به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، بدون شک با رویهای که ایرانیان در مصرف بیرویه انرژی گاز در فصول سرد سال داشتند و هیچ برنامه فرهنگسازی در گذشته موردتوجه قرار نمیگرفت، امروز و فردا بود که دیگر تولید گاز طبیعی در کشور با تقاضای مصرف همخوانی نداشت.
این روزها را میتوانستیم پیشبینی کنیم، مادامی که در مصرف بیرویه انرژی قرار نیست برنامهای برای بهینه مصرفکردن در پیش داشته باشیم، اگر یک دریا آب هم در اختیار داشته باشیم، بازهم کفاف نیاز ما را نخواهد داشت، درست مصرفکردن در واقع یکی از سفارشهای مؤکد آیات قرآنی و روایات اهلبیت (ع) است.
با اینکه برنامههای کاهش مصرف انرژی تنها مختص به گاز نیست و در تابستان هم همین افزایش مصرف برق مشکلات زیادی را برای مردم و صنعت ایجاد کرد، باید یک فرهنگسازی درست در خصوص بهینه مصرفکردن انرژی و سرمایههای ملی در دستور کار رسانهها و مدیریت کشور قرار گیرد.
مصرف انرژی در ایران موضوع تازهای نیست، دردسر زمانی از راه میرسد که تازه مردم متوجه میشوند چقدر به آن نیاز دارند و بدون انرژی نمیتوانند نظم زندگی خود را تأمین کنند، بد مصرفی انرژی و سهم بالای این فرهنگ نادرست ایرانیان بهاندازهای است که حتی دیدن آلودگی هوا را بیشترین سهم در آن را دارند را تقصیر دولت میدانند و اگر انگشت اتهام را سمت خود ببینند، دیواری کوتاهتر از مشکلات زندگی ندارند.
مصرف سوختهای هیدروکربوری که سالها یا بهتر است بگویم قرنها زمان نیاز است تا یک قطره از این انرژی گرانقدر تولید شود، باید باز به این نکته توجه کنیم که اگر یک سوخت کاملاً پاک و سبز را هم بهعنوان انرژی بیرویه مصرف کنیم، آلودگی بازهم نتیجه آن خواهد بود.
برای تأمین برق در تابستان و حتی این فصل سرد سال، مازوت سوزی یک سوخت مناسب برای نیروگاه به شمار میرفت که هم ارزانتر است و همچون تنها مصرف نیروگاهی دارد، عملاً تهیه آن مشترک زیادی ندارد؛ اما دقت کرده باشید دیدید که این سوخت چه آلودگی زیادی در هوای تهران ایجاد کرد، پس باید به این نتیجه برسیم که درست مصرفکردن سبب این موضوع خواهد شد که حداقل آبوهوای پاک را به فرزندانمان هدیه میکنیم حال مصرف بیرویه انرژی یک واجب دینی است.
طبق آخرین گزارشی که شرکت گاز کشور اعلام داشت مصرف بیش از ۱۳۰ میلیون مترمکعب گاز در تهران آن هم مصرف یک روز مشترکین، یعنی مصرف بهقدری زیاد است که هیچ تولید انرژی نمیتواند جوابگوی آن باشد، جمعیت کشورمان در حال حاضر حدود ۱.۱ درصد جمعیت جهان است؛ امّا بیش از ۶.۷ درصد مصرف گاز در دنیا با به خود اختصاص دادهایم.
در مورد برق هم که این روزها و تابستانی که پشت سر گذاشتیم هم باید گفت، نیروگاههای کشور برای تأمین برق موردنیاز مشترکین هم نیازمند گاز هستیم و حال محاسبه کنید مصرف برق کاهش محسوسی نداشته و افزایش مصرف گاز مشترکین خانگی به این معنا است که ایرانیها امروز بیش از ۲ برابر مصرف برق جهان از این انرژی استفاده میکنند و بزرگترین دلیل آن را میتوانیم به یارانه بودن آن اشاره کرد که همه مشترکین به یک اندازه از این کمکهزینه استفاده میکنند.
طبق همین گزارش معتبر باید به این موضوع مهمتر اشاره کرد که حدود ۳۴درصد این یارانه در واقع اختصاص به نیروگاهها دارد، بخشهای بزرگ تولیدی و صنعتی، پالایشگاهی، پتروشیمی و صنایع انرژیبر مانند سیمان و بهخصوص فولاد، بیشترین سهم یارانه را میبلعند و مشترکین بخش خانگی، تجاری و حملونقل سبک در جایگاه دوم و سوم قرار دارند.
پویش ۲ درجه کمتر اگرچه تغییر دمایی زیادی را در اماکن ایجاد نمیکند، امّا میتواند در سرانه مصرف انرژی کشور تأثیر بسزایی داشته باشد، همین ۲ درجه ناقابل به علت اینکه به یک دمای ایدهآل برای بدن تبدیل میشود، عملاً باتوجهبه تعداد مصرفکنندگان انرژی به رقم قابلتوجهی خواهد رسید که میتوان از کنار همین درست مصرف کردند، ذخیره انرژی نیز میتوان در آینده به آن دستیافت.
رئیسجمهور مسعود پزشکیان هم در پیامی که در رسانههای ملی و فضای مجازی منتشر شد، از عموم جامعه و مردم ایران خواست تا با کاهش ۲ درجهای دمای محیط بهصرفه جویی ۵۰ میلیون مترمکعب گاز کمک کنند و برای اولین گام در راستای اجرای آن، چراغ اول را با پیوستن مسئولان ارشد کشوری روشن کرد.
*سالهاست مشترک بهینه مصرف هستم
احمد نوروز یکی از کسبه خیابان طالقانی بیجار گفت: اعتقادی دارم این است که این انرژی، گاز و برق و آب، امانتی است که امروز باید از آن بهخوبی استفاده کنیم و برای نسل آینده بتوانیم تا حدود مناسبی ذخیرهسازی داشته باشیم؛ در این مغازه و حتی منزل شخصی، مصرف گاز و برق بهاندازهای رعایت میشود که در جمع مصرفکنندگان بهینه هستم و به همین دلیل جایزههای زیادی را روی قبض دریافت کردهام.
وی افزود: بیش از ۵۰ سال است که در این حرفه و این کسب مشغول هستم و عملاً چه این ناترازی پیش میآمد و چه سالهای بعد با آن روبهرو میشدیم، درست مصرفکردن و اسرافنکردن را یکی از آموزههای قرآنی و اعتقادی فراگرفتهام و چه در محل کسب و حتی منزل شخصی، از اسراف بهشدت دوری میکنم.
نوروز با اشاره به اینکه زمستانهای بیجار در گذشته بیش از امروز سرد و غیرقابلتحمل بود، ادامه داد: سالهایی را به یاد دارم که برای تأمین سوخت موردنیاز باید ساعتها و روزها در نوبت دریافت میماندیم و همان کمبودن و سخت تأمینشدن سوخت، به ما میآموخت که این انرژی چه میزان برای حیات جامعه ضروری است و اگر درست مصرف نکنیم، اول دامان خودمان را خواهد گرفت.
وی ادامه داد: امانتی که در دست داریم را میتوانیم نسل به نسل از آن استفاده کنیم، با پوشیدن لباسهای گرم میتوانیم دمای بدن خود را در اندازه مناسبی قرار دهیم، مادامی که درست مصرف نمیکنیم و قرار است با همان پوشش تابستانه به استقبال زمستان برویم، تنها هزینه زیاد مصرفکردن نیست که نصیب ما میشود، بلکه اتلاف انرژی و ایجاد مشکل برای سایر مشترکین هم باید به آن افزود.
*پوشش مناسب درب و پنجره مصرف گاز را کاهش میدهد
زهرا مهدی کرمی یکی از مشترکین خانگی گفت: هر ساله برای کاهش مصرف انرژی و پیشگیری از اتلاف گرمایی که در فضای خانه تولید میشود، استفاده از عایقهای پلاستیکی شفاف است که هم از ورود نور خورشید جلوگیری نمیکند و هم با محافظتی که از ورود سرما به داخل و خروج گرما به خارج دارد، عملاً دمای هوای منزل را در یک درجه مناسب ثابت نگه میدارد.
