۲۲ / تير / ۱۴۰۵ - 13 July 2026
18:01
کد خبر : 8762189
۱۰:۳۶

۱۳۹۵/۰۷/۲۵
یک روانشناس مطرح کرد

والدین مهارت "نه گفتن" به خواسته های نابجای کودکان را بیاموزند

یک روانشناس مهارت " نه گفتن" والدین به خواسته فرزندان شان را یکی از مهم ترین اصول تربیتی فرزندان دانست و افزود: این مهارت باید از طریق والدین به فرزندان نیز انتقال یافته تا در آینده از این جرئت ورزی بی بهره نمانند.

 به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشورخبرگزاری بسیج، یک کارشناس ارشد روانشناسی، مهارت " نه گفتن" والدین به خواسته فرزندان شان را یکی از مهم ترین اصول تربیتی فرزندان دانست و افزود: این مهارت باید از طریق والدین به فرزندان نیز انتقال یافته تا در آینده از این جرئت ورزی بی بهره نمانند.

داوودکشاورز با اشاره به اینکه مشاهده می شود برخی از والدین حتی دوست ندارند فرهنگ صحیح " نه گفتن" را بیاموزند، خاطرنشان کرد: " نه گفتن" یک مهارت که این امکان را به ما می دهد تا خیلی محترمانه در برابر خواسته دیگران از حقوق خود استفاده کرده و دچار پیامدهای ثانویه نشویم.

وی"نه گفتن" را یکی از موارد فرزندپروری برشمرد و ادامه داد: علاوه بر والدین، کودکان و نوجوانان باید استفاده درست از این مهارت را در مدارس نیز آموزش ببینند که باز هم شاهد این حلقه مفقوده در سیستم آموزشی کشور هستیم.

 این مشاور خانواده ، میل فرزندان در براورده شده سریع خواسته هایشان را یکی از ویژگی ها رفتاری دوره کودکی دانست و گفت: اگر والدین در برخورد برخی از خواسته کودک شان مهارت "نه گفتن" را نداشته باشند مجبور خواهند شد در تقاضای کودک را بدون چون و چرا براورده سازند که این امر باعث می شود کودک در فضایی غیرواقعی پرورش یافته و انتظاراتش به طور فزاینده ای بالا رود.

این کارشناس روانشناسی با اشاره به اینکه  «نه گفتن» بيش از حد نیز مي‌تواند بچه‌ها را منفي باف بار بياورد به طوری که در مورد هر چیزی پيش‌داوري منفي داشته باشند،افزود: متأسفانه با والدینی مواجه هستیم که در براورده کردن یا بی توجهی به خواسته های کودک خود افراط و تفریط می کنند و این امر مؤکد این نکته است که والدین   مدیریت رفتار کودک را بلد نیستند.

کشاورز با تأکید بر اینکه والدین نباید در برابر خواسته های بی جا کودکان که گاهاً با گریه و داد زدن به دنبال براورده شدن آن هستند، تسلیم شوند، گفت: در این شرایط والدین نباید در برابر عدم اجابت خواسته کودک موضعی مخالف یک دیگر بگیرند یا در صدد میانجی گری بر بیایند.. یا حتی اگر کودک، آنها را پدر و مادر بدی خطاب کرد برای نشان دادن مهر خود نسبت به فرزندشان در برابر او کوتاه بیایند.

این مشاور خانواده در ادامه بر لزوم وضع قوانین خاص در خانه و اطاعت همه اعضای خانواده از این قوانین تأکید کرد و گفت: مشاهده شده است که بیش از 60 درصد کوکان خود را موظف به رعایت قوانین خانواده نمی دانند! مثلا در ساعت مقرر شده برای تماشای تلویزیون کودکان بدون هیچ تذکری ساعت ها به تماشای کارتون می پردازند!

وی با بیان اینکه والدین نباید تحت هیچ شرایطی دربرابر قوانینی که در خانواده وضع کرده اند کوتاه بیاند، گفت: این امر موجب شرطی شدن کودک شده و او می فهمد که با گریه کردن و فریاد زدن خواسته هایش براورده نخواهد شد همچنین پافشاری والدین در اجرای قوانین خانوادگی در قانونمداری کودک در اجتماع بسیار تأثیرگذار است .

این کارشناس روانشناسی تأکید کرد: ثابت بودن رأی و نظر والدین در اجرای قوانین خانه باید در مورد تمام مسائل و واکنش های رفتاری کودک صورت گیرد و در صورتی که با مقاومت کودک و اصرار او برای براورده شدن خواسته اش مواجه شدند با روش هایی چون سرگرم کردن او به کاری دیگر، پیش کشیدن حرف های دیگر به کودکشان کمک کنند تا از خواسته خود منصرف شود.

کشاورز با بیان اینکه که درخانوادههای  ایرانی همه دوست دارند در تربیت کودک سهیم باشند گفت: دخالت اطرافیان مانند عمه، خاله، پدربزرگ و دیگران موجب  ایجاد دوگانگی در ذهن و رفتار کودک می شود.

وی با بیان اینکه ثبات بودن والدین در تربیت و خواسته های کودکان منجر می شود کودک در بزرگسالی بتواند مهارت چگونگی  رفتار با دیگران را  در اجتماع آموخته و به کار گیرد، اظهار داشت: والدین در تربیت کودکان یا در مواجهه با پافشاری آنها برای براورده شدن خواسته هایشان هیچگاه از روش تنبیه استفاده نکنند زیرا تنبه  موجب سرد شدن رابطه بین کودک و والدینش می شود.

تنبیه مثبت بهترین روش در برابر« نه گفتن» به کودکان

این مشاور خانواده با اشاره به اینکه بعضی از مهارت ها و حتی شکل گرفتن شخصیت کودک از بدو تولد در دورن کودک شکل گرفته و نهادینه می شود، گفت:  توصیه ما به والدین این است اگر می خواهند کودک خود را تنبیه کننداز  تنبیه مثبت استفاده نمایند.

وی در ادامه افزود: تنبیه مثبت یعنی منع و محروم کردن کودک از چیزهایی که به آن علاقمند بوده و از آنها لذت می برد در این صورت کودک باید می گیرد برای رسیدن به خواسته اش باید رفتار مناسبی داشته باشد.

وی در پایان والدین را از رفتارهای دوگانه در مقابل با عملکرد کودک منع کرد و گفت: این درست نیست که والدین در برخورد اولیه با یک رفتار زشت یا اشتباه کودک خود عکس العمل سختی نشان داده و در صورت تکرار آن اشتباه دیگر عکس العملی از خود نشان ندهند چرا که این رفتار والدین باعث می شود، کودک نداند در مورد رفتارهای خود  چگونه تصمیم بگیرد.




گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید