به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از مشهدمقدس، ماهان صفایی اظهار کرد: موضوع امربهمعروف و نهیازمنکر در فضای مجازی در دنیای امروز بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا با عنایت به گسترش رسانههای نوین و استفاده از شبکههای اجتماعی، جهان با چالشهای جدیدی مواجه است که میتواند به آسیبهای اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی منجر شود و به همین منظور فضای مجازی، بهویژه شبکههای اجتماعی، بهعنوان بسترهای عمومی، نیازمند نظارت و هدایت هستند.
سرپرست اداره کل بنیاد مستضعفان خراسان رضوی با اشاره به اینکه ناشناخته بودن ابعاد و زوایای فضای مجازی و عدم وجود مرزهای فیزیکی، زمینهای مناسب برای انتشار اطلاعات نادرست، شایعات، ترویج ناهنجاریها و رفتارهای ناپسند را فراهم کرده است، افزود: بنابراین، امربهمعروف و نهیازمنکر میتواند با حضور در میدان ضمن شناسایی، آموزش و در صورت نیاز برخورد، بهعنوان یک ابزار فرهنگی و اجتماعی برای مقابله با این چالشهای نوظهور عمل کند.
صفایی بیان کرد: روشهای مختلفی در فضای مجازی برای پیادهسازی این مفهوم وجود دارد، همانطور که اشاره شد یکی از این روشها، آموزش و آگاهیبخشی کاربران در فضای مجازی است.
وی ادامه داد: باید ضمن شناسایی و دستهبندی آسیبها به مردم و بهویژه گروههای عمومی، در این حوزه آموزش لازم داده شود که در مرحله اول بتوانند محتواهای آسیبزا را از محتواهای پاک تشخیص دهند و در مرحله بعد قادر باشند در مواجهه با محتوای نادرست یا رفتارهای غیراخلاقی درست برخورد کنند.
مربی امربهمعروف و نهیازمنکر ستاد خراسان رضوی عنوان کرد: همچنین، حمایت از گروهها و کمپینهای مردمی میتواند به ترویج فرهنگ امربهمعروف و نهیازمنکر در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی کمک کند. بهعنوانمثال، حمایت از کاربرانی که تولید محتوای مفید میکنند و با هشتگهای خاص و یا بهاشتراکگذاری مطالب مثبت، به ترویج رفتارهای صحیح و اخلاقی میپردازند.
مسئولیت اجتماعی لازمه آزادی بیان است
استاد دانشگاه در ادامه توضیح داد: باید توجه داشته باشیم که امربهمعروف و نهیازمنکر در راستای ارتقای اخلاق اجتماعی و حفظ سلامت جامعه انجام میشود. آزادی بیان باید با مسئولیت اجتماعی همراه باشد. ما نمیتوانیم اجازه دهیم که برخی افراد به بهانه آزادی بیان، به ترویج محتوای مضر بپردازند؛ بنابراین، باید در این زمینه به طور منطقی و با احترام به نظرات مختلف، اقدام کنیم.
وی خاطرنشان کرد: فیلترینگ و محدودیتها تنها یک بخش از راهحل هستند و نمیتوانند بهتنهایی مشکل را حل کنند، این روشها ممکن است موقتی به کاهش آسیبها کمک کنند، اما در درازمدت، نیاز به فرهنگسازی و ارتقای آگاهی کاربران داریم. باید بهجای اینکه فقط به محدودیتها تکیه کنیم به کاربران یاد بدهیم که چگونه بهعنوان یک شهروند دیجیتال مسئول عمل کنند و خودشان در برابر محتوای ناپسند واکنش نشان دهند.
فعال مجازی و مدرس سواد رسانه با تأکید بر این نکته که یکی از مهمترین راهکارها، آموزش و آگاهیبخشی به کاربران فضای مجازی است ابراز کرد: ما باید به افراد یاد بدهیم که چگونه میتوانند با استفاده از ابزارهای موجود، به ترویج محتوای مثبت و مفید بپردازند. همچنین، ایجاد کمپینهای اجتماعی و فرهنگی میتواند به تشویق مردم به مشارکت در این امر کمک کند. بهعلاوه، باید به دنبال الگوسازی از افرادی باشیم که بهدرستی از این مفاهیم در زندگی خود استفاده میکنند.
وی اعلام کرد: توصیه من به کاربران این است که همیشه نسبت به محتوایی که مصرف میکنند، نگاه انتقادی داشته باشند و قبل از اشتراکگذاری هر نوع اطلاعاتی حداقل منبع انتشار و صحت محتوا را بررسی کنند. همچنین، باید همیشه به یاد داشته باشند که هر فرد در فضای مجازی مسئولیت دارد و میتواند با انتشار حتی یک مطلب، تأثیر مثبت یا منفی بر دیگران بگذارد و اثر اقدام به انتشار ما روزی به خود ما بر میگردد.
صفایی تصریح کرد: با همکاری و همفکری، میتوانیم فضای مجازی را به محلی امن و سالم برای استفاده مفید در جهت ارتقای جامعه تبدیل کنیم.