وی افزود: وقتی از ورود و خروج سرما و گرما در منزل جلوگیری کنید، عملاً میتوانید با کاهش ۲ درجهای دمای سیستم گرمایشی هم در مصرف انرژی صرفهجوی کرد و همبهای کمتری برای مصرف گاز پرداخت میکنیم، هم ناترازی انرژی کشور برای تأمین برق تأمین میشود و هم از هدررفت آن میتوان به میزان زیادی جلوگیری کرد.
مهدی کرمی توضیح داد: کودکان و دانشآموزان میتوانند سفیر فرهنگ آموز مناسبی برای کاهش مصرف گاز و در واقع بهینه مصرف کردند باشند، آموزشوپرورش بهعنوان یکی از ارکان دولت میتواند در سرمایهگذاری که روی این نسل انجام میدهد، عملاً در آینده چالشهای کمتری در مصرف انرژی داشته باشد، فرهنگسازی یک ضرورت جدی به شمار میرود.
این مشترک خانگی افزود: در یکی از اخباری که بهتازگی منتشر شده بود خواندم که با کاهش ۲ درجهای سیستم گرمایشی مشترکین میتوان معادل ۲ روز کارکرد یکی از فازهای پارس جنوبی در تولید گاز است، این کاهش دما در صرفهجوی سوخت، به میزان قابلتوجهی تأثیرگذار است که ضمن تأمین انرژی موردنیاز آیندگان، موجب کاهش آلودگی هوا و مایه حفظ سلامتی خود و جامعه میشویم و ناترازی انرژی را بهبود بخشیم.
*وظیفه ما کمک به پایداری انرژی است
صابر سبحانی خبرنگار بیجار گفت: در موضوع ناترازی انرژی که دولت چهاردهم با آن روبهرو است، نباید از وظیفه خود غافل شد، وقتی ریاستجمهور از عموم جامعه میخواهد که برای پایداری انرژی، به پویش ۲ درجه کمتر بپیوندیم، نمیتوان بیتفاوت بود که توقع داشت در این مسیر، مشکلی متوجه ما و آیندگان نشود.
وی افزود: در جایگاه یک خبرنگار باتوجهبه انتقاداتی که نسبت به وضعیت موجود مردم در معیشت و مشکلات اقتصادی توسط دولت داریم، هیچگاه نمیتوانیم از کمکی که میتوان به پایداری انرژی و کاهش مشکلات مردم داشت، دریغ کرد و در گوشهای نشسته و به نظاره ایستاد که دولت و مردم با چه چالشی روبهرو خواهند شد.
این خبرنگار بیجاری ادامه داد: تأمین برق بدون مصرف گاز دولت را مجبور استفاده از سوخت مازوت در نیروگاهها خواهد کرد، با کاهش مصرف گاز و پیوستن واقعی به پویش ۲ درجه کمتر، هم میزان مصرف گاز در کشور به استاندار جهانی نزدیک میشود و هم دولت از برکت همین کاهش مصرف، میتواند سوخت موردنیاز نیروگاه تولید برق را تأمین و عملاً به یک معادله درست دست مییابیم.
وی با اشاره به اینکه معیار کمک به دولت را باید در سخنرانی اخیر رهبر انقلاب موردتوجه قرارداد، افزود: رهبر انقلاب از مردم خواستهاند به دولت کمک کنند و همین جمله به این معنا است که بنیآدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند – چو عضوی به درد آورد روزگار دگر عضوها را نماند قرار – تو کز محنت دیگران بیغمی ** نشاید که نامت نهند آدمی، وظیفه بسیار ابتدای است که برای کاهش مصرف انرژی باید همه پایکار باشند.
سبحانی گفت: این پویش را باید یک فرصت طلایی در زمینه توسعه پایدار موردتوجه قرارداد، فرهنگ مصرف بهینه انرژی و حفظ منابع طبیعی، از یک چالش به یک راهبرد موفق در درست مصرفکردن خواهیم رسید و کار بسیار سختی نیز نیست، برای مشارکت در این پویش ملی، فقط نیاز است همین لحظه که به اهمیت انرژی پی بردهایم، کافی است دمای وسایل گرمایشی و حتی سیستمهای سرمایشی منزل و محل کار خود را، ۲ درجه کاهش دهیم.
انتهای خبر/