۲۶ / ارديبهشت / ۱۴۰۴ - 16 May 2025
01:17
کد خبر : 9687873
۱۲:۵۹

۱۴۰۴/۰۲/۲۵

هشدار، خطر جدی پیری و کاهش جمعیت در کمین کشور/نرخ باروری ۱/۴ درصد

شاهرود_رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با تأکید بر فاجعه پیری جمعیت کشور، گفت: اگر با همین نرخ رشد جمعیت پیش برویم جمعیت کشور در سال ۱۴۸۰ به ۳۱ میلیون کاهش پیدا می‌کند.

هشدار، خطر جدی پیری و کاهش جمعیت در کمین کشور/نرخ باروری ۱/۴ درصدبه گزارش خبرنگار بسیج، محمدحسن امامیان رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، پیش از ظهر امروز در نشست خبری هفته ملی جمعیت در سالن جلسات این دانشگاه، با تأکید بر اینکه اولویت اصلی کشور در همه عرصه‌ها جوانی جمعیت است، افزود: مردم در این راستا می‌توانند کمک کنند و نجات‌دهنده باشند و باید مطالبه‌گری شکل بگیرد و تداوم داشته باشد. وی با اشاره به اینکه رهبری انقلاب اسلامی عمق فاجعه را در این عرصه دریافت کرده است، گفت: ۲۲ ماده از قانون جوانی جمعیت مربوط به دانشگاه‌های علوم پزشکی و بقیه ماده‌های قانونی در بخش‌های دیگر کشور است.

وی با اشاره به پیش‌بینی جمعیت ایران طبق سناریو‌های سازمان ملل برای سال ۱۴۸۰، با بیان اینکه در سال ۱۴۰۳ نرخ باروری در شرق استان سمنان ۱/۴۳ است، اظهار کرد: با برنامه‌ریزی درست می‌توانیم رشد نرخ باروری ۲/۴ درصدی را انجام و جمعیت کشور را در سال ۱۴۸۰ به ۱۰۹ میلیون نفر برسانیم و اگر با همین نرخ ۱/۴ رشد باروری پیش برویم، جمعیت در سال ۱۴۸۰ به ۳۱ میلیون نفر کاهش خواهد یافت.

ریاست دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با اشاره به اینکه با همین نرخ باروری در سال ۱۴۱۹ نرخ رشد باروری کشور منفی ۰/۰۳ خواهد شد، گفت: در سال ۱۳۶۵ کشور ما ۱۰ میلیون خانم در نرم باروری داشتیم که ۲ میلیون فرزند به دنیا آوردند و در سال ۱۳۹۶، ۲۰ میلیون خانم در نرم باروری داشتیم که ۱/۵ میلیون فرزند به دنیا آمدند.

امامیان با تأکید بر اینکه رشد سالمندان ما به‌سرعت افزایش در حال افزایش است و در سال ۲۰۵۰، ۳۰ درصد سالمند داریم، گفت: میزان تولد خام ما سقوط آزاد داشته و از سال ۱۹۹۰ میلادی تا سال ۲۰۰۰ میلادی میزان تولید خام از ۴۰ تولد به ۱۵ تولد رسید و تولد خام بدان معناست که به‌ازای هر هزار نفر ۴۵ تولد داشته باشیم که ظرف ۱۰ سال به ۱۵ تولد کاهش‌یافته است و معضل جدی است.

وی با اشاره به اینکه از سال ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۶ میلادی طی ۱۰ سال میانگین تولد از ۶ تولد به ۳ تولد کاهش‌یافته است، اظهار کرد: در استان سمنان سهم جمعیت بیشتر از ۶۵ سال ۹/۶ درصد است که رتبه ششم کشوری است و بالاترین سهم به استان گیلان با ۱۳ درصد است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با تأکید بر اینکه در ۴۵ سال گذشته ایران ۱۱ سال پیرتر شده است، افزود: در سال ۲۰۵۰ ایران سالمندان‌ترین کشور منطقه با ۲۶ درصد سالمند خواهد بود.

وی ادامه داد: در استان سمنان ۹/۷ درصد جمعیت بالای ۶۵ سال و ۱۴/۲ درصد جمعیت بالای ۶۰ سال سن دارند و میزان خام ولادت ۱۱/۶ در هزار در کشور و در استان سمنان ۹/۸ در هزار نفر است که در سال ۱۴۰۲ برابر با ۱۲/۶ در هزار نفر بوده است و روبه‌کاهش است.

امامیان میزان خام مرگ را ۵/۴ در هزار در کشور و در استان سمنان ۵/۸ در هزار نفر عنوان کرد و افزود: این میزان بالاتر از میانگین کشوری است و در میزان خام ازدواج از ۱۰/۶ در هزار نفر در سال ۱۳۹۲ به ۵/۶ در هزار نفر در ۱۴۰۳ کاهش‌یافته است که کمترین میزان خام ازدواج در استان سمنان با میزان ۳/۳ در هزار در کشور در سال ۱۴۰۳ است که آماری نگران‌کننده است.

وی با تأکید بر راه‌اندازی نهضت ازدواج و فرزندآوری و تغییر فرهنگ جامعه و اینکه ۷ درصد خانم‌ها تجرد قطعی دارند، افزود: انجام عمل سزارین در سال ۱۴۰۲ به ۶۵ درصد رسیده بود که با جلسات مختلف سال گذشته، ۴ درصد کم و به ۶۱ درصد رسیده که استاندار آن ۲۰ تا ۲۵ درصد است و ترویج زایمان بدون درد و طبیعی موردتوجه قرار دارد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با اشاره به راه‌اندازی مرکز نفس با همکاری بسیج جامعه پزشکی در راستای جلوگیری از سقط‌جنین در جامعه و افزایش فرزندآوری با مشاوره‌های تخصصی، به مرکز تخصصی ناباروری شهرستان توجه داد و گفت: هزینه‌های ناباروری تا ۹۰ درصد توسط دولت تأمین و ۱۰ درصد را خانواده‌ها می‌دهند و درصد موفقیت این امر در شهرستان ۳۰ درصد است و مرکز ناباروری ما بزرگ‌ترین مرکز در استان با نیرو‌های مجرب است.

وی با تأکید بر کاهش عمل سزارین با ترویج زایمان طبیعی رایگان و بی‌درد، افزود: اکنون ۸ اتاق در بیمارستان بهار برای زایمان طبیعی و بدون درد به انتخاب مادران باردار ایجاد شده و کلاس آمادگی برای زایمان طبیعی رایگان برگزاری و نسبت ماما به بیمار در شهرستان شاهرود یک‌به‌یک است که در کشور این آمار ۱ ماما به ۳ بیمار است.

امامیان اضافه کرد: ۳۷ ماما فعال داریم تا زایمان ایمن و احساس خوشایند برای مادران باردار ایجاد کنند و تمام تلاش ما در راستای زایمان طبیعی است که عوارض‌های بسیار کمی نسبت به زایمان سزارین دارد.

وی از همه رسانه‌ها خواست در امر جوانی جمعیت و فرهنگ‌سازی با این دانشگاه همکاری نمایند.

علي عامري
خبرنگار: علي عامري

گزارش خطا
برچسب ها:
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید