زنانی که صنایعدستی کشور را جهانی کردند/ عرضه سفال تنها موزه زنده دنیا از کلپورگانِ سراوان به بازارهای جهانی
به گزارش خبرنگار بسیج از زاهدان، در ۲۵ کیلومتری شهر سراوان روستایی وجود دارد به نام کلپورگان که سفال هفت هزارساله زنان و مردان آن زبانزد خاص و عام بوده و باعث شد تا آذرماه سال ۹۶ کارشناسان یونسکو جهت بررسی پتانسیلهای روستا بهعنوان نخستین روستای نامزد شده برای ثبت جهانی وارد این روستا شوند و در آذرماه همان سال جشن ثبت جهانی روستا با حضور رئیس منطقهای شورای جهانی آسیا و اقیانوسیه برگزار و لوح ثبت جهانی روستا به مردم این منطقه واگذار کنند.
زنان روستا با حفظ این هنر دستی آن را نسل به نسل و سینهبهسینه از مادران به دختران منتقل كرده اند، کاری کردند کارستان و آن، اینکه حالا این روستای دورافتاده روی نقشه ایران را همه عاشقان صنایعدستی دنیا میشناسند.
زینت منفرد، مسئول کارگاه سفال کلپورگان در گفتگو با خبرنگار بسیج، با اشاره به اینکه از هفتسالگی آموزش ساخت سفال را از مادر و مادربزرگ خودآموخته است، بیان کرد: ثبت روستای کلپورگان بهعنوان اولین روستای صنایعدستی جهان موجب شده تا فروش سفالهای ساخت دست بانوان روستا رونق بگیرد و از اقصینقاط جهان متقاضی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تمامی نقوش بهکاررفته بر روی سفال كلپورگان ساخته ذهن زنان و مردان در دیار نخل و آفتاب بوده كه نسل به نسل منتقل شده است، افزود: اشکال هندسی مندرج بر روی سفال مانند پارچ و لیوان، قندان، گلابپاش، گلدان، کاسه و... از اعتقادات و باورهای مردم منطقه است كه با نقوش سفالهای پیش از تاریخ هم همخوانی دارد.
این بانوی صنعتگر به چرایی تفاوت سفال کلپورگان با سایر نقاط اشاره کرد و ادامه داد: در ساخت سفال تمام مراحل ظریف سفالگری بهوسیله زنان انجام میگیرد و مردان فقط کارهایی مثل حمل خاک رس از معدن مسکوتان واقع در دو تا سهکیلومتری کارگاه، آمادهکردن گل و پختن سفال را انجام میدهند؛ افزون بر آن، آنچه توجه جهانیان را به سفال کلپورگان جلب کرده استفادهنکردن از چرخ سفالگری در تهیه سفال است بهگونهای که تمام سفالینهها با روشهای سنتی ابتدایی، بدیع و به کمک دست انجام میشود.
وی با بیان اینکه بازار فروش سفال مطلوب بوده و دراینرابطه از بستر فضای مجازی برای تبلیغات و بازاریابی هم بهرهمند شدهایم، گفت: بهرهگیری از ظرفیتهای فضای مجازی باعث شده علاوه بر معرفی آثار فاخر صنایعدستی، بازار فروش صنعتگران سفال هم رونق گیرد و محصولات ساخته دست بانوان این دیار مشتریان پروپاقرص خارجی را از کشورهایی مانند آلمان، چین و...به سمت خود جذب کند.
مسئول کارگاه سفال کلپورگان خاطرنشان کرد: این روستا پیش از ثبت جهانی بهعنوان تنها موزه زنده سفال جهان و تنها روستای جهانی سفال شناخته میشد؛ اما ثبت جهانی علاوه بر دلگرمی مردم منطقه باعث رونق گردشگری، بازار فروش و معرفی این هنر با قدمت به جهانیان شد.
منفرد تصریح کرد: با این اقدام هر ساله گردشگران داخلی و خارجی زیادی از این منطقه دیدن کرده و در این زمینه پذیرای میهمانان در خانه شخصی خود هستم.
این بانوی کارآفرین با اشاره به حمایتهای صورتگرفته توسط اداره کل میراثفرهنگی پیرامون حضور در نمایشگاههای دروناستانی و همچنین نمایشگاههای سایر استانها مانند تهران و اصفهان، افزود: حضور صنعتگران در چنین نمایشگاه هایی علاوه بر معرفی آثار صنایع دستی منجر به رونق بازار فروش نیز می شود