بهگزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ شاید شما هم با این جمله مواجه شده باشید که چرا سپاه علاوه بر امور نظامی در مسائل دیگر نیز مداخله میکند؟
دکتر یداله جوانی در مقدمه کتاب «سپاه و احزاب» به این سوال اینگونه پاسخ داده است: در اساسنامه سپاه تصریح شده است که سپاه باید افزون بر مقابله با تهدیدات و توطئهها تلاش و کوشش مستمری برای تحقق آرمانها الهی و تحقق حاکمیت دینی داشته باشد.
این کتاب خواندنیهای جالبی درباره امنیت ملی و حزب دارد تا اینکه می رسیم به تیتر کارکرد احزاب از یک طرف کار ویژههای آنها باعث افزایش توسعه سیاسی و در نتیجه بالارفتن ظرفیت بقای نظام میگردد و از طرف دیگر جواز فعالیت به احزاب منتقد و مخالف درون نظام(پوزیسیون) و خارج از نظام(اپوزیسیون) همانند روزنه اطمینانی، به تداوم و ایمنی حکومت مدد میرساند.
البته سپاه در برابر گروهها و احزاب برانداز، جاسوس، تروریسم و جدایی طلب به شدت مقابله، برخورد و انجام وظیفه کرده و از افتخارات خود میداند. مانند مقابله با سازمان منافقین حزب توده، دموکرات، سازمان چریکها خلق، کومولهها و گروههای ریز . درشت دیگر.
این کتاب در ادامه به نحوه تعامل سپاه با گروهها و احزابی میپردازد که همسو با نظام و انقلاب بودند مانند حزب جمهوری اسلامی، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جامعه روحانیت مبارز، هیئتهای موتلفه اسلامی و مجمع روحانیون مبارز تا قبل از فتنه 88 و گروهها و احزابی که حتی در مقطعی در چارچوب نظام فعالیتهای قانونی داشتند اما لزوماً هم همسو با نظام نبودند مثل نهضت آزادی که ضمن غیرقانونی بودن در سال 88 در فتنه هم نقش زیرکانهای در کودتای نرم داشت.
برش دیگری از کتاب «سپاه و احزاب»:
بنابراین پس از دستگیری و بازجویی عناصر و جریانهای پشت پرده نشریات زنجیرهای همچون روزنامههای کیان، توس، ایران فردا، پیام، هاجر، نشاط، عصر آزادگان، فتح، خرداد و ... و اعترافات دستاندرکاران آن همچون عزتاله سبحانی، ابراهیم یزدی و... توطئهای بزرگ که حتی وسیعتر و عمیقتر از کودتای نظامی بود نیز با مواضع، بیانیهها، اطلاعیهها و هشدارهای سپاه خنثی گردید.
کتاب «سپاه و احزاب» در پنج بخش به رشته تحریر درآمده است.
در بخش اول، ادبیات تحقیق و چهارچوب نظری پژوهش، و موضوعاتی همچون نظام های سیاسی جهان، امنیت ملی و تهدیدات، احراب سیاسی و امنیت ملی در نظام های مختلف، ارتش و رابطه آن با سیاست و حکومت و سرانجام دیدگاه محقق درباره سپاه و سیاست بحث و بررسی شده است.
بخش دوم این پژوهش، به نقش و جایگاه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نظام جمهوری اسلامی ایران می پردازد. مهم ترین موضوعاتی که در این فصل آمده عبارتند از: تاریخ پیدایش سپاه پاسداران، سپاه پاسداران از نظر قانون اساسی، اساسنامه سپاه پاسداران، سپاه پاسداران از دیدگاه امام خمینی و امام خامنه ای، مأموریت ها و و ظایف سپاه پاسداران و کارکرد این نهاد در عرصه های گوناگون نظام جمهوری اسلامی ایران.
بخش سوم تحقیق، احزاب سیاسی در ایران را بحث و بررسی کرده و به موضوعاتی همچون منشأ پیدایش احزاب، مفهوم حزب، انواع نظام های حزبی، کارکرد مثبت و منفی احزاب، تاریخچه تحزب در ایران، روند تحزب پس از انقلاب اسلامی و کارکرد احزاب در ساختار امنیتی کشور اشاره شده است.
موضوع بخش چهارم، تعامل سپاه و احزاب است. همچنین شرایط سیاسی - امنیتی کشور را در دو مقطع زمانی قبل و بعد از رحلت امام، یعنی سال های 57 تا 68 و 68 تا 84 را کانون توجه قرار داده است. در این فصل به صورت خاص به احزاب و گروه های سیاسی ذی نفوذ در داخل و خارج کشور توجه شده و تعامل سپاه با احزاب و گروه های سیاسی قانونی و غیرقانونی تحت عنوان «براندازی خاموش» پرداخته شده است. و در خلال این مباحث نوع تعامل سپاه با احزاب و گروه های سیاسی برای اثبات فرضیه تحقیق بررسی و تحلیل شده است.
بخش پایانی کتاب نیز، دربردارنده جمع بندی و نتیجه پژوهش است.
گفتنی است این کتاب توسط نشر مقاومت در سال 94 راهی بازار کتاب شده است.
انتهای پیام/