بازخوانی یک چله پرافتخار و ترسیم عصر جدید ایران در بیانیه گام دوم

رهبر معظم انقلاب در طلیعه دهه پنجم در «بیانیه گام دوم انقلاب» ضمن تبیین دستاوردهای بزرگ انقلاب، سفارش‌های کلیدی و مهمی برای فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی مرقوم نمودند.
کد خبر: ۹۱۸۲۸۹۹
|
۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۵

 
به گزارش خبرگزاری بسیج  از قم،‌چهل سالگی به عنوان دوران پختگی و بالندگی است و اصولاً در آموزه‌های اسلامی نیز چهل؛ عددی مقدس و دارای جایگاه ویژه و در عین حال عددی رمزآلود تصور می‌شود.

موضوع این گزارش  بیانیه‌ای برای چهل سالگی یک انقلاب است، انقلابی که خاستگاه آن همین شهر قم بوده، آن هم به رهبری مردی عالم و روحانی که سال‌ها هر روز از خانه ساده و خشت و گلی‌اش در محله یخچال قاضی برای تدریس به سمت مسجد سلماسی قدم می‌زد تا از پس آن نظریه ولایت فقیه و نظام جمهوری اسلامی را عملی کند.

آن زمان کسی حتی از بزرگان حوزه علمیه قم هم تصورش را نمی‌کرد روزی آقا روح الله خمینی بتواند بر حکومت رژیم شاهنشاهی که ژاندارم آمریکا در منطقه بود خاتمه دهد و بنیان‌گذار انقلاب و نظامی باشد که کشور‌های دیگر از آن به عنوان مهم‌ترین رویداد قرن یاد می‌کنند.

حالا چهل سال از آن حادثه تاریخی می‌گذرد و در طول این سال‌ها بدخواهان انقلاب اسلامی از هیچ تلاشی برای از بین بردنش دریغ نکردند؛ از کودتا، ترور و تحمیل جنگ گرفته تا اعمال به قول خودشان شدیدترین تحریم‌های اقتصادی.

دو سال قبل جان بولتون، نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل متحد در نشست گروهک تروریستی منافقین که دستشان تا آرنج به خون جوان‌های این مرز و بوم آغشته است، گفته بود انقلاب اسلامی ایران نباید به جشن چهل‌سالگی‌اش برسد و این نشان از تلاش همه جانبه آنان برای تحقق این امر بوده، اما زهی خیال باطل!

بیانیه گام دوم، نقطه علفی در تاریخ انقلاب اسلامی

با وجود همه این گمان‌های باطلی که از سوی دشمنان زده می‌شد، اما امروز انقلاب اسلامی ایران دهه پنجم حیات خود را به نظاره نشسته و رهبر معظم انقلاب در آغاز طلیعه این دهه و در چنین مقطع حساسی با صدور «بیانیه گام دوم انقلاب» برای استمرار این مسیر ضمن تشریح و تبیین دستاورد‌های بزرگ انقلاب اسلامی در طول چهار دهه گذشته، سفارش‌های کلیدی و مهمی برای فصل جدید زندگی جمهوری اسلامی مرقوم نمودند.

از مهمترین سرفصل‌های بیانیه گام دوم انقلاب، تبیین و بازخوانی همه جانبه ماهیت انقلاب اسلامی و ترسیم نقشه راه برای ادامه مسیر انقلاب پس از چهل سال حیات پر فراز و نشیب است که رهبر معظم انقلاب بر اساس تجربه ۴۰ ساله انقلاب اسلامی در قالب یک بیانیه جامع که واقع‌گرایی در سطر سطر آن بارز است و از آن می‌توان به عنوان نقطه علفی در تاریخ انقلاب اسلامی یاد کرد، نکاتی را به ملت بزرگ ایران و به خصوص جوانان که مخاطب خاص آن هستند بیان کردند.

مقام معظم رهبری در بخش ابتدایی بیانیه گام دوم انقلاب به تبیین ویژگی‌های ممتاز انقلاب اسلامی ایران با نگاهی واقع بینانه و به دور از شعارزدگی پرداختند؛ انقلابی که به آرمان‌هایش پشت نکرد و یک چله پر افتخار را پشت سر گذاشت و این در حالی است که تصور اینکه یک انقلاب بتواند دین و دنیا را در کنار هم قرار دهد، آن هم در اوج افول جریان‌های چپ و راست جهانی در ذهن کمتر سیاستمداری می‌گنجید و ایشان به صراحت پیروزی انقلاب اسلامی را آغازگر عصر جدید در دنیا معرفی کردند.

