به گزارش خبرگزاری بسیج، حدود یک ماه پیش بود که وزارت جهاد کشاورزی با این استدلال که میزان واردات برنج خارجی به کشور طی سال جاری بسیار چشمگیر بوده، خواستار ممنوعیت ثبت سفارش واردات این محصول شد و براین اساس ثبت سفارش واردات متوقف شد.
طبق اعلام وزارت کشاورزی در ۷ ماهه امسال یک میلیون و ۶۰ هزارتن برنج خارجی وارد کشور شده که این عدد در مدت مشابه سال قبل ۶۰۹ هزارتن بوده بنابراین واردات در ۷ ماهه سال جاری حدود ۴۰ درصد رشد داشتهاست.
برنج هندی را برای عمده فروشی ها باز هم ۱۰ درصد گران کردند
در پی توقف ثبت سفارش واردات، قیمت برنج هندی حدود دو هفته قبل نزدیک به ۱۰ درصد افزایش یافته بود و درحال حاضر محمد آقاطاهر رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران از افزایش دوباره قیمت برنج هندی به میزان ۱۰ درصد در سطح عمده فروشی ها خبر می دهد.
آقاطاهر با بیان اینکه قیمت عمده فروشی برنج هندی طی ۱۰ روز اخیر مجددا حدود ۱۰ درصد گران شده است، گفت: واردکنندگان فرایند ترخیص برنج موجود در گمرکات را به کُندی انجام می دهند و در محموله های جدیدی که به عمده فروشان تحویل داده اند، دوباره یک افزایش قیمت ۱۰ درصدی را لحاظ کرده اند، بنابراین قیمت برنج هندی با افزایش ۱۰ درصدی که قبلا تجربه کرده بود در مجموع طی حدود ۲۰ روز اخیر ۲۰ درصد گران شده است که این افزایش قیمت به تدریج به سطح خرده فروشی ها تسری پیدا می کند و خرده فروشی ها در خریدهای جدید خود از عمده فروشان، با قیمت های جدید مواجه خواهند شد.
وی در مورد قیمت سایر انواع برنج خارجی اظهار کرد: از نرخ برنج های خارجی دیگر (پاکستانی، اروگوئه و تایلندی) فعلا اطلاعی ندارم و برنج ایرانی هم نوسان قیمتی نداشته است.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران درباره دلیل گرانی برنج هندی طی هفته های اخیر می افزاید: علت این امر تنشی است که در پی ممنوعیت ثبت سفارش واردات برنج به بازار وارد شده و برای رفع این تنش باید سریع تر برنج های موجود در گمرک را ترخیص کنند که متاسفانه این کار با کُندی انجام می شود.
آقا طاهر با بیان اینکه قیمت هرکیلو برنج هندی حدودا ۵۰۰۰ تومان بود که بعد قیمت آن به ۵۵۰۰ تومان رسید، ادامه می دهد: الان قیمت هرکیلوگرم از این محصول به ۶۰۰۰ تا ۶۲۰۰ تومان در عمده فروشی رسیده است و نرخ هرکیسه ۱۰کیلویی از این محصول در بازار عمده فروشی بین ۶۰هزار تا ۶۲ هزار تومان است.
وی با اشاره به اینکه این قیمت ها، جدید و مربوط به دو الی سه روز گذشته است، می گوید: برنج هایی که اخیرا از گمرک ترخیص شده اند با این نرخ های جدید عرضه در حال عرضه به بنکداران هستند.آقا طاهر اضافه می کند: البته برنج های موجود در گمرک مدتها قبل با قیمت مشخصی وارد کشور شده اند و دلیلی ندارد که قیمت شان بخواهد بالاتر برود، سودجویی باعث این مساله شده است.
افزایش ۲۰ درصدی قیمت طی یکماه اخیر نشان می دهد وزارت جهاد کشاورزی ظاهرا برنامه ای برای تنظیم بازار این محصول ندارد و مشخص نیست چرا این وزارتخانه میزان عرضه برنج به بازار را مدیریت نمی کند تا برخی واردکنندگان نتوانند از آب گل آلود ماهی بگیرند.
نظام توزیع برنج مشکل دارد/جواب مطالعاتمان را گرفتیم شاید ثبت سفارش را آزاد کردیم!
در همین زمینه چندی قبل علی اکبر مهرفرد، معاون توسعه بازرگانی و صنایع کشاورزی وزیر جهاد گفت: کشور ما در طول سال به حدود سه میلیون تن برنج نیاز دارد، که از این میزان حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزارتن آن تولید داخل و نزدیک به ۸۰۰ هزارتن وارداتی است؛ در ۵ ماهه نخست سال جاری تقریبا به همین میزان برنج وارد کشور شده است.
مهرفرد با بیان اینکه برنج تولید داخل و وارداتی به میزان کافی در کشور وجود دارد، ادامه داد: در نظام توزیع با مشکلاتی مواجه هستیم که با چنین مسائلی در بازار مواجه شده ایم و در حال بررسی این موضوع هستیم ضمن اینکه ما نگفته ایم واردات برنج خارجی یا هندی ممنوع است بلکه با توجه به اینکه برنج به اندازه کافی تولید و وارد شده، ثبت سفارش واردات را موقتا متوقف کرده ایم و درحال بررسی شرایط هستیم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: ممکن است زمانی که جواب مطالعاتمان را گرفتیم دوباره ثبت سفارش را برقرار کنیم؛ احتمال هم دارد این کار را انجام ندهیم.
مهرفرد گفت: احتمال دارد مشکلی که در نظام توزیع بوده را برطرف کنیم، البته نظام توزیع در مسئولیت اصناف و اصناف هم تحت پوشش وزارت صنعت، معدن و تجارت هستند، باید با همکاری وزارت صنعت این مساله را حل کنیم.
نوشدارو بعد از مرگ سهراب؟!
سخنان مهرفرد در حالی مطرح می شود که همین حالا، زمان ورود دستگاه های مسئول از جمله وزارت جهادکشاورزی به بازار و سر و سامان دادن به آشفتگیهای قیمتی موجود است؛ این طور که به نظر می آید وزارت جهاد کشاورزی به عنوان مسئول مستقیم تنظیم بازار محصولات کشاورزی، فعلا در حال مطالعه است و تا بخواهد وارد عمل شود، افزایش قیمت برنج، جیب مردم را تحت الشعاع خود قرار می دهد ؛ ضمن اینکه نگرانی وجود دارد که تعلل در تنظیم بازار، باعث ایجاد آشفتگی های بیشتر در بازار برنج شود و رشد قیمت برنج خارجی، بازار برنج داخلی را نیز تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین انتظار می رود دولتمردان هر چه سریعتر تدابیر ویژه ای را در این زمینه اتخاذ کنند چون گره ای را که با دست می توان باز کرد با دندان باز نمی کنند!