به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام،مبارزه بیولوژیک به استفاده از موجودات زنده (شکارگر، انگل یا عوامل بیماریزا) برای کنترل جمعیت آفات کشاورزی گفته میشود. این روش جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی است.
امروزه افکار عمومی بروز بسیاری از بیماریها از جمله سرطان را به مصرف محصولات کشاورزی حاوی باقیمانده سموم شیمیایی نسبت میدهند از این رو کاهش مصرف سموم شیمیایی و جایگزینی مبارزه بیولوژیکی با آفات و بیماریهای گیاهی یکی از سیاستهای اصلی وزارت جهاد کشاورزی است.
در ایلام نیز در سالهای اخیر مبارزه جدی بیولوژیکی جایگزین سموم و آفتکشهای شیمیایی شده و این روند از اولویتهای سازمان جهاد کشاورزی در استان است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی ایلام در این باره گفت که سال گذشته بیش از سه هزار هکتار از مزارع استان زیر پوشش کنترل بیولوژیک قرار گرفت.
حشمتاله زرینجوب معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی ایلام اظهار کرد: رهاسازی زنبور براکون، کنترل غیر شیمیایی آفات و بیماری ها در زمین های کشاورزی با نصب انواع تلهها و همچنین استفاده از سموم گیاهی و ارگانیک بیخطر از جمله راههای جایگزین برای تولید محصول سالم در استان است.
وی افزود که نتیجه این برنامه کاهش مصرف سموم شیمیایی به میزان حداقل پنج تن در سال زراعی گذشته (۱۴۰۳ - ۱۴۰۲) و تولید چهار هزار و ۵۰۰ تن محصول سالم نخود در استان بوده است.
زرین جوب ادامه داد که برای سال زراعی امسال (۱۴۰۳ - ۱۴۰۴) با آغاز زمان کنترل آفات در مزارع نخود تاکنون در سطح یک هزار و ۲۰۰ هکتار رهاسازی زنبور براکون در شهرستانهای چرداول، بدره، ایوان و هلیلان صورت گرفته و در سایر مناطق در حال انجام است و این مقدار تا سه هزار هکتار در سطح استان برای مزارع نخود افزایش می یابد.
وی یادآور شد: بر اساس برنامه ریزی، از ابتدای خرداد در مزارع گوجه فرنگی و از اواخر شهریور به طور گسترده در مزارع ذرت استان تا سطح یک هزار و ۵۰۰ هکتار این روند ادامه یابد.
زرین جوب بیان کرد که برای اجرای برنامه کنترل بیولوژیک با انسکتاریوم های تولید زنبور براکون استان، قرار داد هفت میلیارد ریالی منعقد شده تا کشاورزان بتوانند به صورت نیم بها از طریق مراکز خدمات کشاورزی، نسبت به تهیه این عوامل بیولوژیک اقدام کنند.
به اعتقاد کارشناسان حوزه کشاورزی، مبارزه بیولوژیک با آفات افزون بر کاهش مصرف سموم شیمیایی، موجب سلامت بیشتر محصولات و کاهش آسیب به محیطزیست و منابع آب در ایلام شده است.
افزایش کیفیت و تولید محصولات سالمتر کشاورزی با قابلیت صادرات بیشتر،
حفظ تنوع زیستی به دلیل استفاده نکردن گسترده از سموم و تنوع گونههای مفید از دیگر دستاوردهای مبارزه بیولوژیک با آفات به شمار می رود.
این کار همچنین به پایداری خاک و منابع طبیعی و افزایش کارایی سامانه های زراعی کمک شایانی می کند.
استان ایلام دارای ۳۴۰ هزار هکتار مزارع آبی و پنج هزار و ۶۸۱ هکتار باغ است.