رهبر معظم انقلاب شعار‌های انقلاب اسلامی را جهانی دانستند که دارای تاریخ مصرف نبوده؛ چرا که این شعار‌ها را آمیخته با فطرت بشری می‌دانند؛ از این رو معتقدند اگر هم گاهی دل زدگی پیش آمد، علتش رویگردانی مسئولان از ارزش‌های دینی بوده است.

جان مایه بخش ابتدایی بیانیه گام دوم، طرح دفاع ابدی از نظریه نظام انقلابی

جان مایه بخش ابتدایی بیانیه گام دوم انقلاب را می‌توان طرح دفاع ابدی انقلاب اسلامی از نظریه نظام انقلابی برشمرد که بر این اساس انقلاب اسلامی اهل انفعال نبوده و هر گاه احساس کند در برهه‌ای دچار خطا و اشتباه شده از نقد‌های سازنده هراسی نداشته و در عین حالی که از ارزش‌های خود فاصله نمی‌گیرد و صف بندی‌اش را با دشمنان رها نمی‌کند، نسبت به رفع نارسایی‌ها پاسخ مثبت می‌دهد.

در مرور سرگذشت چهل ساله انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب، مقام معظم رهبری به موضوع عزت و پیشرفت انقلاب اسلامی در عرصه‌های مختلف به رغم مشکلات عدیده و طاقت فرسا اشاره و یکی از رسالت‌های نسل آینده را حراست از نهضت و حرکت به سمت آرمان تمدن نوین اسلامی یاد می‌کنند و در این مسیر درس گرفتن از گذشته و بهره‌برداری از تجربیات دیگران را مورد تأکید قرار می‌دهند.

بخشی از پیشرفت‌های انقلاب اسلامی در طول چهل سال اخیر

ثبات و امنیت کشور، تبدیل انقلاب به موتور پیشران کشور، مشارکت مردمی در مسائل اجتماعی و سیاسی و ارتقا بینش سیاسی آحاد ملت، سنگین شدن کفه عدالت در تقسیم امکانات عمومی کشور، افزایش معنویت و اخلاق در جامعه، برجستگی روزافزون نماد تسلیم ناپذیری و ایستادگی در برابر مستکبران، دستیابی کشور به ویژگی‌های افتخارآمیز فراوان، جایگاه شایسته ملت ایران در برابر چشم جهانیان پس از عبور از گردنه‌های دشوار از جمله مواردی است که در بیانیه گام دوم به عنوان بخشی از پیشرفت‌های انقلاب اسلامی در طول چهل سال اخیر به آن‌ها اشاره شده است.

تکرار ۲۰ باره واژه جوانان در بیانیه گام دوم

یکی از واژه‌های پرکاربرد مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم، واژه جوانان است که ۲۰ بار در بخش‌های مختلف بیانیه از آن نام برده شده که این امر نشان دهنده اهمیت جوانان در نگاه رهبر معظم انقلاب است و ایشان در مورد چند سرفصل اساسی توصیه‌هایی به جوانان دارند که این سرفصل‌ها عبارتند از: علم و پژوهش، معنویّت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزّت ملّی و روابط خارجی و مرزبندی با دشمن، سبک زندگی است.

حضرت آیت الله خامنه‌ای در خصوص داشتن امید و نگاه خوش‌بینانه به آینده به جوانان توصیه مؤکدی دارند و اهمیت آن را تا این اندازه می‌دانند که بدون این کلید اساسی همه قفل‌ها، هیچ گامی نمی‌توان برداشت.

گفت‌وگو با آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری که سال‌ها مدیر حوزه‌های علمیه کشور بوده و هم اکنون عضو مجلس خبرگان رهبری، امام جمعه قم و از اعضای جامعه مدرسین و شورای عالی حوزه است، در خصوص بیانیه گام دوم:
 
بیانیه گام دوم انقلاب در واقع یک منشور تمدنی است و مقام معظم رهبری همواره در دوره‌های مختلف مسئولیت خود، چه در زمان ریاست جمهوری و چه در دوران رهبری در سخنرانی‌ها و درس‌هایشان نگاه تمدنی داشته‌اند.

آیت الله حسینی بوشهری در توضیح این موضوع بیان داشت: برخی از عالمان در طول تاریخ در عرصه فقه نگاه اجتماعی و حکومتی نداشتند و برخی‌ها نیز معتقد به این موضوع بوده‌اند؛ اما داشتن نگاه اجتماعی و حکومتی با مقوله نگاه تمدنی متفاوت است، چرا که ممکن است نگاه اجتماعی و حکومتی فقه برای حل مشکلات کشور کفایت کند، اما باید در نظر داشت که برای موضوعات جهانی و بین المللی نیازمند نگاه تمدنی هستیم.

ویژگی‌های نظام انقلابی

وی در تشریح نظریه نظام انقلابی که در بیانیه گام دوم انقلاب بدان اشاره شده عنوان کرد: نظریه نظام اسلامی و انقلابی دارای تعاریفی از جنبه‌های مختلف است که شامل آرمان‌ها و شعار‌ها و همچنین ساختار و شکل این نظام است.

امام جمعه قم ادامه داد: نباید اینگونه تصور کنیم که نظام انقلابی همان چیزی است که در سال ۵۷ توانست به پیروزی برسد و ما معتقدیم انقلاب اسلامی یک فرآیند است که به جنبه‌های مختلفی از جمله بُعد فردی، امور مربوط به جامعه و همچنین به موضوع تمدن سازی توجه دارد که در صورت رعایت این سلسله مراتب و توجه همه جانبه به این ابعاد، شاهد تمدن سازی خواهیم بود.

انقلاب اسلامی یک فرآیند است که به جنبه‌های مختلفی از جمله بُعد فردی، امور مربوط به جامعه و همچنین به موضوع تمدن سازی توجه دارد

وی با اشاره به برخی از ویژگی‌های نظریه نظام انقلابی افزود: شعار‌هایی که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم به آن‌ها اشاره کردند از جمله موضوع، معنویت، عزتمندی، آزادی، استقلال، عدالت و... هر یک جنبه‌ای از ابعاد نظام انقلابی را تحت پوشش قرار می‌دهد.

آیت الله حسینی بوشهری اضافه کرد: نظام انقلابی دارای ویژگی‌هایی از جمله شجاعت، صراحت، اقتدار، صداقت، پویایی، انعطاف پذیر بودن و اصلاح کننده خطا‌های خود می‌باشد و نظامی مبتنی بر تحجر و همچنین روشنگری مبتلا به غرب‌زدگی نیست و این نظام در عین حالی که به گذشته خود نیم نگاهی داشته و از تجربیات آن دوران بهره می‌برد به مسائل روز و پدیده‌های نوین نیز توجه لازم را دارد.

وی اظهار داشت: رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم دستاورد‌های انقلاب اسلامی را به طور مفصل تشریح و تبیین می‌کنند و پیشرفت‌های علمی و فناوری، توانایی در عرصه نظامی و دفاع از تمامیت ارضی کشور، پیشرفت‌های صورت گرفته در زمینه گسترش زیرساخت‌ها، ارتقاء بینش سیاسی آحاد جامعه، برجستگی روزافزون نماد تسلیم ناپذیری و ایستادگی در برابر مستکبران جهانی از جمله آن‌ها است.

انقلاب اسلامی به انحطاط تاریخی ایران پایان داد

وی ادامه داد: انقلاب اسلامی توانست به انحطاط تاریخی ایران که بیشتر در دوران قاجار و پهلوی ایجاد شده بود پایان دهد و یک گفتمان تحول زا و جدید را بر سر زبان‌ها بیاورد و بدون آنکه به بلوک غرب و شرق وابستگی داشته باشد قطب جدیدی به واسطه آرمان‌هایش و ایستادگی در برابر مستکبران در دنیا ایجاد کند.

عضو هیئت رئیسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به موضوع چگونگی قضاوت در خصوص عملکرد نظام جمهوری اسلامی اشاره کرد و بیان داشت: دو دیدگاه در زمینه قضاوت از عملکرد جمهوری اسلامی وجود دارد؛ برخی‌های مدعی هستند که در هیچ عرصه‌ای دستاوردی نداشتیم و همه چیز را سیاه می‌بینند؛ اما دیدگاه دیگری نیز معتقد است با وجود تحریم‌های ظالمانه و فشار‌هایی که دشمنان در طی این سال‌ها به ملت ایران وارد کردند، رسیدن به این جایگاه و پیشرفت‌های صورت گرفته شگفت‌آور است.

امید آفرینی موضوع مورد تأکید رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم

آیت الله حسینی بوشهری ادامه داد: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی دشمنان انقلاب بار‌ها بیان می‌کردند که ریشه انقلاب اسلامی را می‌خشکانیم و این سال‌ها نیز همان حرف را با ادبیات دیگری تکرار می‌کنند؛ اما امروز همگان می‌دانند که جایگاه ایران قابل مقایسه با چهل سال قبل نیست، هر چند که دشمنان در تلاش هستند تا با سوء استفاده از مشکلات عرصه اقتصاد که گاهی در اثر برخی ناکارآمدی‌ها ناشی می‌شود روحیه ملت ایران را تضعیف کنند که امید آفرینی موضوع مهمی است که رهبر معظم انقلاب نیز در بیانیه گام دوم بر آن تأکید کردند.

