به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، روز گذشته برای تهیه گزارشی به محل موردنظر در حرکت بودیم، گرمای بیسابقهای وجود داشت و باتوجهبه تعطیلی سراسری به علت افزایش گرما و خطرات تابش آفتاب، بودند دستفروشانی که همچنان در کنار خیابان در انتظار مشتری بودند.
در خیابان کسی نبود، گویی همه در خانهها بودند و تنها یک کیوسک مطبوعاتی و چندین دستفروش خیابانی در خیابان اصلی حضور داشتند که بساط خود را رها کرده بودند و در کنار هم زیر سایه درختی جمع شده بودند.
پرسیدم چه خبر خداوند بازار شما را زیاد کند، خسته نباشید با این گرمای هوا برای کسب روزی حلال آمدهاید، بازار چطور بود امروز؟ کسی نیست در خیابان؟ چگونه کاسبی میکنید؟
*کاسبی یکهفتهای است که تعطیل است
کاک فایق رستمی دستفروش خیابان آزادگان گفت: از هفته قبل که گرمای هوا زیاد شده، عملاً مردم خانهنشین شدهاند و بازار ما هم تعطیل است، فقط هر روز میآییم بساط خود را زیر تیغ آفتابپهن میکنیم، شب هم دستخالی با روی شرمسار به خانه برمیگردیم، این شده کار هر روز ما و انگار قرار نیست درست شود.
وی افزود: برای آنهایی که اداری هستند و کارمند، روزهای خوشی است، حقوق کامل خود را دریافت میکنند و عملاً نگرانی بابت درآمد و خرج و خورد و خوراک ندارند، مهمان ندارند، بچه ندارند و حتی اجاره خانه هم نمیدهند.
کاک فایق توضیح داد: ما دستفروشان روزی همان روز که فروش داریم را میتوانیم برای زندگی خرج کنیم، پشتوانه مالی زیادی نداریم که خاطر جمع باشیم و در خانه نشست، منتظر بهبود بازار باشیم با اینکه مشتری بیاید درب منزل از ما خرید کنید.
وی ادامه داد: زندگی خرج دارد، مگر میشود بهخاطر گرما و سرما کاسبی را تعطیل کرد و از زن و بچه هم انتظار داشت، نیاز مالی نداشته باشند و بگویند این ماهم اشکال ندارد، زندگی هر روز خرج دارد و باید درآمدی باشد که این مخارج را برآورده سازد، به کدام قانون میتوان بدهی را گفت برو بعد تعطیلات بیا الان ندارم.
*قسط و چک، گرما چه میداند؟
رحمان ویسی یکی دیگر از دستفروشان خیابان توحید میگوید: وقتی برای تأمین مالی سرمایه در گردش کسبوکار، باید تسهیلات و چک داشته باشیم، حالا اگر بازار تعطیل باشد، چه کسی بدهی ما را پرداخت میکند؟ اصلاً کسی به فکر ما خواهد بود که وقتی تعطیل میکنید، دیگرانی هستند که درآمد ندارند و باید فکری هم به حال آنها کرد.
وی افزود: وقتی مسئولین استانی تصمیم به تعطیلی میگیرند، نباید فکری به حال شهروندان روزمزد داشته باشند که بازار ما و خسارتی که به این قشر آسیبپذیر وارد میشود، چیست؟ چرا اگر خبرنگاری به سراغ ما نیاید، ما جز شهروندان این شهر و کشور محسوب نمیشویم.
ویسی با اشاره به کمک مالی دولت در دوران تعطیلی بیماری کرونا به چنین قشری، گفت: واقعاً باید در روزهایی که قرار است بازار تعطیل و تعطیلی سراسری اعلام میشود، فکری هم به حال ما در برنامه باشد، باید حتماً همه مردم از یک گرمای طاقتفرسا متضرر شوند تا شاید ماهم بهحساب بیاییم؟
ویسی توضیح داد: اگر حقوق کارمندان را به علت تعطیلی کم کنند، به نظرتان کسی حاضر میشود در خانه بماند، درآمد تأثیر زیادی در زندگی امروز دارد، گرانی و چک و قسط، زندگی زیر خط فقر را هر روز سختتر میکند، در جامعه باید کاری کرد که همه مردم به چشم بیایند نه فقط یکبخشی از جامعه را دید و تصمیم گرفت و اجرا کرد.
*مردم شبها به خیابان میآیند
میلاد حملهوری کیوسک دار خیابان آزادگان گفت: با اعلام تعطیلی و کاهش ساعات کاری، مردم کمتری به خیابان میآیند و عملاً از ساعت ۶ صبح تا ۱۸، کاسبی هیچ تعریفی ندارد و تازه مردم از ساعت ۲۰ شب بیرون میآیند که آنهم به دامان پارکها و فضای سبز میروند و عملاً خریدی هم از ما نخواهند داشت.
وی افزود: مشکل مالی این روزها خیلی برای ما سخت شده است، درخواست تسهیلات به علت پرداخت پول گندم متوقف شده است و با کاهش مشتری به علت گرمای هوا و خطرات تابش اشعه آفتاب، درآمد و توان مالی بهشدت کاهشیافته است و باید برای پرداخت بدهی که بهصورت چک و قسط بانکی است، از دوستان قرض کنیم.
این شهروند بیجاری ادامه داد: دستفروشی و کارگر روزمزد، نمیتواند به علت بیماری کرونا، سرمای هوا و یا گرمای هوا تعطیل باشد، عملاً زندگی این قشر با تنش زیادی روبهرو است، درآمد با مخارج زندگی برابری ندارد و اگر هر روز هم سرکار باشیم، بازهم سر ماه بدهکاری داریم چه برسد به آنکه درآمد تعطیل شده باشد.
حملهوری گفت: در یک شهر ۵۰ هزارنفری بیجار، گوشت، مرغ، برنج، روغن و نان، برای همه گران است؛ ولی برای ما که درآمد ثابتی نداریم و روز هر روزمان قوت شب خواهد بود، تعطیلیها کمر خم کن است و دیگر توان نداریم که در مقابل چشم فرزندان و همسر، بگویم ندارم، بازار تعطیل است.
وی گفت: انتظار داریم همچنان که در همه عرصههای ملی و حماسی از دولت حمایت کردهایم، دولت هم برای کمک مالی به این قشر آسیبپذیر که خانواده دارند و با همین مخارج زندگی روزانه و ابتدایی روبهرو هستند، تسهیلات ارزانقیمت و بلندمدت تصویب کند تا ماهم در کنار سایر مردم، دغدغه کمتری در زندگی تجربه کنیم.
کردتودی، در کنار این اتفاق طبیعی گرمایش زمین، مصرف و برق و آب در کشور رویه بیش از اندازه یافته است و اگر مردم که بیشترین تذکر ما به شهرنشینان است، در مصرف و کاهش انرژی همکاری نکنند، روزهای خوشی در انتظار نخواهد بود و کشور با یک بحران بزرگ خاموشی گسترده روبهرو میشود.
یادمان نرفته که همین چند روز گذشته بود که یکی از توربینهای تولید برق کشور دچار مشکل شد و کادر فنی تعمیرات، فقط بهخاطر عدم خاموشی برق مردم، در گرمای آب جوش ساعتها کار و تلاش کردند و چه امروز این انرژی و نعمتاللهی آب، را هدر دهیم.
در کنار برنامهریزی دولت برای خاموشی و تعطیلی ساعتی و روزانه، برای حمایت از قشر آسیبپذیری دستفروشی و کارگری، بهتر است طرح حمایتی زمان کرونا بار دیگر اجرا شود.
انتهای خبر/