مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه پزشکی

سرایت سالمندی به بیش از ۲۰ درصد کل جمعیت تا ۳۰ سال آینده

مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه پزشکی با اشاره به روند کاهش نرخ باروری کل در کشور، گفت: به دلیل تعطیل بودن فرهنگ سازی در مقوله جمعیت، در ۳۰ سال آینده جمعیت سالمندی به بیش از ۲۰ درصد کل جمعیت خواهد رسید.
کد خبر: ۸۶۹۹۱۷۹
|
۰۲ تير ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۲
به گزارش سرویس بسیج جامعه پزشکی خبرگزاری بسیج، دکترخلیل علی‌محمدزاده، برنده جایزه ملی جمعیت در سومین هم‌اندیشی ملی چشم‌انداز جمعیتی ایران در باره تحولات جمعیتی به خبرنگار سازمان بسیج جامعه پزشکی گفت: در سال ۶۸ نرخ باروری کل ۶.۴ فرزند بود و قرار بود تا سال ۹۰ به ۴ فرزند کاهش یابد ولی اکنون در مرز ۱. ۸ فرزند است؛ درصد رشد جمعیت هم بدون محاسبه مهاجران خارجی ۳.۲ بود که باید به ۲.۳ می‌رسید ولی اکنون ۱.۲۹ است.


این استاد دانشگاه گفت: میزان سزارین در سال ۶۸ در ایران ۱۴ درصد بود و ده سال پس از اجرای برنامه تنظیم خانواده میزان سقط جنین نیز به حدود ۷۰ هزار در تعداد بارداری‌های آن سال تخمین زده می‌شد.


وی گفت: قبل از سال ۶۸ مرگ مادران باردار ۱۲۰ در ۱۰۰ تولد بود اما اکنون به ۲۰ در هر ۱۰۰ هزار تولد رسیده و شاخص مرگ نوزاد هم اکنون به ۱۰.۶۸ در هر ۱۰۰۰ تولد زنده بهبود یافته است.


مدیرکارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه پزشکی تصریح کرد: با استقرار دولت، جدید آمار زایمان طبیعی رو به افزایش گذاشته بود و ۵۶ درصد زایمان‌ها با سزارین انجام می‌شد که با اجرای طرح تحول سلامت، وضعیت شاخص زایمان طبیعی چند درصدی ارتقاء یافت ولی هنوز تا رسیدن به اهداف نهایی راه زیادی باقی است.


وی افزود: در طول این سال‌ها، افزایش سزارین و سقط جنین در کنار سیاست‌های کنترل جمعیت، روند کاهش نرخ باروری کل را تسهیل کرده است و بایستی در ارتباط با این دو، برنامهٔ اساسی به اجرا درآید.


علی‌محمدزاده، با اشاره به اینکه پیشگیری از سقط عمد مهم است چون بسیار پُرعارضه بوده و توسط افراد غیرحرفه‌ای و غیرمسئول انجام می‌شود، اظهار داشت: جراحی‌های پیشگیری از بارداری در مردان و زنان قبل از سیاست‌های جمعیتی هر سال به ترتیب یک درصد و ۳ درصد ثبت می‌شد، اما اکنون در بخش دولتی این روش‌ها کاملا محدود به نیاز و شرایط است ولی حکایت بخش خصوصی همچنان باقی‌ است.


در مقولهٔ جمعیت، فرهنگ سازی تعطیل است

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: متاسفانه در رابطه با این موضوع و سایر بحث‌های مهم در مقولهٔ جمعیت، فرهنگ سازی تعطیل است و این کار به بخش‌های مختلف فکری و اجرایی برمی‌گردد، البته انسجام و یکپارچگی لازم نیز در این باره کم است.


وی با گلایه از اینکه از جوانان و به ویژه جوانان دانشگاهی در امر ازدواج حمایت‌های لازم صورت نمی‌گیرد، گفت: هم اکنون بیش از۱۲میلیون جوان در سن ازدواج قرار دارند که بخش عمدهٔ این‌ها در دانشگاه‌ها هستند و با وجود شرایط و زمینه‌های مساعد، به دلایل فرعی تاسیس خانواده و امر فرزندآوری به تاخیر افتاده است.


علی‌محمدزاده، همچنین گفت: یک سوم خانواده‌ها در کشور فاقد فرزند یا دارای یک فرزند هستند و خود تک فرزندی هم آسیب‌های خاص خود را در توانمندسازی افراد به جای می‌گذارد.


مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه پزشکی افزود: جمعیت زیر ۱۵ سال کشور اکنون ۲۳. ۴ درصد است و با این روند در ۳۰ سال آینده جمعیت سالمندی به بیش از ۲۰ درصد کل جمعیت خواهد رسید.


وی با طرح دو سوال مبنی براینکه چرا کشوری که هنوز درنیمهٔ راه توسعه است، باید از نظر جمعیتی در فاز اول سالمندی باشد؟ و آیا کشورهای پیشرفتهٔ کنونی نیز در راه توسعه و پیشرفت خود، چنین وضعی داشتند؟ ضرورت جدی گرفتن سیاست‌های کلی جمعیت در برنامهٔ ششم توسعهٔ کشور را یادآور شد.


حدود ۲۰ درصد آمار ناباروری در زوجین

علی‌محمدزاده، با بیان این نکته که وقوع پیری در سه دهه آینده برای ایران زود است، به آمار ناباروری در کشور نیز اشاره کرد و اظهار داشت: آمار ناباروری در زوجین حدود ۲۰ درصد اعلام شده است که اجرای یک برنامه جامع حمایتی و بیمه‌ای در این زمینه ضروری‌ست تا از این طریق نیز یکی ازعلل مهم کاهش باروری در کشور که آسیب‌های روانی هم برای خانواده‌ها در پی دارد، ترمیم یابد.


این استاد دانشگاه اظهار داشت: سالانه حدود ۵ هزار سقط جنین درمانی در کشور ثبت می‌شود اما ده‌ها هزار مورد نیز به صورت ثبت نشده و خارج از رویه قانونی انجام می‌شود که البته برخی از این موارد نیز ممکن است در طیف درمانی باشد، اما به هر حال به علت کثرت موارد، باید توسط دستگاه‌های ذیربط تحت نظارت دقیق باشد و کار فرهنگی و آموزشی در پیشگیری از این معضل در دستور کار قرار گیرد که فعلا برنامهٔ جامعی که منجر به نتیجه بهتری شود، معرفی نشده است.


وی در خاتمه با ذکر این مطلب که موضوع جمعیت به همراهی و همکاری همهٔ دستگاه‌های نظام احتیاج دارد، از رسانه‌ها استمداد کرد به سراغ مسئولین بخش‌های مختلف کشور بروند و از هر کدام از آن‌ها به فراخور وظایفی که برعهده دارند، بپرسند که درباره سیاست‌های کلی جمعیت که توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده، چه برنامه‌هایی دارند و چه کرده‌اند.
ارسال نظرات
آخرین اخبار