در صورتی به تمدن نوین اسلامی که مورد نظر رهبری است خواهیم رسید که فضای جامعه اخلاقی و معنوی باشد

وی با بیان اینکه باید راه‌های نفوذ دشمن را شناسایی و با آن مقابله کرد، افزود: رهبر معظم انقلاب در سال جاری در دیدار با معلمان و فرهنگیان کشور فرمودند که دشمنان با تمام قوای خود به میدان آمده‌اند که لازم است ما نیز با همه توان برای مقابله، در عرصه حاضر باشیم و در این راستا دشمنان تلاش دارند تا راه‌های نفوذ را پیدا کرده و از آنجا به ملت ایران ضربه وارد کنند که در این زمینه باید هوشیار باشیم.

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه کشور موضوع اخلاق و معنویت را یکی از توصیه‌های مهم و هفتگانه مقام معظم رهبری برای جامعه و به خصوص جوانان در بیانیه گام دوم برشمرد و افزود: توجه به مقوله اخلاق و معنویت باید در اولویت همگان باشد و ما در صورتی به تمدن نوین اسلامی که مورد نظر رهبری است خواهیم رسید که فضای جامعه اخلاقی و معنوی باشد.

وی اضافه کرد: سبک زندگی نیز از جمله تأکیدات رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم بوده که سبک زندگی فردی و اجتماعی دارای جنبه‌های مختلفی است که اسلام در تمامی این شئون حرف برای گفتن دارد که روحانیون باید در راستای تبیین این ارزش‌ها برای جوانان تلاش کنند.

عدالت و مبارزه با فساد از عوامل تبدل شدن ایران به الگوی کامل نظام پیشرفته اسلامی

بیانیه گام دوم انقلاب، ابعاد گسترده‌ای دارد که پرداختن به تمامی سرفصل‌های آن در قالب یک گزارش امکان پذیر نیست؛ اما در بخش پایانی این گزارش به موضوع عدالت و مبارزه با فساد که رهبر معظم انقلاب آن را یکی از عوامل تبدل شدن ایران به الگوی کامل نظام پیشرفته اسلامی و ایجاد تمدن نوین اسلامی می‌دانند؛ اشاره می‌کنیم چرا که به فرمود: ه رهبری بی توجهی به مقوله فساد در عرصه‌های اقتصادی، اخلاقی و سیاسی موجب ضربه دیدن مشروعیت حکومت‌ها می‌شود و قطعاً نظام جمهوری اسلامی نیز از این امر مستثنی نیست.

بیانیه گام دوم بر استقرار جدی عدالت در جامعه تأکید دارد و تجربه لغزش برخی از کارگزاران در علوی‌ترین حکومت تاریخ در برابر وسوسه‌های مالی و پست و مقام را پیش رو قرار می‌دهد و به مدیران نظام جمهوری اسلامی در زمینه عدم گرفتار شدن به اینگونه مفاسد هشدار داده و بر ایجاد دستگاهی کارآمد و نگاه تیزبین و رفتار قاطع در قوای سه گانه تأکید می‌کند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای به صراحت یکی از شروط مشروعیت همه مقامات در نظام اسلامی را طهارت اقتصادی دانسته و پرهیز از لقمه حرام را گوش زد می‌کنند و در عین حال از دستگاه‌های نظارتی نیز می‌خواهند تا از تشکیل نطفه فساد جلوگیری کرده و با رشد آن مبارزه کنند.

استقرار عدالت در جامعه نیز از مهمترین مواردی است که مقام معظم رهبری در این بخش از بیانیه گام دوم بدان تأکید دارند و به صراحت فرمودند که آنچه تاکنون در زمینه عدالت در کشور انجام شده با آنچه مورد نظر بوده دارای فاصله‌ای ژرف است و غفلت از قشر‌های نیازمند حمایت، به هیچ عنوان مورد قبول نیست.

امید است مسئولان و کارگزاران نظام جمهوری اسلامی و همچنین آحاد ملت ایران و جوانان با پیش روی قرار دادن بیانیه گام دوم انقلاب و عمل به آن که منشوری جامع و کامل برای خودسازی فردی و تمدنی است؛ آینده‌ای روشن را برای این کشور پدید آورند و در این راستا به جوانان در بخش‌های گوناگون باید اعتماد کرد و به این موضوع مهم توجه داشت که به فرمود: ه رهبری همه راه حل‌ها در داخل کشور است و باید به توان داخل اتکا کنیم.
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار