گردشگری اسلامی با چاشنی مهمانداری حلال
به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشور خبرگزاری بسیج، با توجه به جامعیت دین مبین اسلام و وجود شریعت و سبک زندگی اسلامی و همچنین جمعیت یک میلیارد و 57 میلیونی مسلمان در سرتاسر جهان نیاز به یک بازار اسلامی که تمام جنبههای مختلف زندگی مسلمانان را پوشش دهد، ضروری بهنظر میرسد.
براین اساس احمد نادری عفیف، مصطفی نادر عفیف، محمد صادق عطاریان خسروشاهی و سیامک محسنزاده در مطالعهای درباره بررسی صنعت گردشگری و هتلداری حلال با رویکرد بازاریابی اسلامی آوردهاند: امروزه برندهای مذهبی اسلامی (حلال)، که طبق اصول اسلامی تهیه میشوند نهتنها موارد مجاز را در صنعت مواد غذایی بیان میکنند، بلکه حتی در مواد آرایشی، دارویی، تدارکات، پوشاک، اقتصاد، گردشگری و هتلداری و بانکداری نیز موارد مجاز را بیان میکنند.
حال این گستردگی فرصت بسیار بیشتری را برای کسب سود در اختیار انبوهی از تجارتهای متنوع قرار میدهد بهنحوی که علاوه بر شرکتهای اسلامی سایر شرکتهای چندملیتی غیرمسلمان مانند نستله، یونیلیور، لورتال، کلگیت، بسکین رابینز و کمپیل سوپ، دست به سرمایهگذاری عظیمی در برآوردن نیازهای رژیم غذایی بهسبک زندگی و مصرف اسلامی زدهاند.
گردشگری اسلامی صنعتی در حال رشد است که توجه و سرمایه بسیاری را بهسوی خود میتواند جلب کند. براساس آموزههای اسلامی باید با مهمانان بهخوبی رفتار کرد و میزبان با حداکثر توانایی و دارایی از آنان پذیرایی کند. آموزههای فراوانی از قرآن و پیامبر اسلام(ص) و معصومین در این زمینه وجود دارد که رهنمودها و اصول پذیرایی و مهمانداری اسلامی را مشخص میکنند.
این پژوهش، درصدد است با رجوع به منابع اصیل اسلامی در چهارمحور اساسی به بحث صنعت گردشگری و هتلداری حلال با رویکرد اسلامی بپردازد.
محور اول: پذیرایی از مهمان در دین مبین اسلام؛ شامل (مدت زمان، خوراک، مکان، خوشاخلاقی و خوشامدگویی، ملاطفت، مهربانی در گفتار و...).
محور دوم: تعاریف و دامنه مهمانداری اسلامی شامل (هتلهای اسلامی، صنایع غذایی در خطوط هوایی، بیمارستانهای اسلامی، باشگاه ورزشی، سرگرمیهای حلال مختص بانوان و ...).
محور سوم: قوانین منطبق با شریعت برای هتلهای اسلامی (سرو غذای حلال، امور مالی اسلامی، سرگرمیهای اسلامی از قبیل: تیراندازی، شنا، سوارکاری، تماشای فیلم، مطالعه، موسیقی و شعر اسلامی، و عدم برگزاری کلوپ شبانه، مجالس قمار، شراب و مصرف گوشتهای غیراسلامی از جمله گوشت مردار و خوک، معماری اسلامی و قوانین ساخت هتل براساس قوانین اسلامی از قبیل مراعات جهت قبله مسلمین.
محور چهارم: چالشهای خاص پیشِروی مهمانداری اسلامی (شامل موسیقی غیراسلامی، انعطاف در موارد خاص برای جذب مشتری و عدم پایبندی به مقررات اسلامی، از دست رفتن سود حاصل از فروش مشروبات الکلی، کارکنان بیصلاحیت و...).
در نتیجهگیری این مطالعه آمده است که با وجود کشورهایی مانند ترکیه، مالزی و اندونزی که پیشروی گردشگری حلال هستند، خاورمیانه هنوز راه درازی در بهرهبرداری از این بازار نوپا و رو به رشد دارد و با توجه به پتانسیل بالای ایران بهخصوص در مناطق آزاد تجاری برای جذب گردشگری اسلامی و غیراسلامی ضرورت مطالعه و بررسی در این صنعت رو به رشد هرچه بیشتر احساس میشود.