توصیههای وزارت بهداشت درباره کولهپشتی دانشآموزان
به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشور خبرگزاری بسیج، دکتر سیدحامد برکاتی درخصوص استانداردهای استفاده از کوله پشتی مدرسه، اظهار کرد: کوله پشتی اگر به صورت صحیح و مناسب انتخاب و مورد استفاده قرار گیرد، بهترین وسیله برای حمل کتاب و وسایل مدرسه است و نسبت به کیف دستی ارجحیت دارد. اما اگر درست انتخاب و استفاده نشوند، می تواند سبب تغییر شکل در اندام و افزایش احتمال به ضایعات ستون فقرات، درد در ناحیه کمر و ناهنجاریهای قامتی شود.
وی افزود: دانش آموزان دوره ابتدایی نباید بیشتر از ۱۰ درصد وزن خود را حمل کنند. به طور مثال، اگر وزن دانش آموز ۲۵ کیلوگرم است، وزن کیف او نباید از ۲.۵ کیلوگرم بیشتر باشد. محل قرار گرفتن کوله پشتی در یک دست یا آویخته بر شانه در یک طرف بدن نیز از علل اصلی مشکلات دانش آموزان در طرز نشستن و ایستادن و همچنین در بدشکلی اندام است. زیرا وقتی کوله پشتی سنگین باشد، دانش آموز بیش از حد پشت را قوسدار میکند یا سر و تنه را به جلو خم میکند تا بتواند وزن کیف را تحمل کند.
وی ادامه داد: این فشار روی عضلات گردن و پشت سبب خستگی بیش از حد و آسیب میشود. اگر دانش آموز کوله را بر روی یک شانه حمل کند، برای جبران وزن اضافی آن به طرف مقابل خم میشود و این مسئله درد بخش فوقانی و تحتانی پشت، کشش عضلات شانه و گردن را به دنبال دارد. به علاوه، بند باریک بعضی از کولهها جریان خون و رشتههای عصبی دستها را تحت فشار قرار داده و سبب ضعف و گز گز شدن بازو و دستها میشود. کوله پشتی بعد از آویزان کردن، باید حدود ۳ سانتیمتر بالاتر از خط کمر یا گودی کمر باشد.
بنابر اعلام وبدا، برکاتی افزود: کوله پشتی باید چرمی یا برزنتی باشد تا به راحتی تغییر شکل ندهد. عرض بندهای کوله پشتی باید حداقل ۵ سانتی متر باشد و به طور متقارن تنظیم شود. کوله پشتی در هنگام قرار گرفتن روی پشت نباید روی باسن قرار گیرد و بهتر است توسط بند سوم در ناحیه کمر بسته شود. دانش آموزان باید هنگام بلند کردن کوله پشتی بجای کمر، زانوهای خود را خم کنند و کتاب های سنگین تر خود را در مرکز ثقل کیف و نزدیک به پشت قرار دهند. ضمن اینکه برای کاهش آسیب در هنگام بلند کردن کوله پشتی می توان قبل از استفاده آن را روی میز با ارتفاع مناسب قرارداد و با کمک یک نفر دیگر آن را به دوش انداخت؛ استفاده از کوله پشتی های جیب دار به دلیل امکان توزیع وسایل و در نتیجه وزن بار، مناسب تر هستند.
استفاده از کیفهای چرخدار توسط دانش آموزان توصیه نمیشود
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در پایان تصریح کرد: استفاده از کیفهای چرخدار توسط دانشآموزان توصیه نمیشود؛ چراکه ضمن سنگین شدن وزن کوله پشتی، موجب محدودیتهایی در هنگام عبور از پلههای مدارس، کنار جویها و دست اندازهای کنار خیابانها و همچنین عبور از درب مدرسه به دلیل هجوم دانش آموزان در هنگام تعطیلی، میشود که این موارد لازم است در هنگام خرید کیف توسط والدین مد نظر قرار گیرد.
ایسنا