رسانهها چشمان جامعه هستند و باید به اطلاعات دسترسی داشته باشند
به گزارش خبرگزاری بسیج، عباس علوینژاد در نشست معرفی سامانه رصد آماری جرائم (سراج) گفت: سال گذشته، رئیسجمهوری در هفته قوه قضائیه گفت: ما از گسترش و حجم زیاد آسیبها مینالیم که این نشان از اهمیت پیشگیری است، ضمن اینکه مقام معظم رهبری نیز بر اهمیت پیشگیری و فراقوهای بودن این اقدام تأکید دارند.
علوینژاد خاطرنشان کرد: بند هـ ماده 211 برنامه پنجم توسعه اشعار میدارد دستگاههای اجرایی مانند بسیج، نیروی انتظامی، هلال احمر و شهرداریها مکلفند در چارچوب وظایف خود در حوزه پیشگیری با قوه قضائیه همکاری کنند، بنابراین قانون وجود دارد، دستور رهبری وجود دارد و لایحه پیشگیری از وقوع جرم نیز در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال طی مراحل قانونی است و امیدواریم با همه اینها بتوانیم در عرصه پیشگیری از وقوع جرم موفق باشیم.
وی خاطرنشان کرد: بین آمارهای منتشره و واقعیتهای جنایی فاصله قابل توجه وجود دارد، چرا که بزهکاری به سه بخش واقعی، ظاهری و قضایی تقسیم میشود که در این میان عنوانی با نام رقم سیاه بزهکاری، کسر بزهکاری ظاهری از بزهکاری واقعی است که رقمی قابل توجه و نیازمند پیمایش، همکاری و کار علمی است.
علوینژاد تصریح کرد: مفهومی با نام رقم خاکستری وجود دارد که به معنای این است که بزهدیده و یا نتایج حاصله از بزه شناسایی میشود ولی مرتکب شناسایی نمیشود که خود این رقم نیز رقمی بسیار بالاست.
رئیس مرکز مطالعات اجتماعی و جرمشناسی معاونت پیشگیری از حقوق جرم قوهقضائیه خاطرنشان کرد: نظام سیاست جنایی، زمانی کارآمد است که بتواند از وقوع جرم و آسیبهای اجتماعی پیشگیری کند و پیشگیری را در بازههای زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت صورت دهد.
وی خاطرنشان کرد: در فرایند قضایی از انگیزه تا عمل اطلاعات زیادی تولید میشود ولی نمیتوانیم به آمار دادگستری، پلیس و نظایر آنها اتکا کنیم، چرا که برای بهبود اوضاع آمار و قابل اتکا شدن آن باید از آمار و اطلاعات سایر دستگاهها استفاده کنیم و این آمار اطلاعات پیمایش شود.
علوینژاد تصریح کرد: پیشگیری باید براساس علتشناسی و دلیلمحور حرکت کند، ضمن اینکه تدابیر پیشبینی ماهیت کنشی دارد و در این راستا سامانه سراج را تهیه کردیم.
وی افزود: اهداف سامانه سراج ایجاد امکان برقراری تعاملات دوسویه میان معاونت و سازمانهای متولی آمار پیشگیری است.
وی دسترسی به روز مسئولین و نهادهای متصدی امر پیشگیری به آمار، نظامند کردن گردآوری اطلاعات، کاهش خطای کاربران در ثبت اطلاعات و افزایش سرعت کاربران در ثبت اطلاعات را از اهداف این سامانه برشمرد.
وی گفت: رسانهها به عنوان چشمان جامعه باید آمار داشته باشند، ولی ارگانها این اطلاعات را حریم شخصی خود میدانند، حتی خود معاونت پیشگیری نیز این اطلاعات را دراختیار دیگران قرار نمیدهد، در حالی که باید دستگاههای متولی امر پیشگیری با یکدیگر همکاری داشته باشند و آمار و اطلاعات خود را دراختیار یکدیگر قرار دهند.
علوینژاد تأکید کرد: هر چند دشمن نیت سوء دارد و به دنبال استفاده از هرگونه اطلاعات برای ضربه زدن است، ولی این عاملی برای فراموشی مشکلات نیست و ما باید داشتهها را یکجا جمع کنیم و با آمارهای گردآوریشده روش و تدبیر پیشگیری را حرکت دهیم.
رئیس مرکز مطالعات اجتماعی و جرمشناسی معاونت پیشگیری از حقوق جرم قوهقضائیه گفت: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ستاد مبارزه با مواد مخدر اطلاعات خوبی دارند و باید در راستای پیشگیری از جرم با یکدیگر مشارکت داشته باشند، ولی واقعاً چقدر با یکدیگر در این عرصه همکاری کردهایم، چقدر بین دادگستری و ضابطین و همچنین ضابطین با متولیان کاهش آسیبهای اجتماعی ارتباط وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: این اطلاعات و اقدامات از سرمایههای مردم ایجاد شدهاند و باید ارزش افزوده داشته باشند و چنانچه در سازمانها برای سیاستهای کلان کاری انجام ندهیم و دید را به اهداف سازمانی تنزل دهیم، از کارها عقب خواهیم ماند.