ماه شعبان تطهیر جسم و جان و طهارت روح و روان پاک گردد و آماده شد.
چنانکه رسول خدا (ص) فرمود:
«هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَی ضِیَافَةِ اللَّهِ؛ ماهى که در آن شما را به مهمانى خدا دعوت کرده اند».
حال انسانى كه به مهمانى خداوند دعوت شد، با لباس پاك وارد آن مىشود نه اينكه با لباس كثيف وارد مهمانى شود و در آنجا لباس كثيف را بيرون بياورد و بشويد. بايد با لباس تقوا و پاكى وارد ماه رمضان شد تا از فيوضات آن بهرهمند شد؛ ان شاء الله.
والعاقبه للمتقین
آیت الله دکتر سید رسول میرشفیعی؛ استاد دانشگاه و حوزه و
مسئول قرارگاه جهادی فرهنگی شهید سردار سپهبد پاسدار حاج قاسم سلیمانی