خبرهای داغ:
معاون وزیر کشاورزی در آئین رونمایی از سند الگوی کشت استان قزوین؛

مهمترین ابزار برای دستیابی به امنیت غذایی الگوی کشت است/۱۵ محصول کشاورزی، نود درصد سطح زیر کشت ایران را تشکیل می دهد

معاون وزیر کشاورزی در آئین رونمایی از سند الگوی کشت استان قزوین عنوان کرد: در الگوی کشت روی ۱۳۳ محصول کشاورزی کار شد اما از این تعداد ۱۵ محصول کشاورزی نود درصد سطح زیر کشت ایران را تشکیل می دهد.
کد خبر: ۹۴۹۶۸۷۰
|
۱۴ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۱

قزوین_ آیین رونمایی از سند الگوی کشت و انعقاد تفاهم‌نامه ایجاد دهکده پردیس، با حضور مسوولان کشوری و استانی در سالن جلسات شهید امامی استانداری قزوین برگزار شد.

سید مجتبی خیام نکویی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و رییس کمیته بهره وری وزارت کشاورزی در این مراسم بیان کرد: امیدوارم این نشست و تامین آن منشأ خیر و برکت برای بخش کشاورزی استان و سفره مردم عزیز باشد چرا که انتظار داریم نتیجه همه تاکیدات را در گسترده کردن سفره مردم ببینیم.

وی گفت: این شانزدهمین سفر استانی الگوی کشت است و روسای این الگو استانداران هستند. نکته مهم این است که باید در عمل نیز آثار الگوی کشت بروز و ظهور یابد. مسأله امنیت غذایی از تاکیدات رهبر معظم انقلاب است. در جنگ اوکراین و روسیه اتفاقات موجود موضوع امنیت غذایی را روی میز مسوولان کشورها قرار داد به گونه ای که ممکن است در گذشته اهمیت چندانی نداشته اما وقتی برای خرید گندم بین چندین کشور منازعه شد مشخص شد که هر کشوری که پول داشته باشد لزوما قادر به خرید مواد غذایی نخواهد بود.

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی عنوان کرد: امروز از غذا به عنوان یک سلاح استفاده می شود و اگر به یک امنیت غذایی پایدار دست نیابیم استقلال سیاسی که در گرو استقلال اقتصادی است، مورد لطمه قرار می گیرد. ما همه متولی هستیم تا ببینیم چه اقدامی در خصوص تاکیدات رهبر انقلاب داشته ایم. لذا این بیانات باید در عمل ما ظهور و بروز یابد. از لحاظ پشتوانه معنوی پشتوانه بی نظیری در چهار دهه پیروزی انقلاب در حوزه کشاورزی داریم که پیش از این وجود نداشت.

وی افزود: این اعتقاد همه ما متولیان عرصه کشاورزی است که در بحث امنیت غذایی اگر کوتاهی کنیم به سفره مردم لطمه می زنیم که قابل جبران نخواهد بود. اگر بخواهیم به مفهموم واقعی به استقلال سیاسی برسیم باید تمرکز خودمان را به بخش امنیت غذایی بگذاریم.

رییس کمیته بهره وری وزارت کشاورزی عنوان کرد: امنیت غذایی در تامین غذا خلاصه می شود اما امروز در دنیا چهار مولفه وجود دارد که شامل فراهمی، دسترسی، مصرف و سلامت و ثبات و پایداری می باشد. امنیت غذایی زمانی رخ می دهد که مردم همواره به غذای کافی و سالم و حلال دسترسی فیزیکی و اقتصادی داشته باشند و آن غذا نیازهای فرد برای یک زندگی سالم و فعال را فراهم سازد.

خیام نکویی در ادامه تصریح کرد: ما موفق شدیم برنجی تولید کنیم که در طول فرایند کاشت و برداشت آن به هیچ وجه از کود استفاده نکنیم و این دانش را تعمیم می دهیم تا میزان سلامت غذای مصرفی مردم را افزایش دهیم. اگر به این چهار فرایند دست یافتیم در بحرانی ترین شرایط نیز مشکلی نخواهیم داشت.

معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی یادآور شد: در آینده قیمت غذا تا سه برابر در دنیا افزایش خواهد داشت و این پیش بینی بسیاری از کسانی است که در حوزه غذا فعالیت می کنند که بنا به افزایش جمعیت، محدودیت منابع، تغییرات اقلیمی زمین می باشد و هر یک درجه گرمای هوا موجب کاهش ده درصدی محصولات کشاورزی است. لذا دسترسی به منابع آب و خاک محدود می شود و همه این موارد موجب افزایش قیمت محصولات غذایی خواهد شد.

وی اضافه کرد: روزی که انقلاب پیروز شد جمعیت ایران سی و پنج میلیون با تولید غذای ۲۵ میلیون تن با ارزش تقریبی ده میلیارد دلار بوده است. در ۴۴ سال انقلاب ۱۰۰ میلیون تن افزایش تولید غذا داشتیم و امروز این میزان ۱۲۵ میلیون تن بوده و در افق ۱۴۳۰ با جمعیت ۱۰۳ میلیون نفر، نیاز به تولید ۱۸۰ میلیون تن غذا داریم.

رییس کمیته بهره وری وزارت کشاورزی خاطرنشان کرد: سناریوی موجود در بین دغدغه مندان انقلاب این است که محدودیت ها زیاد است اما می توان غذای مردم را با همین محدودیت ها تولید کرد. امروز نیاز جامعه ۱۳۵ میلیون تن غذا است و معتقدیم می توانیم تا ۱۴۳۰ غذای مردم را تامین کنیم اما این امر نیازمند شرایطی است.

خیام نکویی یادآور شد: امروز در تولیدات بخش کشاورزی بیش از نیاز تولید می کنیم و بعضی جاها کمبود داریم. الگوی مصرف مناسبی در کشور وجود ندارد و حدود ۲۵ درصد تولیدات از مرحله کاشت تا سفره مردم تبدیل به ضایعات می شود.

رییس کمیته بهره وری وزارت کشاورزی بیان کرد: انتظار رهبر معظم انقلاب و نظام از ما، حاکمیت و اقتدار غذایی است. یعنی علاوه بر غذای مردم به کشورهای دوست در شرایط بحران کمک کنیم. ما به دنبال دستیابی به اقتدار غذایی هستیم که شرط آن نظام نوآوری است یعنی تمام متولیان و نقش آفرینان عرصه کشاورزی در این عرصه نقش آفرینی کنند. اگر وزارت نفت کود ازته را به موقع تولید نکند ما دچار مشکل می شویم. پیاده سازی نظام فناوری یعنی تحت یک نظام واحد همه نقش آفرینان عرصه کشاورزی به نقش خود عمل کنند که اگر این اتفاق بیفتد به امنیت غذایی دست می یابیم. 

وی افزود: در الگوی کشت دو مولفه مهم پایداری تولید و انقلاب بهره وری نقش آفرین هستند. باید برای برخی کشت ها مطلوبیت ایجاد نماییم. در الگوی کشت روی ۱۳۳ محصول کار شد اما از این تعداد ۱۵ محصول نود درصد سطح زیر کشت ایران را تشکیل می دهد. در استان قزوین سیزده محصول از این تعداد نود درصد سطح زیر کشت را تشکیل داده و لازم است تا این سیزده محصول در استان قزوین حمایت شود. لذا لازم است تا حمایت مالی شود و برای این مولفه مهم باید به کشاورز با کشت قراردادی یارانه دهیم. 

خیام نکویی ادامه داد: مهمترین ابزار برای دستیابی به امنیت غذایی الگوی کشت است و مهمترین امر در الگوی کشت، کشت قراردادی است. اما انقلاب بهره وری نیاز به اعتبار مالی ندارد بلکه نیازمند دانش و فناوری است تا از مسیر دانش و فناوری ضریب دانش را در حوزه های فناوری افزایش دهیم.

در پایان مراسم از سند الگوی کشت استان قزوین رونمایی شد.

 

انتهای پیام/۱۰۱۰

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار