به گزارش خبرگزاری بسیج، فرشاد مؤمنی در نشست بازار و اصناف در دوره پساتحریم از سلسله نشستهای فرصتها و چشماندازهای اقتصادی ایران در شرایط پس از تفاهم 1+5 اظهار داشت: شرایط اقتصادی ایران در وضعیت خطیری قرار داشته و با دشواریها و چالشهای بزرگی روبهرو است و فرصتهایی که در عرصه تنشزدایی ایجاد شده بخشهایی از فشارهایی را که روی ما قرار دارد، برمیچیند و فرصتهای جدیدی پیش روی اقتصاد کشور باز میکند.
وی افزود: اما، آیا ما قابلیت و توانمندی لازم برای بهرهبرداری از این فرصتها را داریم یا خیر؟ در پاسخ بهصورت قاطعانه عنوان میکنم که جواب منفی است.
مؤمنی گفت: ما تا به امروز نشان دادهایم که قابلیتهای لازم برای بهرهگیری از فرصتها را نداشتهایم.
این اقتصاددان ادامه داد: در بعضی از متون حوزه دیپلماسی ایران بهعنوان نماد بالاترین فرصتسوزی و از دست دادن فرصتها معرفی میشود اما یکی از افتخارات جمهوری اسلامی ایران این است که سهم شاغلین با تحصیلات عالی در کل ساختار اشتغال کشور از بعد از پیروزی انقلاب تا به امروز 5 برابر شده است.
مؤمنی افزود: پیام این واقعیت این بوده که ایران برای تقویت نیروی انسانی سرمایهگذاری کرده است و بهطور بالقوه شرایط استفاده از این فرصتها مهیا است اما اقتصاد رانتی فرصت تأثیرگذاری به علم را در مقابل غیرعلم نمیدهد.
وی گفت: یعنی افراد در استفاده از علم موفقیت کمتری در مقابل افراد دارای رانت و فساد هستند.
این اقتصاددان ادامه داد: ذخیره دانش بشر بهطور کلی افزایش پیدا میکند و عملکرد اقتصادی دولتها برگشتناپذیر میشود. در این شرایط اگر اقتصاد ایران از رونق لازم برخوردار باشد این ضمانت وجود ندارد که در 5 سال آینده نیز این شرایط مهیا باشد.
مؤمنی افزود: در اقتصاد رانتی زور علم از غیرعلم و فعالیتهای غیرمولد از مولد بیشتر است بهطوری که در 10 سال اخیر تعداد شعبه بانکها 8 برابر و تعداد بانکها 3 برابر شده است در حالی که 3 برابر بانکهای فعلی تقاضا برای تأسیس وجود دارد.
وی گفت: تعداد مؤسسات مالی غیرمجاز نیز در کشور از 7هزار مورد بیشتر است که این امر نشان میدهد ارزش افزوده پول و تجارت از تولید در اقتصاد کشور بیشتر است، یعنی بازار پول و سرمایه و واردات رونق بیشتری از تولید دارد.
مؤمنی افزود: 53.7 درصد از کل بنگاههای اقتصادی کشور یکنفره هستند که این امر نشان دهنده این است که تقسیم کار و سطح مشارکت در کشور پایین است اما باید خاطرنشان کرد که معجزه تقسیم کار در اقتصادهای پیشرفته دنیا بسیار تأثیرگذار است.